Koronavírus - Franciaországban csaknem ötszázzal nőtt a halottak száma az elmúlt 24 órában

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. március 31., kedd 22:16 (MTI) - Franciaországban 24 óra alatt 499-cel 3523-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami ismételten az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

    Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse kedd esti sajtótájékoztatóján elmondta: a regisztrált fertőzöttek száma 52 ezer, jelentős részük otthonában lábadozik, 767 kórházban 22 800 Covid-19-beteget ápolnak, közülük 5565-en vannak intenzív osztályokon, ez 458-cal több, mint az előző nap.
    Az illetékes ismételten kiemelte: a 24 órás megfigyelésre szoruló súlyos, légúti problémákkal kezelt betegek számának változása a legfontosabb adat, mert ez alapján tudják a hatóságok megítélni a két héttel ezelőtt életbe léptetett kijárási korlátozások hatékonyságát.
    Franciaországban a súlyos betegek számának görbéje az elmúlt napokban meredeken haladt felfelé, a héten lehet számítani a tetőzésre.
    A járvány kezdetén az intenzív osztályokon mintegy 5 ezer ágy állt rendelkezésére, ezt április közepéig meg kívánja triplázni az egészségügyi minisztérium. Jelenleg már mintegy 10 ezer ágy áll rendelkezésére a súlyos betegek ellátására.
    A súlyos betegek 34 százaléka 60 év alatti, közülük 68-an - néggyel többen, mint hétfőn - 30 évnél fiatalabbak.
    A tájékoztatás szerint március 1. óta 9444-en gyógyultan távoztak a kórházakból, közülük 1520-an az elmúlt 24 órában.
    A járványügyi igazgató megerősítette: 288-ra emelkedett azon súlyos betegek száma, akiket túlterhelt régiók kórházaiból kevésbé fertőzött területekre szállítottak át. Elzászból napközben hat beteget szállították át Németországba, s az esti órákban további 121 súlyos fertőzött érkezik német kórházakba, valamint Luxemburgba és Svájcba. Szerdán pedig Párizsból indul két mentővonat Bretagne-ba 36 beteggel.
    Jérome Salomon kiemelte: továbbra is Elzász-Lotaringia és a Párizs körüli Ile-de-France régióban súlyos a helyzet, ide várják az önkéntes orvosok és ápolók jelentkezését más régiókból az egészségügyi minisztérium honlapján elérhető platformon.
    Emmanuel Macron államfő a legnagyobb francia maszkgyártó üzemben, a Kolmi-Hopennek a nyugat-franciaországi Saint-Barthélémy-d'Anjou-ban tett látogatásán ígéretet tett arra, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben jelenleg védőfelszereléssel és műszerhiánnyal küzdő francia egészségügyet hamarosan teljesen el tudják látni a hazai gyártók. Április végére heti 15 millió maszkot fognak előállítani Franciaországban, míg a járvány megjelenése előtt 3,3 millió maszkra rúgott a négy francia üzem termelése. Az elnök azt is bejelentette, hogy négy nagyvállalat, az Air liquide, a Schneider Electric, a Valeo és a Peugeot egy konzorciumot hoz létre annak érdekében, hogy május közepéig 10 ezer lélegeztetőgépet gyártsanak, és felszereljenek velük valamennyi olyan francia kórházat, amelyek Covid-19-betegeket látnak el. Az állami egészségügyi szolgálatnak 4 milliárd eurós azonnali rendkívüli támogatást irányzott elő az államfő, amelyekből gyógyszerek mellett a lélegeztetőgépeket és a maszkokat finanszírozhatják.

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - Több mint nyolcszázzal nőtt a járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban

    Róma, 2020. március 31., kedd (MTI) - Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

    Lombardiában csökkent, országosan ingadozik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az elmúlt egy nap alatt  2107  új fertőzöttet diagnosztizáltak.  
     Az elmúlt 24 órában a halottak száma 837-tel emelkedett, míg az egy nappal korábbi hasonló emelkedés 812 volt.
     Az azonosított fertőzöttek száma ismét nőtt az egy nappal korábbi 1648 után, miközben vasárnap ugyanez az emelkedés még 3851 volt.
    A gócpont Lombardiában az azonosított fertőzöttek száma napok óta fokozatosan csökken: az utóbbi egy nap alatt 1047 volt a számuk a huszonnégy órával korábbi 1157-hez képest.
    Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) szerint az adatok stabilizálása a tetőzést jelzi, az ezt követő csökkenést vetítve előre, amely további heteket vehet igénybe.

 

 

Koronavírus - Kapás Boglárkának pozitív lett a tesztje - FRISSÍTETT (új: Kozma Dominik is pozitív, nyilatkozatok)

    Budapest, 2020. március 31., kedd 18:43 (MTI) - Megfertőződött az új típusú koronavírussal két válogatott úszó, Kapás Boglárka és Kozma Dominik.

    Az olimpiai bronzérmes Kapás kedden a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a felkészülés folytatásához két negatív tesztre lett volna szüksége, ebből az első sikerült is, a második azonban már pozitív lett.
    "Jelenleg két hétig karanténban vagyok itthon, nem hagyhatom el a lakást. Egyelőre jól érzem magam, semmilyen tünetet nem érzek" - mondta a 26 éves versenyző, aki egyúttal felhívta a figyelmet a védekezés és az otthon maradás fontosságára.
    Később az M1 aktuális csatornának elárulta, hétfőn tudta meg az eredményt, akkor el is sírta magát. Hozzátette, úgy tudja, másoknak is pozitív lett a második tesztje. Megjegyezte, mostanra megnyugodott, a pozitív teszt pedig legfeljebb annyi változást hoz számára, hogy ő most már élelemért sem hagyhatja el a lakhelyét.
    Nem sokkal később Kozma Dominik az M1 aktuális csatornának szintén megerősítette, hogy neki is pozitív lett a második tesztje.
    "Vegyes érzésekkel fogadtam. Nem mondom, hogy nem vagyok tőle betojva. Féltem a feleségemet" - mondta a BVSC világ- és Európa-bajnoki bronzérmese, aki hozzátette, neki sincs semmi baja, egyetlen tünetet sem produkál.
    Kapás a 2016-os riói olimpián 800 méter gyorson szerzett bronzérmet, tavaly nyáron a kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón diadalmaskodott. Kozma a 2017-es hazai rendezésű vb-n a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként lett harmadik, míg kontinensviadalról négy bronzérme van, köztük egy egyéniben.

 

 

Koronavírus - Újabb vidéki városokban lehet mobiltelefonnal közlekedési jegyet vásárolni

    Budapest, 2020. március 31., kedd 18:42 (MTI) - A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az önkormányzatok új és újabb intézkedéseket hoznak az egészségügyben dolgozók és a helyi lakosság védelmében, több vidéki városban is lehetőség nyílt mobiltelefonos jegy- és bérletvásárlásra; kedden a szolnoki Hetényi kórházat is járványügyi kórházzá minősítették.

