Nádasdy-Csontos Elek alpolgármester a kilencedik alkalommal megtartott kisoroszi falukarácsonyon, a jövő generáció fontosságáról és az idő gyors múlásáról beszélt. Az első, 2002-ben megrendezett ünnepségen fellépő óvodások-iskolások ma már mind középiskolába, vagy akár főiskolára, egyetemre járnak – emlékezett vissza az alpolgármester. Szerinte a karácsony és a szilveszter a kettőségek időszaka, egyrészt a test kultuszát élve, ilyenkor kell fizikailag feltöltődni és kipihenni magunkat, másrészt lelkünk táplálására is nagy figyelmet kell fordítanunk, erre pedig remek alkalmat kínálnak a karácsonyi ünnepségek, mint például a kisoroszi falukarácsony is. Az óvodások és iskolások műsorában a karácsonyhoz kötődő versek, énekek hangzottak el, többek között Juhász Gyula Karácsony felé és József Attila Három királyok című verse. Szabó Aranka, Pál apostol Korintusiakhoz írt első levelét mondta el, mely a „szeretet himnusza” címen is ismert.

Az általános iskolások egy rendhagyó, tartalmát tekintve sokatmondó, karácsonyi szerepjátékot adtak elő. A riportert játszó Péterfi Emma a karácsonyi készülődésben és rohanásban minden osztálytársának ugyanazt a kérdést tette fel, hogy ki: „Miért örül a karácsonynak?” Az előadás során a legkülönfélébb válaszok hangzottak el, melyek mindegyike elgondolkodtató volt.

Átadásra kerültek a Kisoroszi Foltvarró Klub által készített fali takarók, melyből egyet az általános iskola másikat pedig az orvosi rendelő kapott meg.

Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere beszédét, az „ünnep” szó definiálásával kezdte. Az ünnep török eredetű szó, szent vagy boldog napot jelent. Egy ünnep történelmi esemény, mely egyben múlt, jelen és jövő. Az ember életében egyszeri ünnepek a születés, házasság és halál, az évfordulók pedig a ciklikusság részei, ezek évente visszatérnek. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy 2010. december 26-tól, 2011 december 31-ig a Magyar Katolikus Püspöki Kar meghirdette a „családok évét”. A család a legalapvetőbb és legfontosabb társadalmi egység. Jézus Krisztus is bár szegény, de egységes, összetartó családban született. Ezért fontosak a gyerekek, mert ők biztosítják a jövőt. Itt példának Goethe szavait idézte: „A gyerekek azok a kardok, melyekkel a jövő harcait meg lehet nyerni.” 

Molnár Csaba megemlékezett azokról akik már nincsenek közöttünk, elsősorban az édesanyákról, akikből egy adatik egy ember életében, és akik a legtöbb szeretetet adják. Jézus is a szeretetével váltotta meg a világot, azért fontos a szeretet, mert csak általa lehet jobb a világ. A Falukarácsonyon minden évben odaítélik az év embere és év portája díjakat egy-egy arra érdemes kisoroszi lakosnak. Idén az év embere díjat Szili Boldizsár kapta.

Az Év portája kitüntető díjat ebben az évben Simon Ilona kapta. Az orvosi rendelőben dolgozó, dunabogdányi illetőségű Horváth Endréné, Erika áldozatos munkáját különdíjjal jutalmazta az Önkormányzat.

Idén sem maradt el a babakötvények kiosztása, nyolc kisgyermek, Antal Dóra, Gimán Anton Márton, Mótyók Maja Eszter, Nemes Réka Boglárka, Szabó Bence Géza, Száraz Orsolya Réka, Tóth Anna Borbála és Varga Emese Gyöngyvér szülei vehették át a betétkönyveket. Molnár Csaba polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki a rendezvény szervezésében részt vett. Külön megköszönte  Bubcsók Klárinak a Betlehem elkészítését, Kecskés Lászlónak a Betlehem felállítását, Mikolai Gábornak a fáklyákat. Hangsúlyozta, hogy visszatérnek ahhoz a régebbi megoldáshoz, hogy mindent a maguk erejéből igyekeznek megvalósítani. A karácsonyi ünnepség végén az önkormányzat mindenkit szeretettel vendégül látott egy utcai állófogadásra.