Koronavírus - Pozitív lett Győr polgármesterének második koronavírustesztje

    Győr, 2020. április 1., szerda 22:00 (MTI) - Pozitív lett a második koronavírustesztje Győr polgármesterének, aki ezt szerda este közölte az MTI-vel, hozzátéve:  tünetei nincsenek és házi karanténba vonul.

    Dézsi Csaba András azután végeztette el a két tesztet önköltségen egy magánlaborban, hogy kiderült, a város jegyzőjének, Lipovits Szilárdnak pozitív eredményt mutatott a koronavírustesztje, a jegyzőnek előző hét elején lázzal és felső légúti huruttal kísért tünetei is voltak.
    Győr kormánypárti polgármestere közleményében azt írta, az első teszt, amelyet március 27-én, pénteken végeztek el, negatív lett. A második tesztet kedden készítették el, az eredményt szerda este kapta meg.
    Közölte, tünetei továbbra sincsenek, de a szükséges intézkedéseket azonnal megtette: az eredményről tájékoztatta háziorvosát és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályát, valamint az előírásoknak megfelelően házi karanténba vonul.
    "A győriek továbbra is számíthatnak rám, hiszen otthonról dolgozom tovább" - írta, hozzátéve:  a munka ilyen rendkívüli körülmények között sem állhat meg.

 

 

Koronavírus - Franciaországban négyezer fölött a halottak száma

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. április 1., szerda 21:33 (MTI) - Franciaországban 24 óra alatt 509-cel 4032-re emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

    Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztrált fertőzöttek száma 57 ezer (ez előző napi 52 ezerhez képest), kórházban 24 639 Covid-19-beteget ápolnak, 1882-vel többet, mint 24 órával ezelőtt. Közülük 6017-en vannak intenzív osztályokon, ez 452-vel több, mint az előző nap.
    Az adatok azonban nem teljesek, miután az idősotthonokban elhunytak és megbetegedettek számát nem tartalmazza.
    A járványügyi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány előtt ötezer intenzív ágy állt rendelkezésre, és a francia egészségügy fokozatosan bővíti a kapacitását az újabb betegek elhelyezésére, és folyamatosan evakuálja a súlyos, de stabil állapotban lévő betegeket a túlterhelt kórházakból az ország olyan részeibe, ahol kevésbé terjed a járvány. Két mentővonattá alakított szuperexpresszel (TGV-vel) szerdán 36 beteget szállítottak el Párizsból Bretagne kórházaiba, és csütörtökön is folytatódnak az evakuálások a leterhelt fővárosi kórházakból.
    A tájékoztatás szerint március 1. óta több mint 10 ezren gyógyultan távoztak a kórházakból, közülük több mint ezren az elmúlt 24 órában, és napról napra egyre több embert tesztelnek.
    A nemzetgyűlésben eközben Edouard Philippe miniszterelnök a válságkezelés részleteiről tartott meghallgatásán elmondta: valószínűleg nem egyszerre, hanem fokozatosan fognak véget érni a kijárási korlátozások az országban. A kormány egyelőre még vizsgálja, hogy a régiók fertőzöttsége, a tesztelések vagy pedig a korosztályok függvényében oldja majd fel a korlátozásokat - jelezte a miniszterelnök.
    A járvány csökkenésének megállapítására az elsődleges kritérium az intenzív osztályokra kerülő súlyos betegek napi számának változása. Második szempont a lakosság immunitásának szintje, amelyet tömeges tesztelésekkel, mégpedig szerológiai vizsgálatokkal kíván majd az egészségügyi minisztérium megállapítani.
    A két héttel ezelőtt életbe léptetett korlátozások hivatalosan április 15-én érnek véget, de a kormányzat már korábban jelezte, hogy várhatóan április végéig meg kell majd hosszabbítani őket.
    A parlamenti meghallgatáson az ellenzék a közvélemény egy részéhez hasonlóan azzal vádolta a kormányzatot, hogy eleinte nem vette elég komolyan a járványt, és nem készítette fel az egészségügyet, ezért van jelenleg hiány maszkból, védőfelszerelésből és tesztekből. A kabinet megerősítette, hogy több mint egymilliárd egészségügyi maszkot rendelt meg, amelyek fokozatosan érkeznek az elosztóhelyekre.

 

 

Koronavírus - New York állam egész területén egy nap alatt csaknem kilencezerrel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 1., szerda 20:52 (MTI) - New York állam egész területén egy nap alatt csaknem kilencezerrel emelkedett a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma - közölte Andrew Cuomo szokásos napi sajtótájékoztatóján szerdán

     Kedden 75 ezer 795  regisztrált fertőzött volt, szerdán délig már 83 ezer 712 fertőzöttet tartottak számon. A halálos áldozatok száma is meredeken emelkedett: szerdán délig  az államban több mint 1900 amerikai halt bele a vírus okozta betegségbe.
     A sajtókonferencián külön szólt a fiatalokhoz is, felszólítva őket az elővigyázatosságra. "A fiataloknak meg kell érteniük ezt az üzenetet, mert még mindig túl sok fiatalt látok gyülekezni" - fogalmazott.
    Cuomo további drasztikus lépéseket ígért, ezek között említette, hogy a városban lezárják az összes játszóteret. Hozzátette, hogy a parkokat nem fogják lezárni.
    Kifejtette azt is, hogy a New York-i rendőrségnek szerinte sokkal agresszívabban kellene betartatnia a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat.
    A kormányzó panaszkodott az egészségügyi eszközök hiányára. Mint mondta: egyszerűen lehetetlen lélegeztetőgépeket beszerezni. "Államunk számára pillanatnyilag az egyetlen remény az, hogy a szövetségi kormánynak megvan a kapacitása a segítségre" - szögezte le.       "Hogy fog ez végződni? Az emberek választ szeretnének. Én is választ szeretnék, csakhogy jelenleg senki nem tud biztosat mondani" - fejtegette Cuomo, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a járvány elmúlta után "új világ" következik, "új szabályokkal és normatívákkal".
    A John Hopkins egyetem és kórház adatai szerint az Egyesült Államokban már több  mint 190 ezer fertőzést diagnosztizáltak, és a halottak száma meghaladja a 4100 főt.

 

 

Koronavírus - Kibervédelmi intézet: újabb módszerrel próbálkoznak a csalók

    Budapest, 2020. április 1., szerda (MT) - Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.

    Írásuk szerint a támadók helyi kórházak nevében küldenek e-maileket, amelyekben azt állítják, hogy a címzett érintkezett egy olyan kollégával, baráttal vagy családtaggal, akinél kimutatták a koronavírus-fertőzést. Ezért arra kérik a felhasználót, hogy a mellékelt űrlap kitöltése és kinyomtatása után, fáradjon be a legközelebbi kórházba a tesztek elvégzéséhez.
    Kiemelték: ha valaki megnyitja a mellékletként küldött "EmergencyContact.xlsm" táblázatot, és rákattint a "Tartalom engedélyezése" gombra, káros szoftvert letöltő és lefuttató makrók indulnak el az áldozat gépén. A rosszindulatú program egyrészt felderíti a megtámadott rendszert (könyvtármegosztások, telepített programok), másrészt kriptopénztárcákat (kriptopénzek tárolására szolgáló program) és a böngészők által elmentett sütiket (cookie) próbál megszerezni: így a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hangsúlyozták.
    A járvány ideje alatt továbbra is kellő óvatossággal szükséges kezelni az új koronavírussal kapcsolatos e-maileket, nem ajánlott megnyitni a csatolmányokat, helyette javasolt telefonon felvenni a kapcsolatot az e-mailt küldő szervezetekkel - ajánlja a kibervédelmi intézet.

 

 

Koronavírus - Zalaegerszegen mindenki ingyen kap védőmaszkot, Siófokon közintézményekben, üzletekben kötelező viselni

    Budapest, 2020. április 1., szerda 19:32 (MTI) - A zalaegerszegi önkormányzat a város minden lakosának eljuttat egy többször használható védőmaszkot a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozására. Siófokon rendeletben kötelezték a helybéliket, hogy közintézményekben, patikákban, üzletekben viseljenek védőmaszkot, vagy takarják el az orrukat, szájukat sállal.

    A koronavírus-járvány miatt csütörtöktől Siófok hivatalaiban, intézményeiben, üzleteiben kötelező lesz szájmaszk vagy az azt helyettesítő, a szájat, orrot eltakaró sál, kendő viselése Lengyel Róbert polgármester rendelete értelmében. Az önkormányzat a 25 ezer lakosú városnak 5 ezer szájmaszkot vásárolt, amelyeket siófoki üzletekben, hivatalokban tesznek ingyen hozzáférhetővé.
    A maszkot üzlethelyiségben, gyógyszertárakban, drogériában, az önkormányzat által fenntartott oktatási, gyermekvédelmi, egészségügyi intézményekben, hivatalokban kell viselni. A szabályt megsértőket enyhébb esetben figyelmeztetik, de 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot vagy 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot is kiszabhatnak.
    Zalaegerszegen kedden megérkezett, szerdán pedig ki is postázták az első ötezer, többször használható egészségügyi szájmaszkot abból a 60 ezerből, amelyet az önkormányzat rendelése alapján a város minden lakosa ingyen megkap. Balaicz Zoltán jelezte: szerdán újabb kétezer maszk érkezett, csütörtökön pedig további négyezer darabot várnak az ütemezetten két hét alatt megérkező teljes szállítmányból.
    Dézsi Csaba András, Győr polgármester szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az önkormányzat április 1. és augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig elengedi az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját és az idegenforgalmi adót.
    Az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját felére csökkentik, kivéve az élelmiszerüzleteket, a drogériákat, a gyógyszertárakat, a dohányboltokat, a szerencsejátékkal foglalkozó üzleteket, a bankokat, a biztosítókat és a pénzügyi szolgáltatókat. Emellett a Győr-Szol Zrt. is felére csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai vásárcsarnokban.
    Egerben szerdától három hónapos szociális bérlakás-díj fizetési moratóriumot vezetnek be azoknak a lakosoknak, akik önkormányzati tulajdonú lakásokban élnek, de a koronavírus járvány miatt elvesztették munkájukat, jövedelmüket - közölte Mirkóczki Ádám, a hevesi megyeszékhely polgármestere az MTI-vel.
    A debreceni önkormányzat korszerű mobiltelefonokkal és számítógépekkel segíti a városban dolgozó 93 védőnő munkáját. Az 50 asztali számítógép és 93 korszerű okostelefon szerdai átadásán Papp László polgármester azt mondta, az eszközök - amelyekhez korlátlan internet-használat is jár - lehetővé teszik, hogy a védőnők a járvány idején is szoros kapcsolatot tartsanak a kismamákkal és csecsemőikkel.
    Nyíregyházán a NYÍRVV Nonprofit Kft. szerdától megkezdte a közterületi játszóterek és kondiparkok fertőtlenítését - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI-vel.
    Tudatták azt is, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók - jogosultságuk igazolásával - korlátlanul és ingyenesen használhatják a helyi tömegközlekedési eszközöket.

 

 

Koronavírus - Kovács Zoltán: mindenkinek joga van tudni, melyek a veszélyeztetett korosztályok, csoportok

    Budapest, 2020. április 1., szerda 18:51 (MTI) - Minden magyar embernek joga van tudni, hogy a koronavírus mely korosztályokat, célcsoportokat veszélyezteti leginkább, és milyen betegségek jelentenek különös veszélyt a vírus szempontjából - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán videóüzenetben.

    A kabinet kommunikációs akciócsoportjának vezetője azt mondta, az volt a kormány célja a koronavirus.gov.hu oldal kedden kibővített adatszolgáltatásával, hogy mindenkinek meg tudják mutatni a vírus terjedésének "valódi módját, illetve útját", továbbá "a betegség, illetve a betegség által okozott problémák valódi jellegét".
     A statisztikákból nyilvánvaló, hogy a 65 év felettiekre, valamint a krónikus betegségben szenvedőkre a vírus komoly veszélyt jelent, ezért fontos, hogy ők még pontosabban és körültekintőbben tartsák be az elmúlt időszakban megfogalmazott kéréseket, a hatóság által előírt rendszabályokat - hívta fel a figyelmet Kovács Zoltán.
    Az oldalon a vírus megyei terjedését is bemutató grafikát is használnak, és abból nyilvánvaló, hogy a vírus Magyarországon mindenhol jelen van - jelezte.
    Kovács Zoltán arra kérte az embereket, hogy figyeljék a koronavirus.gov.hu oldalon megjelenő információkat.
    "Nekünk az a dolgunk, hogy minden nap az Önök egészségének védelméért és a vírus terjedésének lassításáért küzdjünk" - fogalmazott.

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - Csökken az olaszországi kórházakban kezeltek száma, továbbra is magas a halottaké

    Róma, 2020. április 1., szerda 18:44  (MTI) - Továbbra is hétszáz felett van az új típusú koronavírus-járványban Olaszországban naponta elhunytak száma, amely az elmúlt 24 órában elérte a 13 155-t - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt több mint nyolcszázzal 2937-re emelkedett.

    A halottak száma 727 volt a korábbi 837 után.
    Az azonosított fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 2107-ről ismét megemelkedett, de ezt a polgári védelem az utóbbi huszonnégy órában nagyobb számban végzett vírustesztekkel magyarázta.
    A jelenlegi diagnosztizált fertőzöttek hatvan százalékát házi karanténban kezelik, miközben korábban az azonosított betegek fele kórházban volt.
    Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette az óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig, amit a kormánynak a következő órákban kell megerősíteni. A miniszter hangsúlyozta, hogy nincsen ok a "túlzott optimizmusra", a korábbi életritmushoz való visszatérés "nem lesz gyors".