    A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. közlése szerint keddtől már Kecskeméten is lehet mobiltelefon használatával jegyet és bérletet vásárolni. Korábban Budapesten, Tatabányán, a Volánbusz összes járatán és a miskolci helyi közlekedésben vezették be az applikációs jegyvásárlást.
    A debreceni közlekedési társaság (DKV Zrt.) azt közölte, hogy április elsejétől már nem csupán az e-személyivel rendelkezők, hanem a 2000-től kiadott kártyatípusú igazolványok birtokosai is vásárolhatnak elektronikus jegyeket és bérleteket személyi igazolványuk számának megadásával.
    Kaposváron megszűnnek azok a helyi autóbuszjáratok, amelyeken már nincs utasforgalom, egyes vonalakon csuklós buszok közlekednek az utasok közötti biztonságos távolság megtartásáért; a módosítások április elsején lépnek életbe - közölte a Kaposvári Közlekedési Zrt.
    A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére Kaposvár, Nyíregyháza és Miskolc is ingyenessé teszi a helyi tömegközlekedést az egészségügyi dolgozók számára.
    Az egészségügyi intézkedések sorában a nagykanizsai és balassagyarmati önkormányzat levegőfertőtlenítő berendezésekkel segíti a városi kórházat. Utóbbi településen az önkormányzat - a kórházi dolgozók munkáját és biztonságát segítendő - négy mobil germicid lámpát és két cipőfóliázó gépet is vásárolt.
    A csongrádi önkormányzat több ezer maszkot rendelt, ebből a készletből a tervek szerint a hét második felében minden felnőtt kettőt kap, a speciális maszkok mellett a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak védőruhákat is kiosztanak. Megkezdődött a közterületek - a piac, a gyógyszertárak, a posta és a bankfiókok környékének - fertőtlenítése. A szerdai piacnapon már személyi igazolvány alapján is ellenőrzik a vevők életkorát.
    A székesfehérvári önkormányzat a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül "folyamatosan igyekszik biztosítani járványügyi védőfelszerelés-egységcsomagokat a felnőtt háziorvosoknak, de a házi gyermekorvosok és a fogorvosok is kaptak és kapnak hasonló eszközöket" - tudatta az önkormányzat.
    Budapesten a terézvárosi önkormányzat kedden közölte, hogy minden kerületi háztartásnak egy mosható szájmaszkot ad. A 22 ezer szájmaszkot a jövő héttől csomagolja és kézbesíti a postaládákba az önkormányzat önkéntesek segítségével.
    A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet megbízott főigazgatója, Bene Ildikó kedden közölte az intézmény honlapján, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ az intézményt "járványügyi célra kijelölte és kötelezte a koronavírus okozta fertőzéssel érintett, a területi ellátási kötelezettségébe tartozó települések lakosainak vizsgálatára, az igazolt betegek ellátására".
    Az egészségügyben dolgozókra karitatív szervezetek, alapítványok is figyelnek. Zalaegerszegen a Zrinszki Alapítvány koordinálásában tíz laptoppal segítik a megyei Szent Rafael Kórházban dolgozók gyermekeinek tanulását.
    A Debreceni Karitatív Testület száztíz laptopot vásárolt olyan debreceni tanulóknak, akiknek nincs otthoni számítógépük a tanuláshoz. Több helyi gazdasági és civil szervezet is ajánlott fel laptopokat hátrányos helyzetű diákoknak. A karitatív szervezet önkéntesei és a városrészek önkormányzati képviselői százötven csomagot osztottak ki helyi, nehéz helyzetbe került családoknak.
    A Debrecennel partneri viszonyban lévő FOUR DE magyar-kínai gazdaságfejlesztési társaság kezdeményezésére a magyarországi kínai közösség üzleti vezetőinek több tagja szolidaritása kifejezéseként - a járványhelyzetre tekintettel - csatlakozott a városi segélyalaphoz, és 35 tabletet adományozott hátrányos helyzetű debreceni diákoknak - közölte a debreceni városháza.
    A járvány elleni más intézkedések sorában Mórahalmon május 31-éig az esküvőkön az anyakönyvvezetőn, a jegyespáron és a két tanún kívül más nem vehet részt. A következő két hónapban csak a már korábban bejelentett esküvőket tartják meg.
    Budapesten Erzsébetváros önkormányzata kedden közölte, hogy három hónap fizetési haladékot ad az önkormányzati üzleteket bérlő vállalkozásoknak. A fizetési haladék szerdától június 30-áig tart. A fizetési moratórium alatt meg nem fizetett bérleti díjat augusztus elsejétől legfeljebb kilenchavi részletben kell a bérlőnek megfizetnie.
    A Fővárosi Közterület-fenntartó arra kéri a budapestieket, hogy segítsék a hulladékelszállítók munkáját néhány egyszerű szabály betartásával. A többi között azt kérik, hogy a szemetet legkésőbb az elszállítás napján reggel 5 óráig helyezzék ki. Figyeljenek oda a gyűjtőtartályok megközelíthetőségére, és csak annyi hulladékot tegyenek a gyűjtőtartályokba, hogy a teteje lecsukható legyen. Kérik továbbá, hogy a potenciálisan fertőző hulladékot (papír zsebkendő, szájmaszk, gumikesztyű, ételmaradék) zárt csomagolásban helyezzék a szemetesbe.

 

 

Koronavírus - Különböző módon próbálnak alkalmazkodni a vállalkozók a helyzethez

    Budapest, 2020. március 31., kedd 18:42 (MTI) - A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás.

    Valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy lehet borkostolót tartani interneten. A járvány hatására viszont egy borászat éppen ilyen ötlettel állt elő. A borokat házhoz szállítják, míg az interneten egy adott időpontban a borászok elmondják az érdeklődőknek, hogy mit is kell tudni az adott borról.
    Pécsen a vásártér, vásárcsarnok és piacok több értékesítője vállalta, hogy előzetes egyeztetés mellett házhoz szállítja a megrendelt termékeket - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata kedden.
    A városban korábban a polgármester döntése nyomán bezártak az árusító létesítmények, a mostani intézkedés annak érdekében történt, hogy "a pécsiek hozzájussanak a helyi termelők és árusok termékeihez, és utóbbiak is plusz értékesítési felülethez jussanak" - írták. Annak érdekében, hogy az árusok és termelők biztonságosan tudják eljuttatni termékeiket a pécsiek otthonaiba, a szolgáltatás megkezdéséhez Pécs önkormányzata maszkkal és gumikesztyűvel látja el őket - tették hozzá.     Szerdától újra megnyitják a 18-án bezárt piacot Pásztón, az új szabályozás többek között tartalmazza, hogy csak 65 év alattiak árusíthatnak - tájékoztatta az MTI-t a Nógrád megyei város polgármestere. Farkas Attila elmondta: a járvány idején tojást, zöldséget, gyümölcsöt, mézet, feldolgozott füstölt húsárukat, tejtermékeket, palántákat, vetőmagot és élő virágokat árulhatnak ott Pásztó 40 kilométeres körzetében termelő és lakó gazdák. Az eladóknak kötelező a szájmaszk és gumikesztyű viselete (ezekről az árusító köteles gondoskodni), a vásárlóknak ajánlott a védőeszközök használata. Az árusítók és segítőik csak 65 év alattiak lehetnek.
    A kivárásban látják a továbblépés első feltételét a BorgWarner turbófeltöltőket készítő oroszlányi gyárában, amely jelenleg csökkentett szinten működik. Április 6-ától, hétfőtől két hétre leáll az üzem és az 1100 dolgozót szabadságra küldik - közölte az MTI-vel a vállalat HR igazgatója. Karaszek Szabolcs elmondta, bíznak a gyártás mielőbbi újraindulásában. A vevői igények alapján átmenetileg elképzelhetőnek tartják a négynapos munkahétre való áttérést.
    A Baranya megyei Komlón járműalkatrészek gyártásával foglalkozó osztrák tulajdonú Polytec Komló Kft. hétfőn jelentette be, hogy a munkavállalók egészségének védelme és a gazdasági károk mérséklése érdekében beszünteti a termelést. A cég által előzetesen április 14-ig tervezett leállást követően az első héten fizetett szabadságot vehetnek igénybe a munkatársak, majd az azt követő időszakra állásidőt fizet mintegy 200 dolgozójának a társaság. A legutolsó nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2018-ban 2,6 milliárdos árbevételt és csaknem 300 millió forintos nyereséget elérő vállalat egyetlen munkavállalójától sem válik meg.

 

 

Koronavírus - Osztrák oktatási miniszter: Minden diák lezárhatja a tanévet

Noll Katalin, az MTI tudósítója jelenti
    Bécs, 2020. március 31., kedd 17:29 (MTI) - "Minden diák lezárhatja a tanévet, megfelelő feltételekkel, és egyiküknek sem lesz hátránya a koronavírus miatt kialakult helyzetből" - jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.  

