Edgar Allen Poe 1809-ben Bostonban született. Bár fiatalon a katonai pályával is próbálkozott, az első olyan amerikai íróként tartják számon, aki kizárólag írásaiból szeretett volna megélni.   Ismertté misztikus, hátborzongató történetei révén vált,  emellett őt nevezik a "detektívregény feltalálójának” is. Edgar Allen Poe a korában újnak számító sci-fi területén is alkotott. Munkássága az egész világirodalomra hatással volt, művei gyakran megjelennek a kortárs irodalomban, zenében és filmekben is. Több házban, amelyben élt, ma múzeum található.

Edgar Allen Poe műveinek visszatérő témája a halál és annak fizikai jellemzői, a bomlás következményei, az élve temetés, a halottak életre keltése és a gyász. Legtöbb művét a sötét romantika műfajába sorolják. A visegrádi irodalmi estet is csak 14 éven felülieknek ajánlották a szervezők. Ám Poe a horrorisztikus történeteken kívül írt szatírákat, humoros történeteket és áltudósításokat is. Legismertebb műve az 1847-ben alkotott Holló, amely megjelenését követően azonnal sikert aratott.

Az műsor szereplői Paulusz József EstiKv amatőr színjátszótársulatának tagjai voltak. A csoport már több darabbal is fellépett a visegrádi moziban. Paulusz József elmondta, hogy mivel mindenki dolgozik nehéz a próbák időpontját összehangolni, de a jövőben újabb előadásban  láthatja őket a közönség.