 

 

Koronavírus - Budapest Airport: elveszhet az útvonalhálózat egy része

    Budapest, 2020. április 1., szerda 18:42 (MTI) - A Malév 2012-es csődje után felépített útvonalhálózat egy része elveszhet, a ferihegyi repülőtéren tervezett beruházások egy részét pedig el kell halasztani - írta szerdán közzétett nyílt levelében Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója.

    A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének vezetője a Facebook-oldalán közzétett levelében azt írta, tavaly ugyanezen a napon 154 járat indult Budapestről és 45 ezer utast kezeltek, ezzel szemben szerdán 20 indított járat volt és 521 utas fordult meg a repülőtéren. A tavalyi 72 helyett ma 8 város érhető el, de ezek mindegyikén mentesítő, vagy áruszállító járat közlekedik.
    A Budapest Airport kínálatából április végéig 2,5 millió ülőhely-kapacitás tűnt el, és várható, hogy a Malév csődje után felépített, 153 célállomást kínáló menetrendből több összeköttetés is elveszik. Ebben a helyzetben a Budapest Airport több beruházását is elhalasztja, most arra koncentrálnak, hogy a járvány után visszaépítsék a turistaforgalmat.
    Rolf Schnitzler levelében leszögezte, a ferihegyi repülőtér nyitva marad, gazdálkodása stabil, így a járvány után folytatni tudja a felfüggesztett beruházásokat.
    Jelezte továbbá: a Budapest Airport felső vezetése úgy döntött, hogy áprilisi fizetése jelentős részéről lemond, és több mint 60 000 eurót egy újonnan létrehozott szolidaritási alapba helyez a járvány miatt nehéz helyzetbe került vagy nehézségekkel küzdő munkatársainak megsegítésére.

 

 

Koronavírus - Bukarest a román-magyar határ szervezett gyalogos átkelésének gyanúja miatt vizsgálódik

    Bukarest, 2020. április 1., szerda 18:29  (MTI) - A román hatóságok vizsgálatot indítottak a román-magyar határnál azt követően, hogy megnőtt azon személyek száma, akik gyalogosan lépik át a román-magyar határt - jelentette be szerdán Marcel Vela román belügyminiszter.

    A tárcavezető szerint az elmúlt órákban jelenséggé terebélyesedett a román-magyar határ gyalogos átlépése, ami önmagában nem számít törvénytelenségnek, de ha szervezett módon történik, akkor a román hatóságok fellépnek ellene. A miniszter szerint ez korábban is előfordult, de csak elvétve, most egyre többen érkeznek autókkal a határig, ahol gyalogosan kelnek át, majd más járművekkel folytatják útjukat.     A miniszter közölte, hogy a hatóságok keresik annak a módját, hogy autókat küldjenek azok elé, akik gyalog kelnek át a határon, és hatósági járművekben fogják őket továbbszállítani hazáig.     Emlékeztetett, hogy a gépkocsiforgalom esetében a hatóságok alapos ellenőrzést folytatnak, a gyalogos átlépéskor viszont ez nem történik meg.
    "Azt akarjuk, hogy a rendszerben ne keletkezzen rés, ezt meg fogjuk előzni" - mondta a belügyminiszter. Kijelentette, hogy a gyalogosan Romániába belépőket járművekbe ültetik, és úti céljukig fogják kísérni, hiszen ugyanígy járnak el azokkal is, akik saját gépkocsijukkal érkeznek a koronavírus-járvány sújtotta országokból.     Románia március 23-án lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt a koronavírus-járvány miatt, a Nyugat-Európából hazatérő románok csak szigorú hatósági ellenőrzés után léphetik át a határt.

 

 

Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek

    Boston, 2020. április 1., szerda 18:28  (MTI) - Akár 8 méterre is repülnek köhögéskor vagy tüsszögéskor a cseppek - állapította meg a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatása.

    Lydia Bourouiba, az egyetem professzora évek óta kutatja a köhögés, tüsszentés és a kilégzés aerodinamikáját az egyetem folyadékdinamikával és betegségek terjesztésével foglalkozó laboratóriumában. Azt találta, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel és kilégzéssel kibocsátott, gázokkal teli felhő akár 8,2 méteres távolságba is elér.
    Az amerikai járványügyi központ (CDC) kétméteres távolság tartását ajánlja az emberek között az új koronavírus okozta járvány idején.
    A kutató szerint sürgősen felül kell vizsgálni mind a CDC, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) távolságra vonatkozó ajánlásait, mert a jelenlegiek az úgynevezett "nagy cseppeken" alapulnak, melyek a vírust terjeszthetik, és úgy tartják, ezek csak egy bizonyos távolságig érnek el.
    A Journal of the American Medical Association aktuális számában közölt cikkében a kutató leírta, hogy a köhögéssel és tüsszentéssel vagy általában a kilégzéssel kibocsátott "felhő" csúcssebessége akár az óránkénti 36-110 kilométeres sebességet is elérheti.
    A kutató azzal érvelt, hogy kilégzéskor "gáztartalmú felhőcske" kerül a levegőbe, mely mindenféle nagyágú cseppeket tartalmaz. A felhőt csak részben csökkenti, ha az ember a könyökhajlatába köhög vagy tüsszent.
    Más tudósok vitatják, hogy növelni kellene a biztonságos távolságot. Paul Pottinger, a Washingtoni Egyetem orvosi karának fertőzőbetegség-kutatója szerint a kérdés az, mekkora távolságon belül marad a vírus fertőzőképes.
    "Számomra nem az a kérdés, mekkora távolságra jut el a kórokozó, hanem milyen messze van az, ahol már nem jelent veszélyt. Minél kisebb a csepp, annál csekélyebb az esély, hogy megfertőzhet valakit a benne lévő vírus, mert belélegzi vagy az orrába-szájába kerül. A legnagyobb veszélyt most a legnagyobb cseppek jelentik. Ezek viszont elég nagyok ahhoz, hogy hasson rájuk a gravitáció. Általában a kibocsátótól két méterre ezek a nagy cseppek lehullanak a talajra, innen származik a kétméteres távolságtartás szabálya - idézte szavait a medicalxpress.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

 

 

Koronavírus - Lengyelországban és a Baltikumban további szigorításokat vezettek be

    Varsó, Kijev, Vilnius, Riga, 2020. április 1., szerda 18:24  (MTI) - Lengyelországban szerdától 20 ezer rendőr és másfél ezer katona ellenőrzi a mozgáskorlátozások szigorításának betartását, a nagyvárosokban ehhez drónokat is felhasználnak - jelentette be sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter.

    Csütörtöktől a rendőrség alá rendelik az önkormányzati közterület-felügyeleteket is - tette hozzá. A szabályok megszegéséért kiszabható büntetést - ez akár 2,4 millió forintnak megfelelő pénzbírság, ismételt szabálysértés esetén szabadságvesztés is lehet - gyorsított eljárásban róják ki.
    Lengyelországban múlt héttől részleges kijárási tilalom van érvényben, amely nem vonatkozik a munkahelyre történő eljutásra, a bevásárlásra és hasonló nélkülözhetetlen feladatokra, de a rövidebb sétákra sem. Az új rendelkezés szerint azonban mostantól néhány kivétellel csak egyedül lehet sétálni, a 18 éven aluliak szülői felügyelet nélkül nem mehetnek ki, továbbá lezárták a parkokat, korzókat, tengerparti strandokat és a városok környéki erdőket is.
    A szigorítások célja az emberek közötti érintkezés hatékony korlátozása a járvány idején - magyarázta Kaminski. "Maximális társadalmi fegyelemre van szükségünk, szolidárisaknak kell lennünk" - húzta alá.
    Lengyelországban szerda délutánig 2420-ra nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 185 új esetet regisztráltak, ami 46-tal kevesebb az előző napi növekménynél. Eddig összesen 55 800, csak az utóbbi egy nap alatt 4300 vírustesztet végeztek. Négy új halálesetet jegyeztek fel, így eddig összesen 36 beteg hunyt el. Az elérhető adatok szerint 36 ember gyógyult fel.
    Szerdán a luxusszállodákat üzemeltető, állami tulajdonú Polski Holding Hotelowy szóvivője közölte: egy krakkói szállodát bocsátanak ingyenesen a járvánnyal harcoló orvosok rendelkezésére. Ezzel, mint közölték, "megfelelő körülményeket akarnak biztosítani a munkát követő pihenéshez, úgy, hogy csökkentsék a fertőzés kockázatát az orvosok családjaiban". A társaság előző nap egy varsói luxusszállót is átadott ilyen célokra.
    Ukrajnában a kormány szerdán úgy döntött, hogy további szigorításokat vezet be április 24-ig az egész ország területére a járvány terjedésének megfékezése érdekében, kötelezővé téve egyebek mellett a védőmaszk viselését a nyilvános helyeken - közölte a kabinet sajtószolgálata.
    A kabinet közleménye szerint az utcákon ezenfelül tilos lesz két embernél többnek egy csoportban haladnia. Ez alól kivételt csak azok kapnak, akik szolgálati feladatot látnak el, vagy gyermekeket kísérnek. Közterületen 16 évesnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak ezentúl felnőtt felügyelete nélkül.  
    A kormány megtiltotta ezenkívül mostantól a parkok, terek és üdülőövezetek látogatását. Ez alól kivételt csak a házi állatok sétáltatása képez, amit egy személy végezhet. Nem látogathatók a sportlétesítmények és játszóterek sem.
    Továbbra is tiltott minden kulturális, szabadidős, sport-, társadalmi, vallási és egyéb tömegrendezvény lebonyolítása, amelyben több mint 10 ember vesz részt, kivéve ha az az állami hatóságok, illetve az önkormányzatok munkájának biztosításához szükséges.
    Ezeket az intézkedéseket helyi szinten több megye már korábban bevezette.
    Litvánia szerdán a nemzetközi személyforgalom felfüggesztéséről hozott döntést. Aurelijus Veryga egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint április 4-től leállítják a légi és kompforgalmat is, a Klaipeda és a németországi Kiel között közlekedő komp kivételével. Az áruforgalmat zavartalanul továbbra is átengedik a külföldiek előtt már korábban lezárt határokon.
    A balti országban eddig 484 fertőzöttről és hét halálos esetről tudni. A vilniusi kormány veszélyhelyzetet hirdetett, és karantén alá helyezte az ország egész területét, egyelőre április 13-ig. A gyógyszertárak és élelmiszerboltok kivételével minden üzletet bezárattak. A tömegrendezvényeket betiltották, kettőnél több ember nem gyülekezhet a köztereken.
    A vilniusi parlament szerdán emellett megemelte a kijárási korlátozások és az egyéb járványügyi szabályok megsértőivel szemben kiróható pénzbírság mértékét. A vétkes magánszemélyek 500-tól 1500 euróig, vállalatok pedig 1500-tól 6000 euróig terjedő büntetéssel számolhatnak a jövőben.
    Nem sokkal korábban a szomszédos Lettországban is magasabb pénzbírságok bevezetéséről döntött a kormány a járványügyi előírások megsértőivel szemben. Magánszemélyek esetében a bírság összege 2000 euróig, vállalatoknál 5000 euróig terjed. A parlamentnek még jóvá kell hagynia a szigorítást.

 

 

Koronavírus - Emmi: fokozottan vigyázzanak magukra a krónikus betegséggel küzdők!

    Budapest, 2020. április 1., szerda 18:14 (MTI) - Fokozottan vigyázzanak magukra a krónikus betegséggel küzdők! - kérte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Kiemelték: különösen fontos a járványügyi ajánlások és szabályok betartása azoknak, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve koronavírus-fertőzés esetén. "Óvni is fokozottan kell őket" - szögezték le.
    Bár a Covid-19 néven ismert új koronavírus az esetek 80 százalékában enyhe lefolyású fertőzést okoz, a 65 év felettieken kívül - életkoruktól függetlenül - nagyobb kockázatot jelentenek bizonyos krónikus betegséggel küzdőknek is. Különösen fontos, hogy óvják magukat a szív-érrendszeri-keringési, rosszindulatú daganatos, krónikus légúti megbetegedésben, valamilyen anyagcsere-betegségben (például diabéteszben) vagy máj- és vesebetegségben szenvedők. Ha ugyanis megfertőződnek a koronavírussal, a betegségük lefolyása súlyosabbá válhat, ami növeli annak kockázatát, hogy kórházi, adott esetben intenzív terápiás kezelésre szorulnak - írták.
    Ezért arra figyelmeztetnek, hogy a krónikus betegségben szenvedők fokozottan ügyeljenek a koronavírus-járvány időszakában előírt óvintézkedések, szabályok betartására. Különösen fontos, hogy az említett krónikus betegségben szenvedők, ne menjenek közösségbe, tartsanak legalább másfél méter szociális távolságot a többi embertől, mossanak gyakran kezet, valamint tartsák be a kijárási korlátozás előírásait. A velük egy háztartásban élők pedig kiemelten figyeljenek a higiénés ajánlások betartására, krónikus beteg családtagjuk védelmére! - hívta fel a figyelmet az Emmi.

 

 

Koronavírus - A normalitáshoz való visszatérés nagyon lassú lesz az olasz polgári védelem felelőse szerint

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2020. április 1., szerda 17:58  (MTI) - Az eddigieknél is nagyobb türelemre lesz szükség az új koronavírus-járvány tetőzése utáni időszakban, mivel a megszokott mindennapi életbe való visszatérés "még nagyon messze" van Agostino Miozzo,  a polgári védelmi hatóság országos koordinátora szerint.  A koordinátor közösségi oldalán adott interjút a nemzetközi sajtónak, köztük az MTI-nek is szerdán.  