    "Ésszel és szívvel" fogják értékelni a tanulókat a tanév végi záróvizsgákon - jelentette ki Heinz Faßmann. Az oktatási miniszter kifejtette. áprilisban várhatóan még otthonról, digitális eszközök segítségével tanulnak majd a diákok; és csak húsvét után születik döntés arról, mikor térhetnek vissza az iskolapadokba, és hogy május 19-én megkezdődhetnek-e az érettségi vizsgák. Leszögezte ugyanakkor, hogy tisztességes feltételeket teremtenek minden tanuló számára a bizonyítvány megszerzéséhez.     A tárcavezető arról is beszélt, hogy létrehoznak egy 13 millió eurós alapot, hogy kártalanítsák azokat, akiknek tervezett tanulmányi útja, illetve tanfolyama a koronavírus miatti rendkívüli helyzet miatt nem valósult meg. Segítséget kapnak még a szociálisan nehéz helyzetben lévő diákok; az a cél ugyanis, hogy ők is hozzájussanak a távoktatáshoz szükséges digitális eszközökhöz. Kilencszáz iskolai pszichológust is megbíznak, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal a tanulókkal, akik március közepe óta nem elérhetők az oktatási intézmények számára; a tanárok pedig "online"-továbbképzésben részesülnek - tette hozzá.       Az osztrák főváros a leginkább veszélyeztetett csoportok helyzetén szeretne könnyíteni. Eddig háromszázezer 65 év feletti lakos kapott értesítést arról, hogy ötven euró értékben a legszükségesebb teendők elvégzésére taxi-utalványt kapnak. A támogatás egy 85 millió eurós azonnali segítségnyújtásra szánt pénzügyi csomag része. Az egykori Sophienspital kórház területén pedig szükségszállást alakítottak ki, százhúsz otthontalan számára.     Oswald Wagner, a Bécsi Orvostudományi Egyetem igazgatóhelyettese kiváló intézkedésnek, nagy lépésnek nevezte a szájmaszk kötelezővé tételét az üzletekben. Kifejtette: két hét múlva várhatóan kiderül, hatékonyak-e az új óvintézkedések. A szájmaszkok ugyanis nemcsak az esetleges fertőzéstől védenek, hanem attól is, hogy olyasvalakitől kapjuk meg a fertőzést, akinek nincsenek tünetei, vagy aki nem is tud arról, hogy megfertőződött koronavírussal.     Salzburg tartományban további három település, Altenmarkt im Pongau, Zell am See és Saalbach számára is vesztegzárat rendeltek el; Flachauban pedig szigorították a karantént, mostantól a munkából, illetve a munkába történő közlekedés sem megengedett.     Ausztriában kedd délutánig 10019-re emelkedett a betegek száma; ez az előző napihoz képest 9,32 százalékos növekedést jelent. Több mint 1100-an részesülnek kórházi kezelésben, közülük kétszázan intenzív osztályokon fekszenek. A halottak száma 131-re, a gyógyultaké pedig 1095-re nőtt. Továbbra is Tirol tartományban a legmagasabb a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma (2334 fő), a második helyen van fertőzöttség tekintetében Alsó-Ausztria (1600 fő), a harmadik helyen pedig Felső-Ausztria (1500 fő).

 

 

Koronavírus - Az EU mintegy 240 millió euróval segíti a Szíriával szomszédos országokat

    Brüsszel, 2020. március 31., kedd 17:07 (MTI) - Az Európai Unió mintegy 240 millió euróval segíti a menekülteket befogadó, Szíriával szomszédos országokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - olvasható az Európai Bizottság keddi sajtóközleményében.

    "A szíriai menekülteket befogadó országok - Jordánia, Libanon és Irak - a koronavírus-járvány miatt még nehezebb helyzetbe kerültek. Az unió segélycsomagja a szolidaritás jele ezen államok felé" - mondta Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.
    A támogatás kiegészítő jellegű, amely e három ország egészségügyi, szociális, főként gyermekvédelmi rendszereit hivatott fejleszteni és megerősíteni.
    A kedden elfogadott 240 millió euróval együtt a régió számára eddig nyújtott segély - a Törökországnak biztosított pénzeszközöket nem számítva - eléri a kétmilliárd eurót.

 

 

Koronavírus - The Washington Post: az amerikai járványügyi központ fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. március 31., kedd  17:01 (MTI) - Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) fontolgatja a kötelező maszkviselést elrendelését - jelentette a The Washington Post című lap kedd reggel.

    A lap értesülései szerint megváltozóban van az egészségügyi szakemberek eddigi álláspontja, s ez az új típusú koronavírus rohamos terjedésével, a megbetegedések és a halálesetek számának növekedésével magyarázható.
    Hétfői sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnöktől az egyik újságíró megkérdezte, hogy várható-e a nem orvosi maszk kötelező viselésének elrendelése, mire az elnök azt válaszolta: "korlátozott időtartamra elképzelhető, ezt éppen most vitatjuk meg".     A The Washington Post idézte Thomas Inglesbyt, a Johns Hopkins egyetem és kórház egészségbiztonsági központjának igazgatóját, aki egy interjúban arra  szólította fel a CDC-t, hogy rendelje el a maszkok mindenki számára kötelező viselését a fertőzések terjedésének megakadályozására.
    Brett Giroir admirális, az egészségügyi tárca államtitkára, aki március közepe óta a vírustesztekért is felelős, a Fox televíziónak kedden azt nyilatkozta: a nem orvosi maszkok nem óvnak meg a fertőzéstől, de attól igen, hogy az a viselője, aki tudta nélkül vírushordozó, ne juttathassa a levegőbe a kórokozót.
    Kedden az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) bejelentette: engedélyezte egy olyan vírusteszt forgalomba hozatalát, amely egy vércukor-teszthez hasonlóan két perc alatt kimutatja az új típusú koronavírus jelenlétét. A tesztet egy magánvállalat gyártja, s várhatóan napokon belül forgalomba kerül. Alkalmazása egyszerű, de csakis orvosok számára lesz engedélyezett.
    Miután hétfőn Marylandben, Virginiában, Arizonában és Tennessee-ben is elrendelték az állampolgároknak a kötelező otthonmaradást, így az Egyesült Államok 50 tagállamából már 32-ben alig járnak emberek az utcán. Kedden már csaknem 285 millió amerikai maradt otthon. A kijárást csak élelmiszer- és gyógyszervásárlásra, illetve nélkülözhetetlen munkák elvégzésére engedélyezték. Egyes tagállamokban katonák, másokban rendőrök ellenőrzik a rendelkezés betartását, több helyütt komoly pénzbüntetést szabnak ki a szabályokat megszegőkre.
    A Johns Hopkins adatai szerint az Egyesült Államokban kedd délelőttig több mint 164 ezer vírusfertőzést diagnosztizáltak, és a vírus okozta betegségben elhunytak száma meghaladta a háromezret.

