Újlaky Zoltán, a Családsegítő Szolgálat vezetője:

„Az első lépés alatt a pályázat kiírója nagyjából azt értette, hogy azokat a hátrányos helyzetű embereket kellene megmozgatni, akik eléggé inaktívak. Tehát azokat az embereket, akik már nem kapnak álláskeresési járadékot a munkaügyi központtól, akik több mint 1-2-3 éve munkanélküliek, akik már az önkormányzatok ellátási körébe tartoznak, de már ott is elég régen jelen vannak. Tehát azokat az embereket kell itt megmozgatunk, akik már tartósan kivonultak a munka világából, és velük kellene valamilyen eredményt elérnünk, hogy ők vissza induljanak a munka világa felé. Természetesen ez elég nehéz feladat akkor, amikor pont a pályázat megvalósítási időszakában jött a gazdasági válság, amikor százezer munkahely megszűnik Magyarországon. Mi most arra a helyzetre igyekszünk felkészülni, amikor újra munkaerőigény lép föl akár a szobi kistérségben, akár a környező területeken, és erre kell felkészítenünk az embereket.”

A program megvalósítása a térségben felmerülő igények felmérésével kezdődött.

„A vállalkozók klubjában is részt vettünk egy ülésen, ahol megkérdeztük a jelenlévő vállalkozókat, hogy mi az, amire itt szükség lenne. Melyek azok a képzések, munkaerőigények, amelyek fellépnek itt a kistérségben, és ezekre próbáltunk válaszokat adni.”

 

„Mit tapasztaltatok?”

 

„Azt, hogy vannak hiányszakmák itt a kistérségen belül is, ezeket próbáljuk meg orvosolni olyan képzésekkel, amelyek segítenek ezeknek a munkáknak az ellátásában.”

 

A program keretében 2009 július 1. és 2011 február 28-a között fogyóelektródás 7-8. osztályos áltános iskolai képzés, hegesztő, szociális gondozó, kisgépkezelői és számítástechnikai tanfolyam és munkaerő-piaci tréning valósul meg.

 

„2009. februárjában indult el a 7-8 osztályos képzésünk azok részére, akiknek csak a 6 osztálya volt meg, ez június végén be is fejeződik.”

 

Május közepén kezdődött a fogyóelektródás hegesztői képzés, amely szintén egy helyi igényt igyekszik kielégíteni. A tanfolyam júliusban vizsgával zárul.

 

„A képzések helye az ipolytölgyesi művelődési központ. Azért esett erre a választás, mert ez a térség közepe, és minden irányból viszonylag gyorsan ide lehet érni, továbbá itt áll rendelkezésre olyan épület, amelyben a képzéseket kettesével, egymással párhuzamosan le tudjuk bonyolítani. A 7-8 osztályos képzés végeztével elindul a szociális gondozó képzésünk, és amikor a fogyóelektródás képzés befejeződik, akkor pedig kisebb képzésekre kerül sor. Akkor lesz egy kisgépkezelői tanfolyamunk és lesz egy alapfokú számítógép-kezelői tanfolyamunk. Elég sok embert be tudunk vonni ezekbe a tanfolyamokba: a 7-8 osztályos képzésen 15, a fogyóelektródás képzésen 10 ember vesz részt, és várhatóan 15-en vehetnek majd részt a szociális gondozó-ápoló képzésen, 30 embernek fogjuk tudni megadni a kisgépkezelői jogosítványt, és 50 fő részvételével szeretnénk lebonyolítani az alapfokú számítógép-kezelői tanfolyamot. „

 

 

A projekt költségvetése a Magyar Vöröskereszt kezelésében van, igen sokba kerül egy-egy tanfolyam.

 

„Egy fogyóelektródás hegesztői képzés ára 200 ezer Ft-tól fölfelé bármennyi lehet, de mi igyekszünk ezt az alsó határt betartani.”

 

Akik jelentkeznek, nemcsak lehetőséghez jutnak, hanem bizonyos kötelezettséget is vállalnak.

 

„Amikor valaki jelentkezik és felvételre kerül, akkor a képzési szerződést kötnek vele, ennek fontos kitétele az, hogy 10 %-nál több hiányzása nem lehet, valamint lehetőség szerint sikeres vizsgát kell tennie. Ellenkező esetben szankcionálhatók a nem megfelelések, de bízunk benne, hogy erre nem kerül sor. „

 

A képzések minden nap reggeltől délutánig tartanak. A program nemcsak az oktatást biztosítja a résztvevők számára.

 

„Buszokkal hozzuk-visszük az embereket a lakhely és a képzőhely között, tehát bárki, bárhol lakik, buszokkal elhozzuk Ipolytölgyesre. Itt reggel fél kilenctől délután 2-3-ig tartózkodnak a Művelődési Központban, közben egy ebédet adunk nekik délben, és azoknak az anyáknak a gyermekére vigyázunk, akik nem tudják a felügyeletet biztosítani a képzés ideje alatt. Tehát biztosítunk étkezést, utaztatást és gyerekfelügyeletet.”

 

A képző cégek kötelezettsége, hogy a szükséges tankönyveket, tanszereket biztosítsa a résztvevők számára.

 

„Hogyan szereztek tudomást a képzésekről a résztvevők?”

 

„Amikor a programot elindítottuk, akkor vezérfonal volt az, hogy mindenképpen szeretnénk a családsegítő szolgálat vezérfonalába tartozó embereken segíteni. De van, amikor ezen túl kell mennünk, tehát komoly kutatást kell végeznünk egy-egy településen ahhoz, hogy kiderítsük, kik azok az emberek, akik megmozgathatók, és meg kell őket mozgatunk. Természetesen nem zárjuk ki azokat sem, akik nincsenek velünk kapcsolatban, sőt, a képzések nagy részén ők vesznek részt. „

 

A későbbiekben induló tanfolyamokra még van jelentkezési lehetőség – mondta Újlaky Zoltán, a Családsegítő Szolgálat vezetője, és kiemelte, hogy a képzéseken kívül a program keretén belül foglalkoztatnak két vállalati kapcsolattartót, akiknek a feladata az, hogy a kistérségben lévő vállalkozókat, munkáltatókat megkeressék, és próbáljanak meg valamilyen kapcsolatot kialakítani a projekt és a vállalkozók között.

 

„Nem titkolt célunk az, hogy egy komplex szolgáltatást nyújtsunk, tehát segítjük a sikeres vizsgát tett hallgatók elhelyezkedését is. „