    Agostino Miozzo hangsúlyozta, hogy a polgári védelem az utóbbi években jelen volt az olaszországi földrengés-övezetekben, a pusztító áradások területein, átélte a 2003-as SARS-járványt és az ebolát is.
    "Azt hittük, mindenre fel vagyunk készülve. A SARS után még járványgyakorlatozást is tartottunk, de a Covid-19 minden elképzelhetőt felülmúlt, amikor hirtelen a kellős közepén találtuk magunkat" - hangsúlyozta Miozzo.
    A polgári védelem országos koordinátora - aki a hatóság nemzetközi kapcsolataiért is felelő -  kijelentette, az új koronavírus-fertőzést nem lehet földrengéshez hasonlítani, mivel utóbbi egy jól meghatározható területre korlátozódik, nem pedig az ország egészére. Felidézte a 2009-es abruzzói földrengést megjegyezve, hogy akkor  Olaszország többi részéből a földrengés sújtotta térség és lakosság segítségére tudtak sietni. "A Covid-19 földrengése viszont az ország egyetlen zónáját sem hagyta ki, nem tudunk a másik segítségére sietni, hiszen mindenkit egyformán érintett" - tette hozzá.
    Elismerte, hogy Olaszország a fertőzés február 20-i "robbanása"pillanatában kritikus helyzetben találta magát. "Mi voltunk az elsők Kína után, és ki kellett találnunk, milyen ütemtervet követünk, miközben egyik napról a másikra százról ezerre emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma, és egymás után haltak meg a betegek" - mondta. Hozzátette, az első hetekben az olaszok nehézségként élték meg, hogy a szomszédos és a távolabbi országok is "fenntartásaikat" fejezték ki az Olaszországból érkező helyzetjelentésekkel szemben. Azóta azonban Olaszország már példának számít az óvintézkedések bevezetése miatt - tette hozzá.  
    Ami a több mint 12 ezer olaszországi halottat illeti, Agostino Miozzo hangoztatta, hogy az elhunytak 73 százaléka hetven év feletti volt, és számos más krónikus betegség miatt is kezelték őket. Utalt arra, hogy más országokban kizárólag az új koronavírus-fertőzés miatt elhunytakat számolják, miközben Olaszországban mindenkit, akinek a fertőzés súlyosbította eredeti patológiáját. Megemlítette, hogy a fertőzés "végigsöpört" az olaszországi idősotthonokon, melyek továbbra is kiemelt védelem alatt vannak.
    "Mi olaszok mindezt talán még nehezebben éljük meg, hiszen uraljuk a teret, a szabadban az utcákon éljük életünket, szeretjük és keressük a társaságot, barátok között és családban is átöleljük, csókoljuk egymást. A járvány távolságtartásra kényszerített" - mondta  Agostino Miozzo.
    A kijárási korlátozás és az összes többi óvintézkedés a tervek szerint április 13-ig történő meghosszabbítását a római kormány a következő órákban erősíti meg.
    "Utána sem kapjuk rögtön vissza korábbi életünket, nagyon nagy türelemre lesz szükségünk, mivel a normalitáshoz való visszatérés  még nagyon messze van" - hangoztatta a polgári védelmi hatóság felelőse.

 

 

Koronavírus - Van, ahol kérik, van, ahol tiltják a kerti hulladék égetését vidéken

    Budapest, 2020. március 31., kedd  18:19 (MTI) - Több városban már korábban is néhány hétre korlátozták a kerti hulladék, az avar égetésének időszakát, vagy azt meg is tiltották, de több helyen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a levegő tisztaságát féltve szigorítottak a szabályokon, illetve kérik a lakosságot, hogy égetés helyett komposztálja a zöldhulladékot.

    A szegedi önkormányzat azt kérte a lakosságtól, ne égessenek se avart, se kerti hulladékot, és semmiféleképpen ne fűtsenek hulladékkal. Akik pedig csak szilárd anyaggal tudják otthonukat melegen tartani, csak száraz fával fűtsenek.
    Nyíregyházán szerdától tilos elégetni az avart és a kerti hulladékot, a jogszabályt megszegőkkel szemben kötelezően tűzvédelmi bírságot szabnak ki. A zöldhulladék megsemmisítését komposztálással, hulladéklerakó telepre szállítással javasolja megoldani az önkormányzat.
    Kaposváron a veszélyhelyzettől függetlenül büntetik az illegális hulladékégetést és -lerakást, a közterület-felügyelet egy éve éjjel-nappal hívható telefonos ügyeletet működtet, valamint a rendőrséggel közös ellenőrzéseket tart.
    Győrben a 2003-ban hozott önkormányzati rendelet szerint avart és kerti hulladékot égetni bel- és külterületen csak áprilisban és novemberben lehet, de vasárnap és munkaszüneti napokon tilos.
    Sopronban március 1. és április 30., valamint október 1. és november 30. között szabad belterületen növényi hulladékot égetni.
    Pécsen a jogszabályok tavaly május óta nem adnak lehetőséget kerti hulladék égetésére. A kerti, illetve zöldhulladék kezeléséről vagy hasznosításáról a közszolgáltató által működtetett zöldjárat, a városban található hulladékudvarok igénybevételével vagy házi komposztálással kötelesek a lakosok gondoskodni.     Baranya többi városában nem tiltják a kerti hulladék nyílt téri égetését, de az elmúlt években több településen korlátozásokat vezettek be, és felhívják az emberek figyelmét az avar más módon történő hasznosítására.
    Székesfehérváron tavaly november óta tilos az avar- és a zöldhulladék égetése, erre a járvány miatt ismételten felhívta a figyelmet az önkormányzat.
    Bicskén az önkormányzat arra kérte a lakosságot, hogy - tekintettel veszélyhelyzetre - a város közigazgatási területén ne gyújtsanak tüzet.
    Velencén március 18. óta tilos a kerti hulladék égetése, aki a tiltás ellenére tüzet gyújt, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.
    Ugyanekkora büntetés jár a kerti hulladék égetéséért Martonvásáron is, a tilalom a veszélyhelyzet idejére érvényes.
    Szombathelyen is arra kéri az önkormányzat a lakosságot, hogy ne égessen avart és kerti hulladékot. Kéner Balázs, a szombathelyi polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a szabályzás szerint április 30-ig lehetne kerti hulladékot égetni, de most azt kérik az emberektől, hogy ezt ne tegyék.
    Miskolc önkormányzata arra kéri a helybélieket, hogy tekintettel a koronavírus-járványra, a levegő minőségének védelmében az elkövetkező időben ne égessenek avart, zöldhulladékot, hanem próbálják ki a komposztálást. Ha pedig erre nincs módjuk, gyűjtsék össze a zöldhulladékot az erre szolgáló zsákokban, tegyék ki azokat kapu elé, hogy a hulladékkezelő cég munkatársai elszállíthassák.
    Békés megye legtöbb településén a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói továbbra is hetente elszállítják kommunális és a zöldhulladékot a házaktól, és havonta egyszer a szelektív hulladékot is, április közepétől azonban nincs lehetőség gyűjtőpontos zöldhulladék elszállítására és lomtalanításra.
    Gyulán évek óta tilos zöldhulladékot égetni, Orosházán szeptember 15. és május 15. között, vasárnap és ünnepnapok kivételével lehet égetni.

 

 

Koronavírus - XXI. Század Intézet: Magyarország bűnbak lett

    Budapest, 2020. április 1., szerda 16:28 (MTI) - A koronavírus-járvány elleni védekezés nyomán bevezetett különleges jogrend miatt Magyarország a bűnbak szerepébe került - állapította meg Frank Füredi, a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa a Látószög blogon szerdán megjelent elemzésében.

    A járvány miatt a kormányok világszerte - Nagy-Britanniától Spanyolországon és az Egyesült Államokon át egészen Indiáig - különleges jogrendet vezettek be, és számos államban nem ülésezik a parlament - írta. Álláspontja szerint "teljes joggal vethetők fel kérdések és aggályok" e döntés indokoltságával kapcsolatban.
    Csakhogy komoly vita helyett a nyugati politikai és médiaelit egyes csoportjai arra összpontosították energiáikat, hogy elítéljék a magyar kormányt, amiért állítólag diktatúrát készül bevezetni - hangsúlyozta Frank Füredi.
    Elemzésében kitért a többi között a The Washington Post kommentátorának és a The Guardian "pletykakommentátorának" ezzel kapcsolatos megnyilvánulásaira, amelyek a többi között "tőrőlmetszett diktatúra" létrejöttéről írnak.
    Frank Füredi megjegyezte, hogy a magyar kormányt érő médiatámadások azért többnyire "nem mennek el odáig", hogy nyílt diktatúrát emlegessenek. Inkább úgy fogalmaznak, hogy az Orbán-kormány lépései "utat nyitnak egy esetleges diktatúrához" - írta a szociológus.
    A szerző úgy vélekedett, hogy mint minden kormány, amely rendkívüli helyzettel találja szembe magát, bizonyára a magyar kabinet is elkövet majd hibákat a válság kezelésében. "De azzal vádolni, hogy sui generis kizárólagos hatalomszerzésre tör, tendenciózus és rosszindulatú vitamódszer" - szögezte le Frank Füredi.
    Majd jelezte: a magyar kormány "vehemens denunciálása közben" a szerzők nagyvonalúan elsiklanak a kellemetlen tény fölött, miszerint "Orbán Viktornak egyszerűen egyedülálló demokratikus felhatalmazása van a mai egészségügyi válsághelyzet kezelésére".
    A magyar kormányról szóló cikkek valóságos keresztes hadjárattá állnak össze, és annak harcosai nyilván őszintén gondolják, csakugyan veszélyben a magyar demokrácia, és az európai értékek megvédése a tét - írta.
    Frank Füredi felidézte Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök Twitter-üzenetét is, amelyben azt fejtegette, hogy Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból, mert veszélybe sodorja a közösség demokratikus értékeit.
    A XXI. Század Intézet főmunkatársa szerint a magyar kormány elleni tirádák szerzői őszintén hihetik, hogy a szabadság és a demokrácia féltése motiválja őket.
    "Valójában a Renzi által is képviselt nemzetközi technokrata társadalom-átalakító elit harcosai ők, és csakugyan az a bajuk a magyar kormánnyal, hogy más értékeket képvisel, de nem a demokráciával, hanem a nemzeti szuverenitással kapcsolatban" - írta Frank Füredi, azt is kiemelve: attól tartanak, hogy ebben mások is követhetik.
    Összegzésként úgy fogalmazott: "kulturális értékekről nagyon is értelmes dolog nyílt vitát folytatni, annál dicstelenebb viszont az egészségügyi vészhelyzetet egy politikai ellenfél lejáratására felhasználni".

 

 

Koronavírus - Uniós biztos: az EU a közbeszerzések rugalmasabbá tételével segíti az orvosieszköz-beszerzéseket

    Brüsszel, 2020. április 1., szerda 16:27 (MTI) - Az Európai Bizottság az uniós közbeszerzési keretrendszer rugalmasabbá tételével segíti a tagállamokat a koronavírus-járvány indokolta sürgős egészségügyi igények napokon, vagy akár órákon belüli kielégítésében - közölte Thierry Breton belső piacért felelős biztos szerdán.

    Breton azt mondta, a járvány jelentette egészségügyi válság következtében rendkívüli mértékben megnövekedett egyes áruk és szolgáltatások iránti kereslet, miközben bizonyos ellátási láncok működésében zavarok léptek fel. Mindezek kezelése gyors és intelligens megoldásokat, valamint hatékonyságot igényel.
    Az uniós bizottsági iránymutatás szerint az uniós közbeszerzési keretrendszer rugalmas mechanizmusokat biztosít a válság kezeléséhez szükséges áruk, szolgáltatások és beruházások beszerzéséhez annak érdekében, hogy a nyújtott segítséget még jobban a jelenlegi szükséghelyzet sajátosságaihoz igazítsa. Biztosítja a tagállami közbeszerzők számára az egyéni védőeszközök, például szájmaszkok és védőkesztyűk, az orvostechnikai eszközök, különösen a lélegeztetőgépek, valamint más orvosi felszerelések, de akár a kórházi és informatikai infrastruktúra azonnali beszerzését.
     Aláhúzták, rendkívül sürgős esetekben késedelem nélkül ki kell elégíteni a közbeszerzési igényt. A közbeszerzőknek ilyen esetekben lehetőségük van a határidők jelentős rövidítésével felgyorsítani a nyílt, illetve meghívásos eljárásokat. Amennyiben ezek a rugalmas lehetőségek nem bizonyulnak elegendőnek, megfontolható a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás lefolytatása is.
    Végső soron akár az előre kiválasztott gazdasági szereplő részére történő közvetlen odaítélés is megengedett lehet, feltéve, hogy a kiválasztott gazdasági szereplő az egyetlen, amely képes a helyzet rendkívüli sürgőssége miatti technikai és időbeli korlátok mellett leszállítani a szükséges árukat a világjárványhoz kapcsolódó szükségletek kielégítése érdekében - közölték.

 

 

Koronavírus - Egy nap alatt 563-mal emelkedett a brit halálos áldozatok száma

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. április 1., szerda 16:11 (MTI) - A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 563-mal emelkedett az új típusú koronavírus okozta betegség nagy-britanniai halálos áldozatainak száma.

    Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) szerda délutáni tájékoztatása szerint eddig 2352-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.     A szerdán bejelentett 563 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.
    A brit egészségügyi minisztérium beszámolója alapján szerda délelőttig az előző napi 25 150-ről 4324-gyel 29 474-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új koronavírust.
    Nagy-Britanniában eddig csaknem 153 ezer szűrést végeztek.
    A brit egészségügyi hatóságok korábban naponta átlagosan hatezer koronavírustesztet végeztek el, de a kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.
    A szűréssel igazolt fertőzöttek között van Károly trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia - bár ő már felépült és egyhetes karanténidőszaka véget ért -, valamint Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tisztifőorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit küldöttségvezetője.
    Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere a múlt hónap végén bejelentette, hogy az ő koronavírustesztje is pozitív lett.
    A közvetlen tárgyalások jelenleg szünetelnek, a felek videokapcsolat segítségével tervezik a folytatást.

 

 

Koronavírus - Polt Péter: az ügyészség munkája minden eddiginél fontosabb

    Budapest, 2020. április 1., szerda 16:11 (MTI) - Az ügyészség munkája minden eddiginél fontosabb - mondta kollégáinak címzett, az ügyészség honlapjára szerdán felkerült videóüzenetében a legfőbb ügyész.

    Polt Péter azt mondta: az egész világot súlyos helyzetbe hozó koronavírus-járvány, a veszélyhelyzet soha nem látott új kihívásokat jelent Magyarország ügyészsége számára. Hozzátette: ezeknek a kihívásoknak kezelésére három alapvető cél elérése szükséges, elsőként a munkavállalók egészségének maximális biztosítása, a második az ügyészség működésének a fenntartása, a harmadik pedig a munkahelyek megőrzése.
    Kétségtelen tény, hogy a rendkívüli helyzetben "az igazságszolgáltatásban eddig is kulcsszereplő" ügyészség munkája felértékelődött - fogalmazott. Hozzáfűzte: minden egészségügyi és gazdasági rendelkezés kizárólag akkor tudja elérni a célját, ha szilárd a jogrend, a jogszabályokat betartják és a közbiztonság megmarad.
    Polt Péter szerint mindenkinek tudatában kell lennie annak, hogy az ügyészség munkája minden eddiginél fontosabb, és arra kérte munkatársait, hogy ennek szellemében tevékenykedjenek.
    A legfőbb ügyész videóüzenetében úgy fogalmazott: most jött el az ideje annak, hogy az írásbeli kapcsolattartáson túl ebben a formában is ismertesse mit tettek eddig és mit terveznek a jövőben.
    Az eddigi intézkedések közé sorolta a távmunka feltételeinek megteremtését, ennek keretében új informatikai eszközök beszerzését. Hozzátette: 1301 munkaállomást alakítottak ki és több száz ember biztonságos online munkavégzését tették lehetővé. Biztosítják munkatársaiknak az elektronikus levelezés elérését, a jogtár, a céginformációs szolgálat igénybevételét. Mobil adathordozókat szereztek be és továbbiak beszerzése is folyamatban van. Emellett távmeghallgatásra alkalmas végpontokat is kialakítanak. Akiknek most is az ügyészségi épületekben kell dolgozniuk, azoknak egészségügyi maszkokat szereztek be, az első ezret már ki is osztották, további ezret pedig most kaptak meg. Beszereztek kesztyűket, fertőtlenítő kendőket és egyéb fertőtlenítő szereket is.
    Polt Péter felidézte: már március 12-étől elrendelték, hogy a hatvanévestől idősebb, a krónikus megbetegedésben szenvedő és várandós munkatársaik elsősorban otthoni munkavégzésre térjenek át, másodsorban pedig a rendelkezésre állás lehetőségét biztosítják vagy kiadják az érintett munkavállaló szabadságát.
    Ismertette: több mint 1200 ügyészségi munkavállaló van távol hivatali munkahelyétől. A legfőbb ügyész célnak nevezte, hogy az otthoni foglalkoztatás bővítsék, ezért már március 23-ától valamennyi vezető számára előírták, hogy saját szervezeti egységében növelje az otthon dolgozók számát.
    Elrendelték emellett a személyes ügyfélfogadás szünetelését, az ügyek elektronikus referálását és revízióját is mindenhol, ahol ez lehetséges volt.
    Beszélt arról is, hogy március 12-én megalakult a Legfőbb Ügyészség védelmi munkacsoportja, amely folyamatosan elemzi a helyzetet és megteszi a szükséges intézkedéseket, valamint védelmi és operatív terveket készít.
    Ezt az országos vezetői értekezleten is megvitatják; már március 18-ától hetente tartanak országos vezetői értekezleteket videókonferencia formájában.
    Polt Péter személyes hangvételű videóüzenetében felidézte: negyven éve, amikor először belépett az ügyészségre, akkor "az egyik motiváció az volt, hogy ez nem pusztán egy szakmai műhely, hanem egy olyan közösség, amely segíti a benne dolgozókat, az ott tevékenykedőket". Hozzátette: ez az elmúlt időszakban is igazolódott és erre minden eddiginél nagyobb szükség van. Arra kért mindenit, hogy vigyázzon magára, a családjára, de munkatársára is, és dolgozzon úgy az ügyészségi szervezetben, hogy legyen tudatában, milyen fontos posztot tölt be ebben a rendkívüli helyzetben - zárta videóüzenetét a legfőbb ügyész.

 

 

Koronavírus - Gulyás Gergely: változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

    Budapest, 2020. április 1., szerda 15:59 (MTI) - Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától - nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek.
    A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni - mondta.
    "Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak" - közölte Gulyás Gergely.
    A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kedden beterjesztett kormányzati törvénymódosítási javaslat azt írta volna elő, hogy ilyen esetben a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlési elnök döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. Gulyás Gergely mostani nyilatkozata szerint viszont ettől a módosítástól eltekintenek.

 

 

Koronavírus - Asselborn: ki kell zárni a magyar kormányt az EU-s döntésekből - FRISSÍTETT (új: osztrák alkancellár

Berlin, 2020. április 1., szerda 15:58  (MTI) -Ki kell zárni a magyar kormányt az európai uniós döntésekből a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Welt című német lap szerdai számában.

    Az EU legrégebb óta hivatalban lévő  külügyminisztere a Die Weltnek elmondta, hogy a járvány elleni védekezésről szóló törvény miatt Magyarország "politikai karanténba való".
    Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány "nem foglalhat helyet az asztalnál az európai intézményekben".
    Egy olyan kormány, amely felett határozatlan ideig nincs parlamenti ellenőrzés, nem vehet részt a szakminiszteri tanácsok döntéseiben, amelyek minden embert érintenek az EU-ban - fejtette ki Jean Asselborn.
    A Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (LSAP) politikusa hozzátette: a magyar kormányt azért kell kizárni a közös döntések meghozatalából, mert nem szabad belenyugodni abba, hogy az EU-egyik tagországának kormánya "diktatórikus".
    Mint mondta, "a jövendő nemzedékek nevében nem szabad megbékélni az egyre hangsúlyosabban megmutatkozó +orbanizálódással+, vagyis a mind inkább nyilvánvaló elfordulással a demokrácia legelemibb szabályaitól".
    Werner Kogler osztrák alkancellár a Die Zeit című német hetilap csütörtökön megjelenő számában az előzetesen ismertetett részletek szerint kifejtette, hogy az "elfogadhatatlan" törvény miatt meg kell vonni az EU-s támogatásokat Magyarországtól. A Zöldek politikusa aláhúzta: nem látja, hogy miért kellene egy "féldiktatúrát támogatni demokratikus államoktól származó közös pénzekkel".
    A parlament hétfőn fogadta el koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
    Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében - sürgősséggel - szavazta meg az Országgyűlés.
    A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.

 

 

Koronavírus - Egy szerb államtitkár belehalt a Covid-19 betegségbe, Horvátországban és Szlovéniában nőtt a fertőzöttek száma

    Belgrád, Zágráb/Ljubljana, 2020. április 1., szerda 15:53 (MTI) - Belehalt az új típusú koronavírus-fertőzés szövődményeibe a szerb kormány környezetvédelmi államtitkára - közölte az illetékes tárca szerdán.

    A 63 éves Branislav Blazicnál március 25-én állapították meg a fertőzést, öt napig volt lélegeztetőgépre kapcsolva, ám az orvosok nem tudták megmenteni az életét. A járvány egyik gócának számító Nagykikindáról származó orvos volt a szerb kormány első igazoltan koronavírus-fertőzött, majd beteg tagja.
    Szerbiában a legfrissebb jelentések szerint 1060 regisztrált fertőzött van, és 28-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedésbe.
    Horvátországban és Szlovéniában is tovább emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma.
    Horvátországban egy nap alatt 96-tal, összesen 963-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig hat halálos áldozata van a járványnak.
    Az országban március 24-től lakhelyelhagyási tilalom lépett életbe, ami annyit jelent, hogy senki nem hagyhatja el azt a várost vagy járást, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik. Ez alól kivételt képeznek azok a munkavállalók, akiknek munkahelyük miatt másik településre kell utazniuk, valamint a mezőgazdaságban dolgozók, akiknek lakhelyüktől távolabb esnek földjeik. Mivel számos esetben derült fény arra, hogy egyesek meghamisították azokat a felhatalmazásokat, amelyekkel ingázni lehetett, a válságstáb szigorított az engedélyek kiadásán. A jövőben ezek csak elektronikusan igényelhetők és adhatók ki a jelenlegi papíralapú helyett.
    Szlovéniában egy nap alatt 39-cel, összesen 841-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, és eddig tizenöten haltak meg a járvány következtében.
    A szlovén kormány keddi késő esti ülésén döntött a védelmi törvény 37. cikkének életbe léptetéséről, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek az ország határainak őrzésében, ideiglenesen korlátozhatja az emberek szabad mozgását, illetve közreműködhet zavargó csoportok és tömegek megfékezésében. Vagyis ugyanolyan jogokkal rendelkezik majd, mint a rendőrség.
    A törvényt még 2015 októberében, a migrációs válság csúcspontján fogadták el, a jogszabály aktiválásához kétharmados többség kell a parlamentben. A képviselők csütörtökön szavaznak róla. A törvényjavaslat határozott időre szól, legfeljebb három hónapra, a hosszabbítás lehetőségével.

 

 

Koronavírus - Berlin az európai értékek fontosságát hangsúlyozza a járvány elleni védekezésről szóló magyar törvénnyel kapcsolatban

    Berlin, 2020. április 1., szerda (MTI) -  Az európai értékek és az európai életforma védelmének fontosságát hangsúlyozták német kormányzati szóvivők szerdán a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló új magyar törvénnyel kapcsolatban.

    Az Európai Unió (EU) csak akkor működhet értékközösségként, ha valamennyi tagja tiszteletben tartja és megvédi ezeket az értékeket - mondta Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő a minisztériumok szóvivőivel tartott szerdai berlini tájékoztatóján a magyar jogszabály megítélésére vonatkozó újságírói kérdésre.
    Hozzátette: a tagállamok indokoltan lépnek fel nagy elszántsággal a koronavírus-járvány fenyegetése ellen, de az állampolgárok védelme és a válság leküzdése mellett az európai értékeket és életformát is meg kell őrizni, ezért rendkívül fontos, hogy járvány miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések "ne menjenek a(z EU-s) szerződésekben rögzített alapelveink és értékeink rovására" .
    Kiemelte, hogy a demokrácia nem működhet szabad és független sajtó nélkül, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét tiszteletben kell tartani, az egészség megóvására tett intézkedéseknek pedig meg kell felelniük az arányosság követelményének.
    Maria Adebahr, a külügyminisztérium szóvivője aláhúzta, hogy éppen ezen tényezők miatt "aggodalomra ad okot" egy olyan vészhelyzeti törvény, amely időbeli korlátozás nélkül széles körű jogosítványokkal ruházza fel a kormányt.
    Hozzátette, hogy Michael Roth, a külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere telefonon tárgyal a törvényről a magyar igazságügyi miniszterrel, Bärbel Kofler, a szövetségi kormány emberi jogi megbízottja pedig állásfoglalást adott ki az ügyben.
    Az állásfoglalás szerint válsággal terhes időkben hatalmas jelentősége van a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságának, és a jelenlegi rendkívül nehéz helyzetben kiemelten fontos, hogy az EU tagországai érvényesítsék az arányosság elvét.
      A parlament hétfőn fogadta el koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, amely szerint a veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
    Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében - sürgősséggel - szavazta meg az Országgyűlés.
    A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.

 

 

Koronavírus - Az EU államilag támogatott, rövidített munkaidős rendszert javasol

    Brüsszel, 2020. április 1., szerda 15:31 (MTI) - Az Európai Bizottság államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszer bevezetését javasolja, amely a munkahelymegőrzést célozza, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés alatt. Az előterjesztést Ursula Von der Leyen elnök jelentette be szerdai videóüzenetében.

    "A javaslat lényege, hogy a vállaltok annak ellenére is fizetnek alkalmazottiaknak, hogy nem nyereségesek. A válság ideje alatt az alkalmazottaknak lehetősége nyílik a továbbképzésre és olyan új képességek megszerzésére, amelyekből a vállaltok is profitálhatnak" - tájékoztatott az elnök.
    Hozzátette: hasonló kezdeményezések több EU-tagállamban hasznosnak bizonyultak, a 2008-as pénzügyi válság alatt.
    A kezdeményezés célja elsősorban Spanyolország és Olaszország támogatása, ahol a járvány a legjobban elterjedt, és ahol a válság előtt is magas volt a munkanélküliek aránya.