 

 

Koronavírus - Megjelent az eljárásjogi intézkedésekről szóló kormányrendelet

    Budapest, 2020. március 31., kedd 16:47 (MTI) - Megjelent a kormány rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedésekről - közölte kedden a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

    A MTI-nek elküldött közlemény szerint a kormány az Alaptörvény által és a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedéseket.
    Ezek célja, hogy a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt is garantált legyen a jogbiztonság és biztosítottak legyenek az állami eljárások és azok esetleges megakadása ne legyen hátrányos az állampolgárokra, gazdasági vállalkozásokra nézve - közölték.
    A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében sorra veszi a különböző eljárásjogi kérdéseket: így többek között a veszélyhelyzet ideje alatti kézbesítés, a fizetési meghagyás és a lejáró biztonsági tanúsítványok ügyét, a határozott idejű bírósági vezetői kinevezéseket, a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló szabályokat, a polgári peres eljárásokra és a közjegyzői nemperes eljárásokra vonatkozó szabályozást, valamint az ügyvédi esküt.
    A közlemény szerint a veszélyhelyzet ideje alatti kézbesítés tekintetében a kézbesítési kifogás, valamint a veszélyhelyzet ideje alatti mulasztás igazolása iránti kérelem előterjesztésének törvényben meghatározott határidejébe a veszélyhelyzet időtartama nem számít bele.
    Ha a személyi biztonsági tanúsítvány, a telephely biztonsági tanúsítvány vagy biztonsági szakvélemény érvényessége a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig meghosszabbodik - áll a rendeletben.
    A tájékoztatás szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítésére nem kerülhet sor azzal, hogy a kézbesítésre vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő napon újrakezdődik.
    Kitértnek arra is: ha a határozott idejű bírósági vezetői kinevezés a veszélyhelyzet idején jár le, a határozott idő meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnéséig, ezt követően a bírósági vezetői pályázatot haladéktalanul ki kell írni. A vezetői pályázat elbírálásáig a kinevezésre jogosult a bírósági vezetői állást megbízás útján töltheti be.
     A rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt előírt tilalmak, korlátozások betartása érdekében a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvényt és a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról szóló törvényt is eltérő szabályokkal alkalmazzák. A nyilvántartó bíróság kizárólag okirati bizonyítást folytathat le, a Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat kizárólag elektronikus úton nyújt céginformációs és egyéb szolgáltatást.
    A rendelet kitér a polgári peres eljárásokra is, többek között kimondja, hogy veszélyhelyzet ideje alatt nincs helye az eljárási cselekmény lefolytatásának, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll. A veszélyhelyzet ideje alatt a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkeresetlevelet, a beszámítást tartalmazó iratot és az írásbeli ellenkérelmet a jogi képviselő nélkül eljáró fél kizárólag írásban, a jogszabályban előírt nyomtatvány alkalmazása nélkül is előterjesztheti. A veszélyhelyzet ideje alatt a beadványok a bírósági kezelőirodán személyesen nem adhatók be, azokat a bíróság bejáratánál lévő, zárt gyűjtőszekrényben lehet elhelyezni.
    A rendelet tartalmazza a veszélyhelyzet ideje alatt a közjegyzői nemperes eljárásokra, a közigazgatási  perekre, a büntetőeljárásokra vonatkozó jogszabályokat is, továbbá kitér a veszélyhelyzet ideje alatt az ügyvédi tevékenységre is. A veszélyhelyzet ideje alatt az ügyvédi eskü tételére kötelezett az esküokmány elektronikus aláírásával megkezdheti az ügyvédi tevékenységet azzal, hogy az esküt a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül le kell tennie, és erről aláírt esküokmányt kell készíteni.

 

 

Koronavírus - Macron szerint Franciaország hamarosan önellátó lesz maszkból és lélegeztetőgépből

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:
    Párizs, 2020. március 31., kedd 16:46 (MTI) - Emmanuel Macron francia államfő ígéretet tett arra, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben jelenleg védőfelszereléssel és műszerhiánnyal küzdő francia egészségügyet hamarosan teljesen el tudják látni a hazai gyártók.     

    A köztársasági elnök a négy közül a legnagyobb francia maszkgyártó üzemében, a Kolmi-Hopennek a nyugat-franciaországi Saint-Barthélémy-d'Anjou-ban tett látogatásán kedden elmondta: április végére heti 15 millió maszkot fognak előállítani Franciaországban, míg a járvány megjelenése előtt 3,3 millió maszkra rúgott a négy francia üzem termelése. Azt is bejelentette, hogy négy nagyvállalat, az Air liquide, a Schneider Electric, a Valeo és a Peugeot egy konzorciumot hoz létre annak érdekében, hogy május közepéig 10 ezer lélegeztető-gépet gyártsanak, és felszereljenek velük valamennyi olyan francia kórházat, amelyek Covid-19 fertőzötteket lát el.
    Az állami egészségügyi szolgálatnak azonnali 4 milliárd eurós rendkívüli támogatást irányzott elő az államfő, amelyekből gyógyszereket, a lélegeztető-gépeket és a maszkokat finanszírozhatják.
    "Újrateremtjük a hazai és az európai szuverenitást" az egészségügy területén - hangsúlyozta Emmanuel Macron, elismerve, hogy Franciaország maszkellátása jelenleg a külföldi beszállítóktól függ. Arra is ígéretet tett, hogy Franciaország az év végére visszanyeri "teljes függetlenségét" az eszközgyártás területén.
    A járvánnyal szembeni "felkészületlenséget" illetően a francia kormányzat felelősségét firtató kérdésre adott válaszában az államfő felelőtlennek nevezte azokat, akik most, "amikor még tart a háború" keresik a felelőseket, és egységre szólított fel. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy "eljön az ideje annak, amikor teljesen átláthatóan" mindenki felelősségét meg kell majd állapítani a járványkezelésében.
    A kormány honlapján hétfő este közzétett adatok szerint a 44 550 diagnosztizált fertőzött közül csaknem 21 ezret ápolnak kórházban, számuk vasárnap óta 1594-gyel emelkedett. Közülük 5056-an vannak intenzív osztályokon, ez 424-gyel több, mint az előző nap, a halottak száma pedig meghaladta a 3 ezret.
    A francia kormány a következő 14 hét alatt több mint egymilliárd maszkot importál Kínából,  amelyek hetente két nagyobb szállítmányban érkeznek és a lopások elkerülése végett rendőri biztosítással kerülnek el az elosztóhelyekre. A francia kormány számításai szerint az országnak hetente 40 millió maszkra van szüksége a járvány idején. A négy francia gyártó a járvány kezdete óta 24 órában gyártja a maszkokat, és heti 8 millióra emelte a termelést.
    A járvány egyik másik közéleti kérdése a lakosság tömeges tesztelése, s ennek érdekében az egészségügyi hatóságok a kapacitások fokozatos növelését ígérik: április közepére napi 50 ezer tesztelést terveznek. A kormány azt is hangoztatta, hogy a két héttel ezelőtt életbe léptetett kijárási korlátozások feloldása akkor kezdődhet meg, amikor az egészségügy képes lesz tömegesen tesztelni a franciákat.
    Az oktatási minisztérium közben azt közölte, hogy a tanulók 5-8 százaléka "elveszett" a tanárok látóköréből, nem tudják őket elérni azért, hogy a távoktatás keretében folytatódjon számukra is az oktatás.
    Az általános karantén egyik másik következménye, hogy a párizsi Orly repülőtér határozatlan időre bezárt, mostantól kizárólag állami járatokat, egészségügyi szállítmányokat fogad, vagy kényszerleszállásokat engedélyez.
    Franciaországban a járvány első gócpontja Elzász-Lotaringában Mulhouse városa volt, ahol hétfő este 3950-en voltak kórházban, közülük 844-en intenzív osztályokon. A régióból a hétvégén több mint 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget szállítottak el repülővel, helikopterekkel és mentővonatokkal az ország más, kevésbé leterhelt régióiba, valamint németországi kórházakba, s azóta is folyamatosak az egészségügyi evakuálások.
    A francia gyógyszerügynökség közben arra figyelmezett, hogy a korponavírussal szemben jelenleg tesztelés alatt álló gyógyszerek súlyos mellékhatásokkal járhatnak. Az elmúlt napokban három olyan gyanús haláleset történt Covid-19 fertőzöttöknél, amelyeket szükségesnek tartanak a hatóságok kivizsgálni annak megállapítására, hogy az elhalálozás a kezelés miatt történt-e.