 

 

Koronavírus - Szlovák kormányfő: az ország "lekapcsolásával" lehetne a gazdaságot a leggyorsabban újraindítani

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:
    Pozsony, 2020. április 1., szerda 14:50 (MTI) - Az ország teljes "lekapcsolása" (blackout) vagyis egy néhányhetes rendkívüli állapot és "katonai fegyelem" bevezetése lenne a koronavírus miatt térdre kényszerülő gazdaság újraindításának leggyorsabb módja - jelentette ki szerdán Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

    Matovic - akinek a kijelentését a TASR közszolgálati hírügynökség idézte - erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések hosszútávon negatív hatást gyakorolnak a gazdaságra.
    "Valóban ez előtt a döntés (a "lekapcsolás") előtt állunk (...) Ha orvosilag lenyomjuk a vírust a minimumra, hogy életeket mentsünk, a gazdaságot fojtogatjuk, tartjuk a torkát, és a karantén sokáig fog tartani" - mondta Igor Matovic.
    Rámutatott: amennyiben a kór ellenszerét hamarabb nem fejlesztik ki, akkor előfordulhat, hogy az ország egy év múlva is a mostanihoz hasonló korlátozó intézkedések közepette kell éljen. "Ez pedig hosszútávon a gazdaság halála" - szögezte le Matovic.
    A szlovák miniszterelnök szerint az ország a jelen helyzetben két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a jelenlegi intézkedések fenntartásával alacsonyan tartja a fertőzöttek számát, de közben a gazdasági halódás útjára lép. Vagy "rövidre zárja" a vírus ügyét, s a kínai Vuhan mintájára drasztikus higiéniai intézkedésekkel, nagyon gyorsan eliminálja a vírust. "Ez a két választási lehetőség van előttünk. Ezért azt akarom, hogy mint társadalom döntsük el, hogy melyik útra lépünk" - mondta Matovic.
    A kormányfő felvetésére elutasítóan reagált Richard Sulík gazdasági miniszter, a négypárti kormánykoalíció harmadik legerősebb pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) az elnöke.
    "Amíg nem történik valami rendkívüli - mint például Olaszországban, ahol ezer ember hal meg naponta - addig ellenzem az ilyen, a gazdaságot likvidáló kísérleteket" - fogalmazott Sulík.
    Szlovákiában az új típusú koronavírus terjedésére reagálva március 12-től hirdetett rendkívüli helyzetet az előző, Peter Pellegrini vezette kormány. Az Igor Matovic által most lehetőségként kilátásba helyezett rendkívüli állapot a már érvényben lévő számos korlátozó intézkedés mellett újakat hozna, vélhetően leginkább a lakosság szabad mozgását érintően.
    Szlovákiában szerdán délig 400 embernél diagnosztizálták a Covid-19 kórokozóját, a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma néhány napja gyorsuló ütemben nő, bár ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől mintegy duplájára emelték a naponta elvégzett vírustesztek számát.

 

 

Koronavírus - Spanyolországban százezer felett van a fertőzöttek száma

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti:
    Madrid, 2020. április 1., szerda 13:59  (MTI) - Spanyolországban százezer felett van az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a kilencezret - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán.

    A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt 7719 új esetet jelentettek, ezzel az eddig regisztrált fertőzések 102 136-ra emelkedtek.
    A SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19-megbetegedés következtében kedd óta 864-en hunytak el, összesen pedig 9053-an.
    A kórházi ellátásra szorulók száma 2175-tel emelkedett, egészségügyi intézményben eddig 51 418 beteget kezeltek a fertőzéssel összefüggésben.
    Súlyos állapotuk miatt 265 embert szállítottak intenzív osztályra az elmúlt 24 órában, ilyen terápiát összesen 5872 páciensnél kellett alkalmazni.
    Katalóniában kerültek a legtöbben intenzív osztályra, 1769-en, az igazolt mintegy 20 ezer fertőzött közül. Ez a szám magasabb mint a madridi tartományban, ahol a legtöbb a fertőzött. 1524 ember kezelnek intenzív osztályon a mintegy 30 ezer kiszűrt eset közül.
    Tovább emelkedett a fertőzésből meggyógyult esetek száma is, egy nap alatt 3388-cal, és összesen már meghaladta a 22 ezret.
    Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet. Ez a korlátozás április 11-ig van érvényben.
    Hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar. Az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti a többi között az egészségügyet, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az áram-, gáz-, vízellátást, a gyógyszeripart, a telekommunikációt és a médiát sem.

 

 

Koronavírus - Romániában többszörösére emelték a kijárási korlátozás megszegéséért járó bírságot

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2020. április 1., szerda 12:52 (MTI) - Többszörösére emelték Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások megsértéséért kiszabható bírságot, amelynek minimális összege az eddigi 100 lejről (7500 forint) 2000 lejre (150 ezer forint) emelkedett - közölte szerdán a stratégiai kommunikációs törzs.

    A bírság felső határát 5000 lejről 20 ezer lejre növelték.
    Ami a vállalatokat illeti, a rendkívüli állapot katonai rendeleteinek megsértéséért kiszabható bírságok az eddigi ezer helyett tízezer lejnél kezdődnek majd, és akár a 70 ezer lejt is elérhetik.
    A sürgősségi kormányrendelettel bevezetett, csütörtöktől hatályos szigorítást azzal indokolták, hogy a rendvédelmi hatóságok tapasztalatai szerint az emberek nem tartják be a kijárási korlátozásokat Romániában. Az utóbbi 24 órában emiatt újabb csaknem hétezer szabálysértőt bírságoltak meg átlagosan 1600 lejre (120 ezer forint). A karanténrendelkezések megsértéséért több mint ötszáz, otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban lévő embert büntettek meg.
    Romániában múlt szerdától kezdődően csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.
    Szerda kora délutánig az előző napi 69-ről 85-re emelkedett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) napi jelentésében szereplő halálos áldozatok száma. Külföldön keddig 24 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.
    Romániában szerda kora délutánig 2460-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 215-re mérséklődött az előző napi 300-ról. Az igazolt fertőzöttek közül 57-et intenzív osztályon ápolnak, 34 beteg állapota súlyos, eddig 252 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

 

 

Koronavírus - Szijjártó: hat repülőgép hoz védőeszközt Budapestre szerdán

    Budapest, 2020. április 1., szerda 12:37  (MTI) - Szerdán hat repülőgép érkezik Budapestre, amelyek többek között 12 millió maszkot, 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt hoznak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

    A tárcavezető kifejtette: a világjárvánnyal szembeni védekezés egyik frontja az egészségügy. Az egészségügyi védekezés  nagyon fontos fokmérője, illetve előfeltétele, hogy a megfelelő számú és a megfelelő minőségű védőfelszereléssel rendelkezzenek az orvosok és az ápolók - közölte.
    Kiemelte: ebből a szempontból komoly jelentősége van annak a szerdai szállítmánynak, amelyet összesen hat repülőgép hoz Budapestre.  A gépeknek a fedélzetén 12 millió maszk van, emellett pedig egy komplett gyártósor, amely biztosítani fogja a maszkok folyamatos utánpótlását az elkövetkező hetekben, hónapokban.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindemellett 30 ezer overallt és 200 ezer arcvédőt is Budapestre szállítanak repülőgépek, ezeket természetesen az egészségügyi dolgozók használhatják az elkövetkező időben a járvány elleni harcban.
    A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy a következő napokban több mint tíz repülőgépet várnak Magyarországra, hogy lélegeztetőgépeket és a védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, arcvédőket, szemüvegeket, kesztyűket hozzanak.

 

 

Koronavírus - Gyorsuló ütemben nő a diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában

    Pozsony, 2020. április 1., szerda 12:40 (MTI) - Újabb 37 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját Szlovákiában, és így szerda délig elérte a 400-at a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

    Szlovákiában az utóbbi időszakban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma gyorsuló ütemben emelkedik, a múlt héten átlagban napi kevesebb mint húsz, vasárnap és hétfőn már egyaránt 22, kedden pedig már 27 volt.
    Ez vélhetően összefügg azzal is, hogy péntektől megemelték a naponta elvégzett vírustesztek számát, a keddi adatok nyilvánosságra hozatala óta újabb 877 tesztet végeztek el, ami több mint a duplája a korábbi napi átlagnak. Eddig összesen 9077 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 8697 bizonyult negatívnak.
    Eddig már az ország minden területén regisztráltak fertőzötteket, de a legtöbben Pozsonyban vannak, átlagéletkoruk 30 év körül mozog, a legfiatalabb 2 éves a legidősebb egy 87 éves nő volt. A szerdán diagnosztizált fertőzöttek között ismét van egy gyerek, ezúttal egy ötéves kisfiú. A kórnak Szlovákiában egyelőre nincs ismert halálos áldozata, eddig 3 személy felgyógyulását erősítették meg.

 

 

Koronavírus - Csehországban újra gyorsult a fertőzöttek számának növekedése

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, 2020. április 1., szerda 12:25 (MTI) - Csehországban ismét közel tíz százalékkal nőtt az új koronavírusos esetek száma az előző napok alacsonyabb adatai után, szerda reggelig 3330 fertőzöttet mutattak ki, ami 329-cel több a kedd reggeli adatnál - olvasható a cseh egészségügyi minisztérium kimutatásban.

    A tárca honlapján megjelent legfrissebb adatok szerint a Covid-19 betegségben elhunytak száma 32-re emelkedett, s eddig 45 ember gyógyult fel a betegségből.
    A fertőzöttek számának növekedése általában összhangban van a napi tesztelések számával, minél több tesztet végeznek, annál több a kimutatott fertőzés. Szerda reggelig a hivatalos adatok szerint 55 017-re emelkedett az elvégzett laboratóriumi tesztek száma a keddi 48 811-es összesítéssel szemben, ami több mint hatezer újabb teszt elvégzését jelenti. Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a céljuk az, hogy a napi tesztek száma megközelítse a tízezret.
    Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés első három esetét egy hónapja, március 1-jén diagnosztizálták Csehországban. A legtöbb fertőzött, mintegy 900, Prágában van, ahol százezer lakosra több mint 60 fertőzés esik. A fővárost körülölelő Közép-Csehországi régióban az esetek száma meghaladta a 430-at. A legkevesebb esetet Dél-Morvaországban mutatják ki, ahol százezer lakosra jelenleg 16 fertőzött jut.
    A tisztiorvosi szolgálat szerint az érintettek 83 százaléka Csehországban, 17 százaléka külföldön, elsősorban Olaszországban és Ausztriában fertőződött meg az új típusú koronavírustól. A fertőzöttek 5,5 százaléka 14 éven aluli gyermek, míg az esetek 17 százalékát a leginkább veszélyeztetettnek tartott korosztályban, a 65 éven felüliek körében diagnosztizálták. Az elhunytak többsége idős személy volt.
    Kórházi kezelésre jelenleg mintegy 300 személy szorul, közülük 64 ember állapota súlyosnak minősíthető - közölte a cseh egészségügyi tárca.

 

 

Az interneten rendezik meg idén a Krakkói Filmfesztivált

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
    Varsó, 2020. április 1., szerda 12:25 (MTI) - A világhálón tartják meg a járványhelyzet miatt a május végén, június elején esedékes Krakkói Filmfesztivált (KFF), amelyen kiemelt helyet kap az idei életműdíjas, Forgács Péter filmrendező.

    A mustrát 60. alkalommal rendezik meg.
    A filmszemle igazgatója, Krzysztof Gierat közleménye szerint a bizonytalan jövő miatt döntöttek az internetes formáról, egyúttal tekintettel vannak a közönségre, valamint az alkotókra is.
    A mintegy 200 alkotást - dokumentumfilmeket, rövid játék- és rajzfilmeket - felvonultató szemle programját április közepén teszik közzé. Az előadásokat a KFF honlapján csak a lengyelországi nézők számára fogják közvetíteni. Az alkotókkal tartandó beszélgetések a közösségi médiában is elérhető lesznek.
    A szemlén Forgács Péter médiaművész korábbi bejelentés szerint június 2-án vette volna át a Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat. A díjátadási ünnepséget ősszel fogják megtartani - közölte az MTI-vel szerdán Barbara Orlic, a fesztivál programirodájának igazgatója.
    A fesztiválon az eredeti terveknek megfelelően válogatást mutatnak be Forgács Péter életművéből - mondta el Orlic. A Dunai exodus mellett levetítik többek között a Hunky Blues - az amerikai álom és a Miss Universe 1929 című alkotásait. Orlic szerint a szervezők kapcsolatban vannak a rendezővel, aki a jelenlegi tervek szerint a rendezvény során online filmalkotói műhelyt is megtart.
    A szemle szervezői korábbi közleményben "a mozi alkimistájának", jeles magyar dokumentumfilm-alkotónak, világhírű médiaművésznek nevezték a filmrendezőt, kiemelték alkotásainak eredeti, régi dokumentumokat felhasználó filmtechnikáját, valamint azt, hogy az általa vezetett Privát Fotó és Film Archívum 1983-as megalapítása óta a found footage kísérleti műfaj utolérhetetlen mesterévé vált.
    A rendezőnek odaítélt Sárkányok Sárkánya nevű életműdíjat a Krakkói Filmfesztiválon az előző években többek között Werner Herzog német, Allan King kanadai, Helena Trestíková cseh rendező kapta meg.

 

 

Koronavírus - A tünetmentes fertőzések száma többszöröse a tünetekkel járó esetek számának Kínában

    Peking, 2020. április 1., szerda 12:20 (MTI) - A napi tünetmentes fertőzések száma több mint háromszorosa volt a panaszokkal járó új esetek számának kedden Kínában, ahol a korábban érvényben lévő nyilvántartási irányelvek alapján az új koronavírus által megfertőződött, de szimptóma nélküli esetek számát nem tették nyilvánossá.

    A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán első alkalommal jelentette az újonnan diagnosztizált panaszmentes fertőzöttek számát is a napi adatok között: 130 ilyen esetet regisztráltak kedden. A bizottság közlése szerint ezzel a jelenleg orvosi megfigyelés alatt álló tünetmentes fertőzöttek száma az országban 1367-re emelkedett.
    Az új koronavírus által okozott Covid-19 betegség tüneteit produkáló, új fertőzöttek száma ezzel szemben csupán 36 volt kedden, közülük 35 páciens külföldről érkezett Kína szárazföldi részére. Egy beérkező fertőzöttet, aki az Egyesült Királyságból utazott Kínába, Vuhanban diagnosztizáltak - az utas a legelső beérkező fertőzött a járvány kínai gócpontjának számító városban. A tünetekkel bíró fertőzöttek összesített esetszáma ezzel 81 554-re emelkedett, míg újabb 7 halálozással az elhunytak száma 3312-re nőtt a szárazföldi Kínában. A bizottság szerdai beszámolója szerint a jelenleg kezelés alatt álló 2004 páciens több mint egyharmadának állapota súlyos vagy válságos.
    A behozott esetek, melyek túlnyomó többségét külföldről hazatérő kínai állampolgárok teszik ki, a járvány újbóli kialakulása miatti aggodalmakat szítják az országban. Az ilyen esetek kiszűrésére már több korlátozást vezettek be: a légitársaságoknak számottevően csökkenteniük kellett a Kínába tartó nemzetközi járatok számát, miközben a külföldiek belépését határozatlan időre korlátozták az országba. A Hszinhua tudósítása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán úgy nyilatkozott: a behozott esetek kiiktatása elsődleges fontossággal bír jelenleg a járvány elleni küzdelmében, és ez a feladat hosszabb ideig is fennállhat.
    A délnyugat-kínai Jünnan tartomány kormányzata pedig kedden bejelentette: a tartományban található, több mint 30 határátkelő ponton átmenetileg megtiltja a kínai állampolgárok kilépését, hogy ezzel kizárja a hazatérő vírushordozók bejutását. A tiltás alól kivételt képeznek a külföldre segítséget nyújtani utazók. A Mianmarral, Laosszal és Vietnammal határos tartományban a belföldi járvány során 174 fertőzöttet és két halálesetet regisztráltak. A kezelés alatt álló páciensek március 14-éig mind elhagyhatták a kórházat. Jünnanból keddig nyolc külföldről beutazó fertőzöttről számoltak be.
    A belföldi járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartomány második legnagyobb városában, Huangkangban fokozatosan újranyithatnak az éttermek, könyvesboltok és fodrászüzletek - jelentette szerdán a helyi kormányzat közlésére hivatkozva szerdán a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A 7,5 milliós város lakóinak mindennapi életével szorosan összefüggő vállalkozások mind zöld utat kaptak a tevékenységük újbóli megkezdésére Huangkangban, amely Vuhan után a járvány által harmadik leginkább sújtott város volt Kínában. A városban 2907 fertőzöttet regisztráltak, közülük 125-en haltak meg. Az utolsó két fertőzés miatt kezelt beteg március 18-án hagyhatta el a kórházat, azóta újabb esetről nem számoltak be.

 

 

Koronavírus - Az ukrán belügyminisztert felháborítja a külföldről hazamenekítettek viselkedése

Kovács Andrea, az MTI tudósítója jelenti:
    Kijev, 2020. április 1., szerda 11:33 (MTI) - Arszen Avakov ukrán belügyminiszter szerdán dühös hangú Facebook-bejegyzésben közölte, nem járul hozzá, hogy újabb charterjáratok induljanak a koronavírus-járvány közepette még mindig külföldön tartózkodó ukránok hazaszállítására.

    A minisztert felháborította egyes hazahozott ukránok viselkedése, akik elutasították, hogy szállodába költözzenek az egészségügyi megfigyelésük érdekében előírt karantén idejére.
    Avakov emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij elnök már március 13-án kérte a külföldön tartózkodó ukránokat: haladéktalanul térjenek haza, mert a koronavírus-járvány veszélye miatt lezárják a határokat. Ennek ellenére a következő napokban is voltak, akik elutaztak Balira nyaralni, majd rá két hétre, a határzár véglegessé tétele után követelték a hazahozatalukat, amit az állam mindennek ellenére a héten meg is tett. Ezek után "jogaikra hivatkozva" nem hajlandók alávetni magukat a kötelező karanténnak - írta Avakov, egyesen "disznóságnak" nevezve viselkedésüket.
    A belügyminiszter azt állította, hogy Kijevben - ahol magasan a legtöbb a fertőzött Ukrajnában - a betegek 75 százaléka külföldről tért vissza, a többiek pedig tőlük kapták el a vírust.
    Zelenszkij múlt csütörtökön videoüzenetben figyelmeztetett arra, hogy másnap éjféltől lezárják a határokat az ukrán állampolgárok előtt is, a külföldön maradottakról pedig ezután a külügyminisztérium fog gondoskodni. Március 29-én pedig a kormány kötelezővé tette a hazatérők elszigetelését, egészségügyi megfigyelésre.
    A külügyminisztérium szerdai adatai szerint az elmúlt napokban még több mint 11 ezer külföldön tartózkodó ukrán jelezte a tárcának hazatérési szándékát.
    Ukrajnában szerdán közölték, hogy egy nap alatt néggyel, 17-re emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 120 esettel 669-re. A betegségből eddig tízen gyógyultak fel Ukrajnában. Az egészségügyi tárca adatai alapján a fertőzöttek 63,5 százaléka 30 és 60 év közötti.
    A külügyminisztérium közlése szerint külföldön jelenleg 32 ukrán beteget kezelnek, eddig négy ukrán állampolgár halt bele külföldön a Covid-19 betegségbe és nyolcan gyógyultak fel.

 

 

Koronavírus - A brit kormány mentesíti a vámok és illetékek alól a járvány megfékezéséhez szükséges importtermékeket

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. április 1., szerda 11:29  (MTI) - A brit kormány szerdától mentesítette az új koronavírus okozta járvány megfékezéséhez szükséges gyógyító és védőfelszerelések importját a vámok és az illetékek alól.

    Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentette, hogy az intézkedés több száz olyan eszközre vonatkozik, amelyeket a brit importőrök az Európai Unión kívülről szereznek be.
    Nagy-Britannia január 31-én kilépett az EU-ból, de a távozásának napján elkezdődött, alapesetben december 31-ig tartó átmeneti időszakban még a korábbi szabályok érvényesek a kétoldalú kereskedelemben, vagyis az uniós forrásból származó import továbbra is vámmentes.
    Ezt a szabályt terjesztette ki Sunak az EU-n kívüli szállítóktól beszerzett orvosi eszközökre, amelyeket 12 százalékig terjedő vám terhelne. Az intézkedés alapján az érintett termékek után áfát sem kell fizetni.
    A vámok és adók alól mentesített eszközök listáján - amelyet az egészségügyi minisztérium állított össze - szerepelnek sok egyéb mellett a lélegeztetőgépek, az új koronavírus okozta fertőzés kiszűrésére szolgáló eszközök, az orvosi maszkok, a védőruházatok és a szemvédők.
    A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az intézkedéssel - amelyre az EU katasztrófahelyzetekben alkalmazható szabályozási mechanizmusa is lehetőséget ad - nemcsak olcsóbbá teszi járvány megfékezéséhez szükséges eszközök importját, de gyorsítja is a behozatali eljárást.
    A brit kormányt folyamatos bírálatok érik főleg a szűrőeszközök hiánya miatt. A brit orvosi kamara adatai szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) orvosainak negyede, az ápolószemélyzet 20 százaléka esett ki a munkából amiatt, mert vagy ők, vagy a velük egy háztartásban élők mutatnak koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket, és sokan ismét munkába állhatnának, ha szűréssel ki lehetne mutatni, hogy mentesek a Covid-19-et okozó vírustól.
    A brit egészségügyi hatóságok Nagy-Britanniában korábban naponta átlagosan hatezer koronavírus-tesztet végeztek, de a kormány április közepéig 25 ezerre tervezi emelni a szűrések napi számát.
    Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig 1789 halálos áldozata van a járványnak, a szűréssel azonosított fertőzéses esetek száma a kedd esti állapot alapján 25 150.
    A fertőzöttek között van Károly brit trónörökös, II. Erzsébet királynő 71 éves fia, Boris Johnson miniszterelnök, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Chris Whitty angliai tiszti főorvos, a brit kormány egészségügyi főtanácsadója és David Frost, az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások brit főtárgyalója.
    Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója, Frost közvetlen tárgyalópartnere a múlt hónap végén bejelentette, hogy az ő koronavírustesztje is pozitív lett.

 

 

Volánbusz: a 30 napos helyközi bérlet is megvehető applikációban

    Budapest, 2020. április 1., szerda 11:08 (MTI) - A Volánbusz járataira 2020. április 1-től a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is megvásárolhatók a Közlekedési Mobiljegy applikációban - közölte a Volánbusz szerdán az MTI-vel.

    A közleményben felidézik, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében március 23-tól tették készpénzmentessé a jegyvásárlást a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködésben, a Közlekedési Mobiljegy applikáció segítségével.
    A tájékoztatás szerint április 1-től a menetjegyeken kívül a 30 napos, helyközi, teljes árú és kiemelten kedvezményes bérletek is elérhetők az alkalmazásban.
    A bérleteket a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. Közlekedési Mobiljegy applikációjában, vagy a Simple by OTP applikációban - hasonlóan a menetjegyekhez - az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni.
    Az adott távolsághoz tartozó adatok - az indulás és az érkezés helyét beírva - a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg, amely az applikációból közvetlenül is elérhető.
    A bérletváltáshoz nem szükséges új regisztráció, az alkalmazásba az eddigiek szerint belépve az elérhető termékek között megjelennek a 30 napos, helyközi, kiemelten kedvezményes vagy teljes árú bérletek is.
    A vásárlásról az applikációban - a jegyekhez hasonlóan - számla is készül.
    A vásárlásnál az érvényesség első napját kell megadni, ennek hiányában a vásárlás napja lesz az érvényesség kezdő időpontja. Bérletvásárlás esetén meg kell adni annak az igazolványnak a számát is, amivel az utas használni kívánja a bérletet. Ez lehet személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány, illetve a kiemelten kedvezményes bérlet esetén a kedvezmény igénybevételére jogosító igazolvány. A bérletek kizárólag az applikáción keresztül válthatók vissza, az érvényesség kezdetét megelőzően. Az összeg a vásárló egyenlegén kerül jóváírásra - ismertetik a közleményben.
    Ellenőrzéskor fel kell mutatni a megváltott bérletet, valamint azt az igazolványt, amelynek a számát a vásárláskor megadták.
    Április 1-től elérhetők az alkalmazásban az országos besorolású távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek is. Amennyiben a menetrendek.hu rendszerében elérhető információ szerint az adott járatra kiegészítő jegy váltása szükséges, úgy az applikációban először a menetjegyet kell megváltani, majd egy újabb tranzakcióban a kiegészítő jegyet. A kiegészítő jegynek ugyanazt az induló érvényességet kell megadni, mint a menetjegynek, és azt ugyanarra a távolságra kell megvásárolni, mint a menetjegyet - írják a közleményben.

 

 

Koronavírus - Moszkvában mobil-alkalmazás figyeli majd a fertőzöttek mozgását, az utcára lépéshez QR-kód kell

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2020. április 1., szerda 10:56  (MTI) - Moszkvában elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását - jelentette ki szerdán Eduard Liszenko, a moszkvai polgármesteri hivatal információtechnológiai részlegének vezetője.

    Az Eho Moszkvi rádióadónak adott nyilatkozatában Liszenko azt mondta, hogy az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket.
    A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az "önizoláció" időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat.
    Moszkva és Moszkva megye lakosai számára hétfőtől kötelező házi karantént rendeltek el határozatlan időre. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat.
    Mozgásukat a Kommerszant című napilap szerdai cikke szerint arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs adatok és fizetési adatok követésével fogják figyelni.
    A szükséges kód beszerzéséhez az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fényképpel kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján. A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kódra minden alkalommal szükség lesz, ha valaki bevásárolni, szemetet levinni, kutyát sétáltani megy, vagy a telekre indul az otthonából.
    Az orosz fővárosban megkötés nélkül közlekedni csak a rendvédelmi szervek, a kormány, a polgármesteri hivatal és a parlament igazolványával rendelkező személyek tudnak. A munkába járáshoz szükséges QR-kódok biztosításához a munkaadónak kell bejegyeztetniük alkalmazottjaikat a polgármesteri hivatal honlapján, igazolványszámmal és fényképpel. A munkába autózáshoz használt gépkocsi rendszámát is előre le kell jelenteni.
    A főváros egészségügyi alkalmazottai automatikusan megkapják a számukra szükséges QR-kódokat.
    Egy hétfőn hatályba lépő szabályozás értelmében a karantén területén bevezetett szabályok legenyhébb megsértése esetén egytől 3 ezer rubelig terjedő bírság szabható ki. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)
    Oroszországban a koronavírussal fertőzöttek száma egy nap alatt 440 fővel 2777-re emelkedett. A halottak száma 24-re, a gyógyultaké 190-re nőtt.

 

 

Koronavírus - Németországban továbbra is viszonylag lassú a terjedés, Luxemburgban egyre több a fertőzött

    Berlin, 2020. április 1., szerda 10:28 (MTI) - Németországban továbbra is viszonylag lassú ütemben emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma viszont egyre nagyobb mértékben emelkedik.