 

 

Koronavírus - NAV: fizetési kötelezettség fizetés nélküli szabadságnál

    Budapest, 2020. március 31., kedd (MTI) - Ha a munkavállaló fizetés nélküli szabadságon van, szünetel a biztosítási jogviszonya, ezért - ha más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra -, a fizetés nélküli szabadság első napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amelynek összege idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

    A közlemény szerint a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz a 20T1011 jelű adat- és változásbejelentő lapon. A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható az ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy a nyomtatást követően postán. Akinek van a NAV ügyféltájékoztató és ügyintéző rendszeréhez (06/80-20-21-22) PIN-kódja, az telefonon is bejelentkezhet. PIN-kódot igényelni lehet a NAV honlapjáról elérhető ONYA alkalmazással.
    Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónap utáni hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számlájára, amelynek száma: 10032000-06056229. Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet fel kell tüntetni.
    Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkavállaló helyett - hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával - más személy vagy szervezet is megfizetheti.
    A járulékfizetéssel és a nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban a NAV infóvonalán, a 1819-es telefonszámon lehet érdeklődni, illetve a NAV honlapján további hasznos információk találhatók a 20T1011-es adatlap kitöltési útmutatójában és a 91. számú információs füzetben.
    A bejelentkezés nehézséget okozhat a munkavállalóknak, ezért a NAV arra kéri az érintett munkáltatókat, segítsenek munkavállalóiknak a 20T1011-es adatlap kinyomtatásával, ezt követően ugyanis a munkavállaló a kitöltött nyomtatványt postán be tudja küldeni a NAV-hoz.
    A kézi kitöltésű 20T1011-es nyomtatvány elérési útvonala: https://www.nav.gov.hu/nav/segitseg_rendkivuli_helyzetben/Pdf_formatumban_letol20200318.html

 

 

Elérhetővé vált az OSZK webarchívuma

    Budapest, 2020. március 31., kedd 15:30 (MTI) - Nyilvánosan is elérhetővé tette webarchívumát az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK); az online gyűjteményben tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek, továbbá átfogó jelleggel elvégzett "webaratások" eredményei között kutathatnak az érdeklődők.

    Napjainkban az információáramlás leginkább a digitális térben történik, különösen most, amikor a koronavírus-járvány miatt a személyes kapcsolattartás lehetőségei erősen korlátozottak. Az internet a legkomplexebb médium, amellyel az elmúlt száz évben találkoztak a közgyűjtemények, a webes tartalmak mégis a legtöbbször eltűnésre vannak ítélve - emlékeztet az OSZK által az MTI-hez kedden eljuttatott kommüniké.
    Mint a közlemény felidézi, az Országos Széchényi Könyvtár már a kétezres évek elején felismerte, hogy nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumok megőrzésére van szükség, hanem az illékony online tartalmak mentésére is, 2020 márciusától pedig az OSZK webarchívuma nyilvánosan is elérhetővé vált a https://webarchivum.oszk.hu honlapon.
    A magyar weboldalak tömeges mentésének lehetőségét az OSZK informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer (OKR) fejlesztési programja biztosítja.
    A nemzeti könyvtár webarchívuma azzal a céllal jött létre, hogy reprezentatív képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungarikumok körébe tartozó elektronikus anyagokról.
    A webarchiválási tesztprojekt keretében az OSZK 2019 végén már mintegy 250 ezer webhelyet, 35 terabájt összmennyiségű adatot mentett le. Az eltárolt fájlok és URL-címek száma megközelíti a 600 milliót.
    A dokumentumok gyűjtése háromféleképpen történik: a legfontosabb magyar webhelyekről válogatva, a kiemelt események kapcsán, továbbá "webaratással", általános jelleggel a magyar webtérről. A tematikus és esemény alapú aratások mellett a webaratás során az OSZK évente egy-két alkalommal igyekszik a magyar webtér minél nagyobb részéről pillanatfelvételt készíteni, vagyis néhány nap alatt lementeni több százezer honlapot a kezdőoldaltól kiindulva legalább két szint mélységig.
    Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK jelenleg heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat. Február eleje óta már közel 90 forrást gyűjtöttek be, köztük a nagyobb hazai és határon túli híroldalak témával foglalkozó cikkeit, a kormányzat és más szervezetek, intézmények internetes tájékoztató anyagait, valamint az egészségügyi portálok egyes aloldalait.
    Mint az OSZK hangsúlyozta, az internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban Magyarországon egyelőre kevés a tapasztalat, ezért az intézmény webarchívuma egyben tudásbázisként is funkcionál.
    A nemrégiben megújult honlapon a webarchívum és a projekt bemutatása mellett külön érhetők el tartalmak a felhasználók, a tartalomgazdák, a téma iránt érdeklődő szakemberek és az újságírók számára. Egy űrlapot kitöltve bárki javasolhatja mindazon magyar webhelyek, online információforrások aratását, amelyeket érdemesnek tart hosszú távon is megőrizni - áll a közleményben.

 

 

Kovács Zoltán: a rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel

    Budapest/Brüsszel, 2020. március 31., kedd 15:14 (MTI) - A rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter-üzenetében az Európai Bizottság elnökének a tagállamok által hozott rendkívüli intézkedésekről kiadott nyilatkozatára reagálva kedden.

    Ursula von der Leyen nyilatkozatában egyebek mellett azt írta: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében. Rendkívül fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az uniós szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek. Aláhúzta azt is, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, "nem tarthatnak határozatlan ideig".
    Az államtitkár Twitter-üzenetében kiemelte: a magyar kormány "teljes mértékben egyetért" az Európai Bizottság elnökével, ezért a meghozott intézkedések kizárólag a koronavírus-járvány elleni küzdelemre irányulnak. Tiszteletben tartják az Európai Unió értékeit, a jogállamiságot és a sajtószabadságot - tette hozzá Kovács Zoltán.

 

 

Koronavírus - Uniós szóvivő: az Európai Bizottság megvizsgálja a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvényt

    Brüsszel, 2020. március 31., kedd 14:43 (MTI) - Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.

    A szóvivő újságírói kérdésre adott válaszában aláhúzta, az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a  valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot, valamint a média és a véleménykifejezés szabadságát még e nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.
    Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát, amelyben Ursula von der Leyen kiemelte: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében.
    A bizottság elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az uniós szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek.
    "Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz" - fogalmazott.
    Von der Leyen egyebek mellett aláhúzta azt is, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, "nem tarthatnak határozatlan ideig". Ezenkívül a kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék - tette hozzá.
    A szóvivő végezetül arról tájékoztatott, hogy az uniós biztosok szerdai ülésükön megvizsgálják valamennyi uniós tagállam a koronavírus-járvány okán hozott rendkívüli intézkedéseit.

 

 

Koronavírus - Szoftverfejlesztők és fiatal programozók segítik a mentők munkáját

    Budapest, 2020. március 31., kedd 14:37  (MTI) - A koronavírus elleni küzdelmet segítő, gyors informatikai fejlesztéseket létrehozó együttműködésbe kezdett az Országos Mentőszolgálat és a Codecool programozóiskola.

    A mentőszolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az együttműködés keretében a programozóiskola szoftverfejlesztői és végzős programozó diákjai néhány nap alatt bevezethető, belső hálózaton futó, mobil és webes célalkalmazásokat fejlesztenek a mentőknek, segítve őket a koronavírus elleni küzdelemben.
    Az első alkalmazás már elkészült, a mentők múlt hét óta az ország összes mentőállomásán az új applikációval követik a védőeszközök mennyiségének folyamatos alakulását. Az adatok segítségével a mentőszolgálat azonnal reagálni tud az eszközkészlet változására, felgyorsítva ezzel a reagálóképességét.
    Napokon belül elkészül egy újabb applikáció is, amely a mentőszolgálat 8000 munkatársának aktuális munkavégzési státuszát tudja valós időben kezelni. Ezzel lehetővé válik, hogy a mentőszolgálat vezetése nemcsak naponta frissülő, hanem percre pontos információk alapján hozhasson döntéseket a személyi állomány átcsoportosításáról.
    A közlemény emlékeztet arra, hogy a mentőszolgálat az elmúlt időszakban megteremtette a modern digitális mentőszolgálat működésének feltételeit. Ennek elemei a digitális adatfeldolgozásra épülő kapacitástervezés, az elektronikus szolgáltatási térhez történő csatlakozás, új táblagépek beszerzése, az elektronikus szolgálati lap bevezetése, és nem utolsósorban a SzívCity életmentő közösségi applikáció, valamint az ÉletMentő app elindítása, mely a segélyhívás megkönnyítése mellett több egyéb hasznos funkciót is tartalmaz.
    A digitális megoldások alkalmazásának és az újszerű kommunikációs eszközöknek is köszönhetően az elmúlt három évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma Magyarországon - közölte a mentőszolgálat.

 

 

Koronavírus - További korlátozásokat rendelt el a lengyel kormány

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
    Varsó, 2020. március 31., kedd 14:33 (MTI) - További korlátozásokat rendelt el kedden a lengyel kormány a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. A Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök által ismertetett intézkedések szerint ezután néhány kivétellel csak egyedül lehet sétálni, bizonyos órákban pedig csak a nyugdíjasok vásárolhatnak.

    Lengyelországban múlt szerdától van érvényben részleges kijárási tilalom, amely nem vonatkozik a munkahelyre utazásra, a bevásárlásra és a hasonló nélkülözhetetlen feladatokra, köztük a rövidebb sétákra sem.
    A kedd éjféltől kezdve különféle időpontokban hatályba lépő, legalább húsvétig érvényes szabályok fő elve az emberek közötti távolságtartás - hangsúlyozta Morawiecki. "Mindenáron szeretnénk elkerülni azt, ami nyugat-európai partnereinkkel történt" - jelentette ki, utalva az olaszországi, a spanyolországi helyzetre, valamint arra, hogy egyes országokban az orvosok kénytelenek dönteni, kinél alkalmazzák az életmentő terápiát.
    A kormány fel akar készülni a fertőzések növekvő számára, egyúttal viszont laposítani szeretné a járvány alakulásának görbéjét, hogy kezelhetővé váljon a járvány - mondta Morawiecki.
    Aláhúzta: még mindig sokan találkoznak az utcán, a hétvégén túl sokan mentek ki parkokba és hasonló, zsúfolt közterekre.
    Az új szabályok szerint a 13 éven aluli gyerekekkel sétáló szülők, illetve a fogyatékos személyek kísérői kivételével a családtagokat is kétméteres távolságtartásra kötelezik az utcán. Eddig az utcán egyszerre csak két személy sétálhatott, közvetlen családtagok esetében többen is.
     A 18 éven aluliak szülői felügyelet nélkül egyáltalán nem mehetnek ki. Bezárják a parkokat, korzókat, tengerparti strandokat, betiltják a városi biciklikölcsönzők működését.
    A boltokban egyszerre csak háromszor annyi vásárló tartózkodhat, amennyi pénztár működik. Az üzletekben kötelező a védőkesztyű használata, 10 és 12 óra között kizárólag a 65 évnél idősebbek vásárolhatnak.
    A postahivatalok minden egyes ablakánál csak ketten lehetnek, a zöldségpiacokon pedig hárman egy standnál. Az építőanyagot árusító üzleteket a hétvégeken, a kozmetikai, fodrászati, tetováló szalonokat hétközben is zárva kell tartani.
    Az üzletekben és a benzinkutakon minden berendezést - a fizetési terminált, az üzemanyagtöltőt - minden egyes ügyfél után fertőtleníteni kell.
    A nem a távmunkára átállt cégeknél legalább 1,5 méternyi távolságot kell biztosítani két munkahely között, kötelező a védő-, és fertőtlenítő eszközök használata.
    Bezárják az összes szállodát és más szállásadó helyeket, kivéve a szolgálati célú épületeket, valamint azokat, amelyek az önálló lakással nem rendelkező karanténba helyezettek és az egészségügyi dolgozók elszállásolását biztosítják.
    Kibővítik a karanténrendszert: a keddi naptól karanténba helyezettek vagy teljes elkülönítésben maradnak, vagy a 14 napos karantén a családtagjaikra is vonatkozik. A karanténba helyezetteket egy kötelezően letöltendő telefonos applikáció segítségével ellenőrzik.
    A szabályok megsértéséért 5 ezer zlotytól 30 ezer zlotyiig (394 ezer - 2,4 millió forint) terjedő pénzbírság szabható ki, ismételt szabálysértés esetén szabadságvesztés is.

 

 

Koronavírus - Spanyolországban már negyedik napja napi nyolcszáz felett van a halálos áldozatok napi száma

Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti
    Madrid, 2020. március 31., kedd 14:20 (MTI) - Spanyolországban már negyedik napja napi nyolcszáz felett van az új típusú koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak napi száma - derült ki az spanyol egészségügyi minisztérium keddi tájékoztatásából.

    A járvány kezdete óta a legtöbben, 849-en az elmúlt 24 órában veszítették életüket a fertőzöttek közül. Eddig összesen 8189-en hunytak el.
    María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa madridi online sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok 85 százaléka 70 év feletti, 60 százalékuk pedig 80 év feletti.
    A vizsgálatokkal igazolt fertőzések napi növekedése 9200 felett van, eddig több mint 94 ezer embernél azonosították a SARS-CoV-2-vírus jelenlétét.
    Mintegy 2600 koronavírus-fertőzött került kórházba egy nap alatt, eddig összesen több mint 49 ezer embert láttak el egészségügyi intézményben a vírus okozta Covid-19 miatt.
    Az intenzív osztályokon ápolt páciensek száma 376-tal nőtt hétfőhöz képest, és összesen meghaladta az 5600-at.
    Csaknem 2500 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak egy nap alatt, összesen több mint 19 ezren győzték le a kórt.
    Miguel Ángel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke beszámolt arról, hogy mintegy hétezer katona közreműködik az ország 190 településén a járványügyi intézkedések végrehajtásában, például egészségügyi intézményeket fertőtlenítésében, az elhunytak elszállításában, és eddig 16 tábori kórházat állítottak fel az országban.
    A hadsereg Galicia nevű, kórházi ellátásra alkalmas hadihajóját az észak-afrikai exklávé, Melilla partjaihoz irányítják, hogy így növeljék a helyi egészségügyi kapacitást - tette hozzá.
    Melillában egyelőre az egyik legalacsonyabb a fertőzöttek aránya az országban, eddig 54 esetet regisztráltak, a fertőzésbe egy ember halt bele.
    A hatóságok közlése szerint továbbra is rendszeresek a lakhelyelhagyási korlátozások megszegése miatti intézkedések, az elmúlt egy napban 76 embert vettek őrizetbe és mintegy tízezer bírságot szabtak ki.
    A rendőrség és a csendőrség összesen több mint negyvenezer járőrrel ellenőrzi a szabályok betartását országszerte.
    A kórházak jelzései alapján továbbra is gondot jelent a védőfelszerelések nagy mennyiségű utánpótlása, noha a kormány tájékoztatása szerint például szájmaszkból eddig már több mint 10 milliót osztottak szét a tartományok között. A madridi autonóm közösségbe, ahol a legtöbb, mintegy 27 ezer fertőzött van, 2,8 millió érkezett ezekből.
    Spanyolországban két hete szükségállapot van érvényben, amely alapján az oktatási intézmények zárva tartanak és csak meghatározott esetekben, például munkába járás vagy bevásárlás miatt lehet elhagyni a lakhelyet.
    A dél-európai országban hétfőtől leálltak a nem létfontosságú ágazatok is, mint például az autóipar vagy az építőipar, de az április 9-ig tartó korlátozás nem érinti egyebek mellett a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, az áruszállítást, az egészségügyet és a médiát sem.

 

 

Serie A - Ronaldo eladására kényszerülhet a Juventus

    Torino/Budapest, 2020. március 31., kedd 14:20 (MTI) - Az olasz bajnok Juventus vezetése rákényszerülhet Cristiano Ronaldo eladására a koronavírus-járvány okozta válság után, mivel a torinói futballklub csak így maradhat talpon gazdaságilag - írta az Il Messaggero olasz lap.