    A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 71 808 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4923 esettel - 7,3 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 66 885-nél. Egy nappal korábban hasonló, 7,1 százalékos emelkedést mértek.
    A Covid-19 betegségben elhunytak száma ismét több mint 100-zal nőtt, a kedd délelőtt regisztrált 645-ről 775-re emelkedett. Járványügyi szakértők szerint ez annak tulajdonítható, hogy az idősebb korosztályokban is felütötte a fejét a vírus, míg a járvány első szakaszában főleg fiatalokat fertőzött meg.
    A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint a regisztrált fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 47 év, szűk többségük, 52 százalékuk férfi. A fertőzés leggyakoribb tünetei a köhögés és a láz. A halálos áldozatok átlagéletkora 80 év, a legfiatalabb áldozat 28 éves volt, de neki is volt más, krónikus alapbetegsége.
    Intenzív osztályon több mint 1500 beteget ápolnak. A járvány előtt országszerte mintegy 28 ezer férőhely volt az intenzív osztályokon, és kórháztól függően 70 és 80 százalék között volt a foglaltsági arány. Az intenzív ágyak számát időközben 40 ezerre emelték, és átszervezéssel, műtétek halasztásával 55 százalékra csökkentették a foglaltsági arányt. A koronavírus-járvány így egyelőre nem feszíti túl az ellátórendszer kapacitásait, és több kórházban Olaszországból és Franciaországból is fogadnak intenzív ellátásra szoruló betegeket.
    Hollandiában szerda reggelre a fertőzések száma 845-el nőtt, így összesen 12 595-en fertőzöttet tartanak számon az országban. A holland sajtó jelentései szerint a fertőzések száma azonban, folyamatosan csökken a járvány eddigi gócpontjában, az Észak-Brabant tartományban. Az egészségügyi minisztérium több száz új intenzív ápolási férőhely létesítését ígéri a hét végére, továbbá az ország összes egészségügyi dolgozója számára tesztelést tervez bevezetni. Az áldozatok száma a napokban átlépte az ezret, eddig 1039 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak az országban.
    Luxemburgban újra felgyorsult a terjedés üteme, ismét 200 körüli az új fertőzések száma a több mint félmillió lakosú országban. A hét elején tapasztalt lassulást Paulette Lenert egészségügyi miniszter azzal magyarázta, hogy az ország négy speciális gondozási központjában, hétvégén kevésbé kiterjedt a szűrés, mint a hét folyamán. A nagyhercegségben a válság kezdete óta 17 511 koronavírus-tesztet végeztek el. Az országban 2178 fertőzöttet tartanak számon, közülük mintegy háromszáz külföldi. A járvány okozta betegségben elhunytak száma 23.

 

 

Elhunyt Wallace Roney amerikai dzsessztrombitás

    New York, 2020. április 1., szerda 10:24 (MTI) - Elhunyt Wallace Roney amerikai dzsessztrombitás. A Miles Davis utódjának tartott zenész 59 éves volt, halálát a koronavírusból fakadó komplikációk okozták a New Jersey állambeli Patersonban - tudatta a CNN a művész publicistájának közlése alapján.

    "Le vagyunk sújtva. Wallace a dzsesszközösség globális életereje volt. Miles szerette és támogatta őt" - írta Twitter-bejegyzésében Miles Davis két gyermeke, Erin és Cheryl, valamint a legenda unokaöccse, a producer Vince Wilburn Jr.
    Wallace Roney tehetséges trombitásként 1983-ban találkozott először Miles Davisszel, aki egyik saját hangszerét ajándékozta neki. A két zenész 1991-ben együtt lépett színpadra a montreux-i dzsesszfesztiválon.
    Miles Davis halála után Wallace Roney Miles egykori zenésztársaival, Wayne Shorterrel, Herbie Hancockkal, Ron Carterrel és Tony Williamsszel közös lemezzel tisztelgett a mester emléke előtt. Ezért, a Tribute to Miles című albumért 1994-ben Grammy-díjat kapott, három évvel később saját, Village című anyagáért jelölték erre az elismerésre.
    Zenekarvezetőként huszonegy lemezt készített, az utolsó, a Blue Dawn - Blue Nights tavaly jelent meg. Dolgozott Geri Allennel, Kenny Barronnal, Cindy Blackmannel, Art Blakey-vel, Chick Coreával, Joey DeFrancescóval, Ricky Forddal, Dizzy Gillespie-vel, Vincent Herringgel, Helen Merrillel, Jarmo Savolainennel és James Spauldinggal is.

 

 

Koronavírus - Szakmai szervezetek az autóbuszos személyszállító és az árufuvarozó vállalkozások támogatását sürgetik

    Budapest, 2020. április 1., szerda 10:10 (MTI) - A kormány vonja be az autóbuszos személyszállító és az árufuvarozó vállalkozásokat a gazdasági támogatást igénylő ágazatok közé, terjessze ki az ágazatra a munkahelyvédelmi rendelkezéseket és nyilvánítsa közfeladatot ellátó személyekké a hivatásos gépkocsivezetőket - ezt sürgeti a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) az MTI-hez szerdán eljuttatott közös közlemény szerint.

     Az érdekképviseletek mindezek mellett azt kérték a kormánytól, hogy az ország biztonságos áruellátása érdekében az Operatív Törzs egyértelmű utasítást fogalmazzon meg arról, hogyan kell eljárni a Magyarországra beérkező gépkocsivezetőkkel szemben. Fontosnak tartják, hogy az Operatív Törzs mondja ki: azok az egészségügyi ellenőrzésen átesett fuvarozók, akiknél mindent rendben találtak, folytathatják útjukat a kijelölt útvonalon, a higiéniás szabályok betartásával. Ehhez kapcsolódóan az érdekképviseletek azt is kérték, hogy a korábban, szerintük indokolatlanul karanténba helyezett gépkocsivezetők is visszatérhessenek dolgozni.
    Mindezek előmozdítása érdekében a magyarországi közúti személyszállító és árufuvarozó vállalkozások kétharmadát tömörítő két érdekképviselet közös fellépésről, szoros együttműködésről állapodott meg.
    A közlemény idézte Dittel Gábort, a NiT Hungary ügyvezető főtitkárát, aki elmondta rövid távon elsődleges cél a meglévő fuvarozási kapacitásokhoz kapcsolódó munkahelyek megtartása, a kapacitások szinten tartása. Úgy vélte, a személyszállító autóbuszos vállalkozások túl vannak a huszonnegyedik órán, az autóbuszok gyakorlatilag 100 százaléka áll, február óta szinte minden megrendelést visszamondtak a megbízók, miközben a helyzet normalizálódására a következő hónapokban, "de akár az előttünk álló évben sincs sok remény".
    Karmos Gábor, az MKFE főtitkára a közleményben arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar közúti fuvarozók elveszíthetik pozícióikat a nemzetközi, de akár a belföldi piacon is. Véleménye szerint ezt okozhatja már rövid távon is például az ágazat túlélését, a vállalkozások támogatását és helyzetbe hozását segítő lépések halogatása. A külföldi fuvarozóknak biztosított bértámogatási szabályok miatt ezek a negatív hatások már nem hónapok, hanem akár órák alatt érik el a magyar fuvarozókat. Azonnali beavatkozás nélkül a magyarországi közúti szállítási és logisztikai ágazat visszafordíthatatlan károkat szenvedhet - fogalmazott az egyesület főtitkára.
    A helyzet megoldása érdekében az MKFE és a NiT Hungary felajánlják több évtizedes szakmai tapasztalataikat és támogatásukat a magyar kormánynak, továbbá a járványügyi veszélyhelyzet megoldásában tevékenykedő valamennyi hatóságnak, célirányosan felállított szervezetnek - olvasható az érdekképviseletek közleményében.

 

 

Koronavírus - Fürjes: ne a szombati menetrend szerint közlekedjenek a budapesti járatok!

    Budapest, 2020. április 1., szerda 10:10 (MTI) - Arra kéri Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne a szombati menetrend szerint közlekedjenek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, mert ez rontja a járványhelyzetet.

    Fürjes Balázs szerdán a Twitteren azt írta, a szombati menetrend szerinti járatokon lehetetlen a távolságtartás reggelente, így joggal "akadtak ki" az utasok.
    Hozzátette, felkérte Vitézy Dávidot, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatóját, hogy álljon rendelkezésre és segítse a munkát.
    Vitézy Dávid a Facebookon azt írta, sok tízezer ember háborodott fel szerda reggel, amikor szembesült azzal, hogy a BKK mostantól a szombati menetrend szerint közlekedteti a járatait.
    "Amióta bejelentették, világos volt, hogy itt valami nem stimmel: egy rendkívüli járványhelyzeti munkanapi menetrend helyett, talán lustaságból, talán nemtörődömségből, de egyszerűen megpróbálták a szombati menetrendeket ráhúzni a mostani helyzetre" - hangsúlyozta, hozzátéve, pont azok maradtak a buszokon és azok járnak dolgozni, akik műszakos munkarendben dolgoznak, azaz ebben a helyzetben is helytállnak az emberekért a kórházakban, áruházakban, üzemekben.
    Ezek az emberek a közüzemeket biztosító munkahelyekre tartanak reggel 5 és 7 között. Ilyenkor az utasforgalom lényegesen magasabb, mint a szombati - mutatott rá.
    Ráadásul - hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid - nem is lehet a korábbi módon mérni az utasszámot: a járványhelyzet és a tömeges megbetegedések küszöbén a még most is munkába járó emberek joggal várják el, hogy tarthassanak legalább két méter távolságot utastársaiktól.
    "Nem akartam előre beleszólni a fővárosi operatív törzs munkájába, de sajnos az első, mai reggel beigazolta, hogy a BKK rossz döntést hozott a szombati menetrendek gondolkodás nélküli bevezetésével. Az utasok véleménye jól követhető a Facebookon is. Számos olyan járaton, melyen az emberek dolgozni járnak, az elmúlt napokhoz képest a járványhelyzethez mérten kényelmetlen zsúfoltság alakult ki, ráadásul a buszok eleje nagyon helyesen a járművezetők védelmében le van zárva" - írta.
    Kifejtette, a szombati menetrendet úgy sikerült bevezetni, hogy a csak hétvégén járó járatok mindennap közlekednek, mint az amúgy is "értelmetlen", de máskor munkanapokon legalább nem közlekedő belvárosi City-troli vagy a Normafáig hosszabbított 212-es. Eközben a munkanapokon a munkába járást segítő 85E, 98E, 101B, 122-es, 282E, és a 284E, azaz épp a kórházak, ipari negyedek dolgozóit szállító járatok egyáltalán nem járnak.
    Az állam által megrendelt elővárosi kék buszjáratokon (melyek a BKK szervezésébe tartoznak, de menetrendjükről már a minisztérium dönt) nem követték el ezt a hibát. A Volánbusz a legritkább, de munkanapokra kitalált, máskor december végén a két ünnep között alkalmazott menetrendet vezette be.
    Ez lett volna a helyes lépés a budapesti helyi közlekedésben is, és ismét megmutatja, miért kellene regionális logikában együtt tervezni Budapest és környéke menetrendjeit - tette hozzá Vitézy Dávid.
    "Tisztelettel kérem a Fővárosi Önkormányzatot és a BKK-t, hogy korrigáljanak és a szombati menetrend helyett sürgősen vezessenek be egy, a járványügyi veszélyhelyzethez igazodó rendkívüli munkanapi menetrendet, mely a hajnalban kényszerűen bejáró, kórházakban, áruházakban, gyárakban, közüzemi energiaellátást és az alapvető közszolgáltatásokat biztosító munkahelyeken, építőiparban dolgozó emberek számára lehetővé teszik a távolságtartást a járműveken és amellyel a BKK nem járul hozzá a megbetegedések tömegessé válásához" - írta Vitézy Dávid.

 

 

Koronavírus - A New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionokról készült videókkal van tele az amerikai média

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 1., szerda  9:43 (MTI) - Az amerikai médiában egymást érik azok a mobiltelefonokkal készült képek és videók, amelyek a koronavírus-járvány miatt New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionokról készültek.

    A város 45 nagy hűtőkamionhoz jutott, ezeket részben vásárolta, részben a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) küldte arra az esetre, ha a kórházak és a halottasházak már nem tudnák hol tárolni a holttesteket.
    Keddre a nagyváros valamennyi halottasháza megtelt, ezért felsorakoztatták a hűtőkamionokat. Nem tudni, kik készítették a mobiltelefonos képeket és videókat, de a nagy amerikai televíziós társaságok egymás után mutatták be, ahogyan óriási zsákokban helyezték el felpolcolva a holttesteket. Egy hűtőkamion 44 holttest tárolására alkalmas.
    A városban közben nemcsak kórházak céljára emelnek sátrakat, hanem hűtött sátrakat állítanak fel halottasházak céljára is. Mind a hűtőkamionokat, mind a speciális sátrakat a nagy kórházak mellé telepítették - mondta el az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) Aja Worthy-Davis, a halottkémek New York-i irodájának szóvivője. Michael Lanotte, a New York államban lévő ravatalozók igazgatói szövetségének vezetője azt közölte, hogy a speciális kamionok és sátrak elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az elhunytakat emberséges körülmények között őrizzék, amíg átszállíthatják őket a ravatalozókba.
    New York államban szigorították a temetések rendjét is. Egyes temetőkben csakis az elhunyt közvetlen családtagjai, más sírkertekben pedig legfeljebb tízen vehetnek részt a búcsúztatáson.
    A Bloomberg News arról számolt be, hogy több amerikai tagállamban a kórházvezetők elbocsátással fenyegetik az orvosokat és az ápolókat, ha a sajtónak nyilatkozva panaszkodnak az egészségügyi berendezések vagy védőruhák hiányára, esetleg a munkakörülményekre. Sok egészségügyi intézményben pedig a vezetők előzetes engedélye nélkül nem is lehet nyilatkozni.     A Bloomberg példákat is sorolt. Ming Lint, aki Washington állam egyik kórházának sürgősségi osztályán dolgozott orvosként, a múlt pénteken bocsátották el, mert nyilatkozott egy újságnak a Facebook közösségi portálon megjelent egyik bejegyzésről, amelyben valaki a vírustesztek és a védőfelszerelések hiányáról írt. Chicagóban egy ápolót azért rúgtak ki, mert e-mailben azt írta a kollégáinak, hogy hatékonyabb védőruhát akar, amikor szolgálatba áll. A manhattani Langone kórházban arra figyelmeztették a dolgozókat, hogy állásvesztéssel járhat, ha engedély nélkül nyilatkoznak.