    Az újság szerint a portugál sztárjátékos beleegyezett ugyan évi nettó 31 millió eurós bérének csökkentésébe, ám ezt az összeget a krízishelyzet múltával klubja már nem tudja vállalni.
    A 35 éves Ronaldón, aki két évvel ezelőtt érkezett Torinóba és szerződése 2022 nyaráig él, a lap szerint legkevesebb 70 millió euróért adhat túl a klub, illetve ha marad az ötszörös aranylabdás csatár, bele kell mennie fizetése hosszabb távra szóló jelentős csökkentésébe.

 

 

Budapest, 2020. március 31. Katonai rendészek járőröznek a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken "megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel" sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra. MTI/Balogh Zoltán

katonairendeszet.jpg

 

Koronavírus - Ígéretesnek bizonyultak az őssejtkezelések a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében

    Washington, 2020. március 31., kedd 13:18  (MTI) - Ígéretesnek bizonyultak az első kínai őssejtkezelések a Covid-19-betegek kezelésében a koronavírus-járvány idején Pekingben - közölték kínai kutatók.

    "Tanulmányunk megmutatta, hogy emberi mesenchymális őssejt intravénás infúziója biztonságos és hatékony megközelítés a Covid-19-tüdőgyulladás kezelésében, köztük olyan idős betegek esetében, akiknél súlyos volt a tüdőgyulladás" - idézte a Fort Worth-i Észak-texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának közleménye Csin Kun-lint, akinek amerikai laboratóriuma segítette a pekingi orvosokat abban, hogy 21. századi megoldást találjanak a súlyos járvány leküzdésében.
    Az őssejtkezeléssel a kutatók az immunrendszert akarták erősíteni, hogy kivédje a vírus támadását. A kísérleti gyógykezelés részeként a pekingi Juan Kórház hét súlyos betege kapott intravénásan őssejteket, három beteg placebót. Az őssejttel kezelt hét beteg meggyógyult, és 14 nap múlva kiengedték őket a kórházból. A placebóval kezelt egyik beteg meghalt, egynek súlyosbodott az állapota, a harmadiknál akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS) lépett fel .
    A kutatócsoport tanulmánya az Aging and Disease című folyóirat áprilisi számában fog megjelenni. A kutatócsoport az International Society on Aging and Disease társaság részeként dolgozik, amelyet Csin alapított, aki 20 éve foglalkozik őssejtkutatással. Tanulmányokat a jövőben nagyobb mintára fogják kiterjeszteni.
    "Amikor a koronavírus támad, egy vírus előidézte citokin-vihar keletkezhet, amikor az immunrendszer annyira hevesen reagál, hogy folyadék tölti meg a tüdőt, károsítva a szöveteket. "Úgy véljük, ez lehet az egyik fő oka annak, hogy a Covid-19-tüdőgyulladás megöli a beteget - ez az aktív vihar, amely megpróbál fellépni a vírus ellen" - magyarázta  David P. Siderovski professzor.

 

 

Koronavírus - Romániában egy korrekció miatt másfélszeresére nőtt a halálos áldozatok száma a statisztikában

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti:
    Bukarest, 2020. március 31., kedd 13:18 (MTI) - Romániában egy nap alatt több mint másfélszeresére nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma a statisztikában, kedden vesztegzár alá vonták a kór gócpontjának számító bukovinai Suceavát, az országban pedig további 36 kórházat szabadítanak fel a Covid-19 betegségben szenvedők fogadására.

    Kedd kora délutánig 69-re emelkedett a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) napi jelentésében szereplő halottak száma a hétfőn regisztrált 44-ről. A román hatóságok azonban hangsúlyozták: az adatok korrekciójáról van szó, vagyis nem egyetlen nap alatt halt meg újabb 25 beteg, hanem a suceavai kórház 13, múlt héten elhunyt volt pácienséről hétfőn bizonyosodott be, hogy - a halál korábban megállapított okától függetlenül - koronavírus-fertőzésük is volt.
    Külföldön keddig 19 koronavírusos román állampolgár vesztette életét.
    Romániában kedden kora délutánig 2245-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma ismét megközelítette az eddigi rekordnak számító 300-at. Az igazolt fertőzöttek közül 62-t intenzív osztályon ápolnak, 36 beteg állapota súlyos, eddig 220 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.
    A karanténrendelkezések megsértéséért több mint 1100 otthoni elkülönítésben lévő embert helyeztek már hatósági karanténba, 32 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. Egy hétfő este kiadott újabb katonai rendelet értelmében most már a karanténköltségeket is nekik kell fizetniük és bűnvádi eljárás is indul ellenük, vagy bírsággal sújtják őket.
    A rendőrök az utóbbi 24 órában 15 ügyben indítottak bűnvádi eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén, és csaknem 990 esetben bírságoltak a karanténrendelkezések megsértéséért.
    A kijárási korlátozások megsértése miatt újabb 8200 embert bírságoltak meg az utóbbi 24 órában átlagosan 1600 lejjel (118 ezer forint). Romániában jelenleg 11 576 embert tartanak hatósági karanténban, 124 ezret otthoni elkülönítésben.
    A román hatóságok kedden vesztegzár alá helyezték a koronavírus-járvány gócpontjává vált Suceava városát és nyolc szomszédos községet, miután mind az igazolt fertőzések, mind a halálos áldozatok több mint egy negyede ebből a térségből származik. A városba vezető utakat rendőrök és katonák őrzik, leállt a vasúti közlekedés, Suceava repülőterén pedig leállt a menetrendszerű légi forgalom.
    Miután az igazolt fertőzések száma meghaladta a kétezret, vagyis a Covid-19-es betegek fogadására alkalmas járványkórházak férőhelyeinek számát, Romániában az operatív törzs áttért a "negyedik forgatókönyv" alkalmazására. Ez azt jelenti, hogy már csak a súlyos eseteket szállítják majd kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig otthonukban kezelik.
    A hivatalos közlönyben közzétették annak a 36 kórháznak a listáját, amelyeket koronavírusos betegek kezelésére szabadítanak fel. Ezzel további 8000 kórházi ágy áll majd rendelkezésre a koronavírus-fertőzött betegek gyógyítására.
    Közben több romániai kórházban tüntetéssel, tömeges felmondással tiltakoznak az egészségügyi alkalmazottak, akik azt állítják: megfelelő védőfelszerelés nélkül, "fegyvertelenül" küldik őket háborúba a járvány ellen.
    A moldvai Dorohoi városi kórházának alkalmazottai kedden kivonultak az intézmény udvarára. Állításuk szerint a kórház nem rendelkezik lélegeztető géppel, mégis besorolták a Covid-19-es betegeket kezelő intézmények sorába. Temesváron a vasutaskórház 13 asszisztense és nővére mondott fel, a megbetegedéstől való félelmében: azt állítják, hogy idősek, és maguk is olyan betegségekben szenvednek, amelyek veszélyeztetetteké teszi őket a fertőzéssel szemben. A brassói neurológián péntek óta tíz alkalmazott: kilenc nővér és asszisztens, meg egy próbaidős orvos, a szászvárosi kórházakban az intenzív osztály tíz ápolója és asszisztense mondott fel.
    A negyedik forgatókönyv szerint szükség esetén a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosok is szolgálatban kell maradjanak, hogy részt vegyenek a gyógyításban.

 

 

Koronavírus - MÁOSZ: táphiány van az állatmenhelyeken

    Budapest, 2020. március 31., kedd 13:06  (MTI) - Az új koronavírus-járvány miatt az állatmenhelyek rendkívül súlyos táphiányban szenvednek - hívta fel a figyelmet kedden a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ).