 

 

Koronavírus - Egyre többen elégedetlenek a kijárási tilalom feltételeivel a Nyugat-Balkánon

    Belgrád, Pristina, Szkopje, Podgorica, Szarajevó, 2020. április 1., szerda 9:35  (MTI) - Koszovóban az alkotmánybíróság rendelte el a kijárási tilalomra vonatkozó kormánydöntés visszavonását, Szerbiában pedig a kutyasétáltatás betiltása miatt indítottak petíciót, de a többi nyugat-balkáni ország sem örül az új típusú koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalomnak.

    Szerbiában a kijárási tilalom ideje alatti kutyasétáltatás engedélyezéséért indítottak petíciót. Az országban két hete vezettek be éjszakai kijárási tilalmat, amelyben nem esett szó a házi kedvencek sétáltatásáról, néhány nappal később szigorítottak tilalmon, viszont a kormány döntése értelmében este 20-21 óra között 200 méterre a lakóhelyétől a kisállat-tulajdonosok 20 perces sétát tehettek kedvenceikkel.
    Mivel azonban ilyenkor sokan csoportokba verődve sétáltattak, a kormány visszavonta az intézkedést. Öt nap alatt több mint 37 ezren írták alá azt a petíciót, amelyet kedd este továbbítottak a kormányfőnek. A szervezők reménye szerint meghallgatásra talál kérelmük, a jelenleg hatályos, este 17 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalom ugyanis az aláírók szerint káros lehet a sétához szokott házi kedvencek számára.
    A belügyminisztérium jelentése szerint nagyon sokan szegték már meg eddig a kijárási tilalom szabályait, a rendőrök sok esetben csak figyelmeztettek, de a szabálysértési eljárások is megkezdődtek már.
    Közben Szerbiában egy nap alatt 785-ről 900-ra nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, és már 23-an haltak bele a SARS-CoV-2 vírus okozta, súlyos tüdőgyulladáshoz vezető betegségbe.
    Bosznia-Hercegovinában már 13 halottja van a Covid-19 betegségnek, és egy nap alatt 368-ról 420-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Tizenheten már felgyógyultak a betegségből.
    Észak-Macedóniában kedden 285, szerdán már 329 igazolt fertőzött volt, a halottak száma kilenc, tizenketten pedig már meggyógyultak. Montenegróban 105-ről 109-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma szerdára.
    Koszovóban az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette kedden a kijárási tilalomra vonatkozó döntést, mert azt a parlament felhatalmazása nélkül hozta meg a kormány. A testület arra szólította fel a távozó kabinetet, hogy legkésőbb április 13-ig vonja vissza az intézkedést.
    Koszovóban keddről szerdára 106-ról 112-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

 

 

Koronavírus - ORFK: biztosított az ingázók átkelése az osztrák-magyar határszakaszon, valamint Balassagyarmatnál

    Budapest, 2020. április 1., szerda 9:22 (MTI) - Szerdától az osztrák-magyar határszakasz valamennyi nyitva tartó határátkelőhelyét igénybe vehetik az ingázó dolgozók; reggel 6 órától Balassagyarmatnál is átkelhetnek a szlovák-magyar határ mentén élők - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az internetes oldalán.

    Mint írták, továbbra is biztosított Ausztria és Magyarország állampolgárainak a munkavállalási célú napi ingázása minden nyitva tartó osztrák-magyar határátkelőhelyen.
    Az osztrák és a magyar állampolgárok munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása birtokában kilométerkorlátozás nélkül utazhatnak országaik között. A dolgozók mentesülnek a 14 napra előírt hatósági karantén, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól.
    Az Ausztriába és Magyarországra történő áruszállítás továbbra is folyamatos marad a teherforgalom számára megnyitott határátkelőhelyek igénybe vételével.
    Az ORFK azt is tudatta, hogy szerda reggel 6 órától Balassagyarmat közúti határátkelőhelyen a két ország azon állampolgárai, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme, illetve munkahelye, valamint mezőgazdasági földterülete, anélkül kelhetnek át munkavégzés vagy mezőgazdasági tevékenység céljából, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk.
    Az ingázóknak lakcímkártyával és munkáltatói igazolással kell rendelkezniük, míg a mezőgazdasági munkát végzőknek a megművelt földterület tulajdonjogi vagy használati jogának igazolásával.
    A rendőrség közlése szerint ugyancsak szerda reggel 6 órától megnyitották a magyar-szlovák határátkelőhelyeket a tehergépjármű forgalom előtt azzal a megkötéssel, hogy tranzitforgalmat nem bonyolítanak, csupán a két országba történő áruszállítás céljából engedélyezett az átlépés. A szabályozás Vámosszabadi, Somoskőújfalu, Bánréve és Sátoraljaújhely határátkelőt érinti.

 

 

 

Koronavírus - Majdnem 860 ezer a fertőzöttek száma a világban

    Budapest/Baltimore, 2020. április 1., szerda 9:10 (MTI) - Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma szerda reggelre mintegy 74 ezerrel 859 796-ra nőtt a világban. A Covid-19 betegségben eddig 42 341-en vesztették életüket, az utóbbi egy napban körülbelül 4500-an. A gyógyultak száma 178 301, a kedd reggelinél 12 ezerrel több - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 180 országban van jelen.

    A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.
    Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány múlt év végén elkezdődött, 82 294 esetet tartottak nyilván szerdán reggel, 54-gyel többet az előző napinál. Kínában 3310-en haltak meg - az utóbbi 24 órában egy ember -, és 76 206-an meggyógyultak, az utóbbi napban 12-en.
    A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 189 618, ami 25 ezerrel több, mint az előző napon. A halálos áldozatok száma 4079, az utóbbi egy napban 909-an vesztették életüket. A meggyógyultak száma 7109, a keddi számnál 1213-mal több.
    Olaszországban 105 792 regisztrált fertőzött van, 12 428 halálos áldozat és 15 729 gyógyult. Az előző napi adatok: 101 739 fertőzött, 11 591 halott és 14 620 gyógyult.
    Spanyolországban 95 923-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, 8464-re a halottaké és 19 259-re a gyógyultaké. Egy nappal korábban ezek a számok 87 956, 7716 és 16 780 voltak.
    Németországban 71 808 fertőzöttet regisztráltak eddig a napig, 775 elhunytat és 16 100 gyógyultat. 66 885, 645 és 13 500 az előző napi adatok.
    Franciaországban 52 836 fertőzött szerepelt szerda reggel a nyilvántartásban, 3532 halott és 9522 gyógyult. Kedden még 45 170, 3030 és 7964 voltak ezek a számok.
    Iránban 44 605 volt a regisztrált fertőzöttek száma szerdán, 2898 a meghaltaké és 14 656 a meggyógyultaké. Az előző napi adatok: 41 495, 2757 és 13 911.
    Az Egyesült Királyságban 25 481 feljegyzett fertőzött volt szerdán, 1793 halálos áldozat és 179 meggyógyult. Az előző nap 22 454 volt a mindaddig megfertőződöttek száma, 1411 a halottaké és 171 a meggyógyultaké.

 

 

Vízsugárral takarít a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársa a koronavírus-járvány miatt a Baross téri aluljáróban 2020. április 1-jére virradóan. MTI/Mónus Márton

200401-mti.jpg 200401-mti2.jpg

 

 

Koronavírus - Meghalt négy beteg, 525-re nőtt a fertőzöttek száma

    Budapest, 2020. április 1., szerda 7:12 (MTI) - Meghalt újabb négy krónikus betegséggel küzdő, idős beteg a koronavírus-járványban Magyarországon; a fertőzöttek száma pedig 525-re nőtt - olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra szerdán feltett közleményben.

    A közleményben azt írták, mind a négy elhunyt szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20-ra nőtt, de 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is.
    Hozzátették, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.
    A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.
    Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.
    Jelenleg 61-en vannak karanténban és 15 208 mintavétel történt.
    A honlapon közzétett információk szerint már minden megyében van koronavírusos beteg. A legtöbb fertőzöttet Budapesten (232 ember) találták, amelyet Pest megye (98 ember) követ, majd Győr-Moson-Sopron (26 ember) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (25 ember) következik. A legkevesebb fertőzött Heves (3 ember) és Békés megyében (3 ember) van.

 

 

Koronavírus - Donald Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. április 1., szerda 5:46 (MTI) - "Nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a járvánnyal foglalkozó kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján kedden este a Fehér Házban.

    "Azt szeretném, hogy minden amerikai készüljön fel az előttünk álló zord napokra. Nagyon nehéz két hetünk lesz" - fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy ezt követően "mégis csak lesz valami fény az alagút végén".
    A sajtókonferencián az elnök többször is hangsúlyozta, hogy pozitív szemléletű ember, és ezért mindig arra törekszik, hogy reményt adjon másoknak.
    Emlékeztetett arra, hogy a járvány kitörésekor senki nem ismerte az új típusú vírust, az egészségügyi szakemberek sem voltak azonnal tisztában azzal, hogy milyen veszélyes és nagyon fertőző kórokozóról van szó. "Ez a vírus gonoszabbnak bizonyult, mint az influenza" - mondta.
    Az elnök közölte, hogy a kormányzat nem oszt szét lélegeztetőgépeket a tagállamok között, hanem tartalékol mintegy tízezret, mert "a járvány erősödni fog".
    Anthony Fauci, a kormányzati munkacsoport tagja grafikákat mutatott be, amelyek a járványt modellezték. Ebből kiderült, hogy az egészségügyi szakemberek azzal számolnak, hogy a ragály mintegy 100-250 ezer halálos áldozatot követel majd. Fauci elmondta: korábban azt feltételezték, hogy a járványnak mintegy másfél millió halálos áldozata is lehet, de egy sor intézkedésnek, közte a társadalmi távolságtartás bevezetésének köszönhetően ez nem lesz így.
    Deborah Birx főorvos, járványtani szakértő mindezt kiegészítette: még a legszigorúbb szabályok betartása mellett is emelkedhet 240 ezerre a Covid-19 halottjainak száma. "Nincs vakcina és nincs varázsszer a vírus leküzdésére, egyszerűen a mi viselkedésünktől függnek a dolgok" - mondta.
    Fauci professzor hangsúlyozta, hogy noha a járvány egyelőre megállíthatatlannak látszik, nem szabad elbátortalanodni, mert a bevezetett óvintézkedések működnek, és "működni is fognak".
    A sajtókonferencián újságírói kérdésre válaszolva Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész közbelépni a Szaúd-Arábia és Oroszország közötti olajvitában. Elmondta, hogy hosszasan egyeztetett telefonon Mohamed bin Szalmán herceggel, a szaúdi trónörökössel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Kiválónak minősítette a beszélgetéseket, de konkrétumokat nem említett.

 

 

Koronavírus - Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai

    Budapest, 2020. április 1., szerda 3:33 (MTI) - Mától a fővárosban szombati menetrenden alapuló, de több frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító új menetrend szerint közlekednek munkanapokon a közösségi közlekedés járatai a koronavírus-járvány miatt csökkent utasszámhoz igazodva.

    A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte, hogy mától csúcsidőben a 2-es, a 3-as és a 4-es metró, az 1-es villamos, valamint a kiskörúti villamosok 5 percenként, a metrópótló busz 1-2 percenként, a nagykörúti villamosok 3-4 percenként, a Thököly úti buszjáratok 2-3 percenként járnak.
    A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetés van mától csúcsidőben több frekventált vonalon. Gyakrabban indul az újpalotai gyorsjáratok vonalán a 7E, a rákoskeresztúrin a 97E busz, a kőbányai lakótelepre tartó 85-ös járat, a Káposztásmegyerre közlekedő 20E gyorsjárat, a Füredi úti lakótelep felé pedig a 80-as mellett a 81-es troli is jár.
    A 3-as metró pótlását segítő, alternatív útirányokat biztosító 194M, 223M és 254M busz továbbra is közlekedik.
    Az új menetrend szerint munkanapokon továbbra is jár a szombaton egyébként nem közlekedő csepeli 179-es, az Albertirsai utat kiszolgáló 10-es busz, továbbá a rákoskeresztúri vasúti kapcsolatot is biztosító 269-es, 297-es és 298-as telebusz.
    Az utasok biztonságáért, ahhoz, hogy megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek az Örs vezér terei 31-es, 161-es, 168E, a zuglói 77-es, 82-es, 130-as, a kőbányai 95-ös, 202E, a budai 33-as és 109-es, a dél-pesti 36-os, 123-as, 148-as vonalon; a 14-es villamos pedig háromkocsis szerelvényekkel indul.
    A hétvégén továbbra is a szombati, illetve a vasárnapi menetrend lesz érvényben - tudatta a BKK.