    A szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében arra kéri a lakosságot, hogy tápadománnyal segítse az állatmenhelyeket. Ez online rendeléssel és fizetéssel otthonról is megoldható - tették hozzá.
    A MÁOSZ közölte: Magyarországon mintegy 140 aktív, a feladatellátással közvetlenül foglalkozó ilyen szervezet működik, amelyből mintegy 80, nagy létszámú menhelyet üzemeltet. Ezek egyszerre összesen mintegy 8-10 ezer kisállatot, kutyát, macskát gondoznak.
    Az állatmenhelyek és az állattartó telepek zavartalan működése nemcsak állatvédelmi-, hanem kiemelten fontos közegészségügyi- és járványügyi kérdés is - hangsúlyozták.

 

 

Koronavírus - Kórházba került egy fertőzött római bíboros

    Róma, 2020. március 31., kedd 13:05 (MTI/dpa) - Kórházba került Angelo De Donatis, a pápa római helynöke, miután megfertőződött a koronavírussal - számolt be a Vatikán hírportálja kedden.

    A Vatican News szerint Angelo De Donatis az első bíboros, aki megbetegedett a Covid-19-ben.
    A 66 éves római vikárius lázas, de egyébként jól van - közölte a római egyházmegye hétfő éjjel. A bíborost azon a római klinikán kezelik, amely a pápákat is el szokta látni.
    Ferenc pápa a közelmúltban nem találkozott De Donatisszal - tájékoztatott a Vatican News.
    A Vatikán eddig néhány koronavírusos fertőzésről számolt be. A katolikus egyházfő egyelőre nem érintett.

 

 

Koronavírus - Operatív törzs: 82 kórházba szállították a Kínából érkezett védőeszközöket

    Budapest, 2020. március 31., kedd 12:58 (MTI) - Nyolcvankét kijelölt kórházba szállították a Kínából érkezett egyéni védőeszközöket - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa kedden online sajtótájékoztatón.

    Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az operatív törzsnek ebben segítségére volt a Waberer's logisztikai vállalat. A szállítások kedden is folytatódnak.
    Az egyéni védőeszközöket elsődlegesen az egészségügyi dolgozók kapják - közölte, hangsúlyozva: a kórházparancsnokok jelentése alapján az operatív törzs megállapította, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek részére minden egyéni védőfelszerelés teljeskörűen rendelkezésre áll.
    Kiss Róbert közölte azt is, a járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban 103 büntetőeljárást rendeltek el: 26 emberrel szemben rémhírterjesztés, 19-cel szemben közveszéllyel fenyegetés, 22 emberrel szemben csalás miatt indult eljárás, illetve kilenc járványügyi szabályszegéssel összefüggésben rendeltek el bűntetőeljárást. A kijárási korlátozás három napjában 943 rendőri intézkedés történt, ennek jelentős része - 822 eset - figyelmeztetéssel zárult.
    Hozzátette: eddig 9448 hatósági házi karantént rendeltek el, a rendőrség ezt 63 ezer alkalommal ellenőrizte.
    Az alezredes egy kérdésre válaszolva kifejtette: elsődleges feladat a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása. Emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy eddig 5500 magyart tudtak hazahozni, és a napokban ér haza az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából 257 magyar és 18 szlovák állampolgár. Hétfőn pedig négy busszal és 150 személyautóval érkeztek haza Tirolból magyarok, akik a kéthetes házi karantént Tirolban kitöltötték, tünetmentesek, negatív a tesztjük, így nekik a magyarországi hatósági házi karantént nem rendelték el.
    Arra a felvetésre, hogy egyes hipermarketek bejáratánál biztonsági ellenőrök személyi igazolványt kérnek a vásárlóktól, Kiss Róbert elmondta: a kijárási korlátozás célja, hogy ezzel segítsék a járvány lassulását. Hozzátette: az üzletek üzemeltetőinek feladata kijárási korlátozással kapcsolatos magatartási szabályok betartása; ebben a vásárlók együttműködését kérte.
    A rendőrség közterületi jelenlétével kapcsolatos kérdésre elmondta: a hatósági házi karantén ellenőrzésével, illetve a kijárási korlátozással kapcsolatos feladatok miatt több rendőrt tudnak a közterületekre vezényelni, így jobban oda tudnak figyelni a közterületi garázdaságra, rendbontásra.
    Egy kérdésre válaszolva elmondta: a megyei védelmi bizottságok eddig is fontos szerepet játszottak a védekezésben, az operatív törzs döntéselőkészítésében, a munkák koordinálásában, valamint a kórházparancsnokokkal együttműködve a készletek felmérésében. Egyúttal megköszönte a munkájukat.
    Arra a felvetésre, értesítik-e a polgármestereket a településükön regisztrált betegekről, elrendelt karanténokról, azt válaszolta, a különleges jogrendi időszakban az operatív törzs részére határozza meg a jogszabály a tájékoztatási kötelezettséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy aki hiteles tájékoztatást szeretne, kövesse az operatív törzs sajtótájékoztatóit, illetve a koronavirus.gov.hu oldalt.
    A nagymágocsi idősek otthonában tapasztalt fertőzésekről azt mondta, intézkedtek az intézmény járványügyi elzárásáról, de a betegek állapotáról - mivel azok személyes adatok - nem adhat tájékoztatást.
    Az alezredes arra a kérdésre, hogy a települések kértek-e segítséget az idősellátás vagy a rendeletek betartatása érdekében, azt válaszolta, a települési önkormányzatoknak jelentős feladataik vannak a védekezésben és kötelességük segítséget nyújtani az idős, beteg lakosoknak.
    Kiss Róbert a határátlépéssel kapcsolatos fennakadásokról elmondta: belépő teherforgalomban kisebb fennakadás van Rajkánál, Röszkénél, Csanádpalotánál és Ártándnál. Csanádpalotánál a kilépő teherforgalomban és a személyforgalomban is kisebb fennakadás van.

 

 

RÖVIDHÍR - Országos tisztifőorvos: minden elhunytnak krónikus alapbetegsége volt

    Budapest, 2020. március 31., kedd 12:03  (MTI) - A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

    Müller Cecília jelezte: a halálos áldozatok száma 16-ra emelkedett. Közülük a legtöbben szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt köztük rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő is. A 16. áldozat immunológiai szempontból nagyon kockázatos csoportba tartozott - közölte.
    A tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon is közzétették a halálos áldozatok listáját, koruk, nemük és krónikus alapbetegségeik feltüntetésével.

 

 

Koronavírus - A lengyel felsőház visszadobta a gazdaságmentő csomagot, Szlovénia óva int a húsvéti hazautazásoktól

    Varsó, Prága, Pozsony, Zágráb/Ljubljana, 2020. március 31., kedd 11:57 (MTI) - A lengyel felsőház keddre virradó éjjel visszaküldte a szejmnek a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált gazdaságmentő csomagot, a kedden közzétett csehországi adatok a járvány lassulására utalnak, Szlovénia a járvány elleni küzdelem jegyében azt kérte külföldön élő és dolgozó állampolgáraitól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre.

    A lengyel a szenátus mintegy 80 módosítójavaslattal küldte vissza a szejmnek a GDP mintegy 10 százalékára rúgó, mindenekelőtt a munkahelyek megőrzését, a munkavállalók, a kis- és középvállalatok, valamint az egészségügy támogatását, a pénzügyi szektor megerősítését célzó csomagot.
    A jogszabályok első változatát a szejm gyorsított eljárásban szavazta meg szombaton.
    Az ellenzéki többségű szenátus többek között elutasította a csomag azon előírását, amely lehetővé teszi, hogy a május 10-re kiírt elnökválasztáson a 60 évnél idősebb választók, valamint a karanténba helyezettek levélben adják le voksukat.
    A videokonferencia formájában tárgyaló szejm még kedd délután napirendjére tűzi a szenátusi módosításokat, amelyeket a képviselők egyszerű többséggel elutasíthatnak. A tervek szerint már szerdán hatályba lépő csomagot az alsóház által megszavazott változatban még az államfőnek kell majd jóváhagynia.
    Lengyelországban a koronavírus-fertőzés lehetősége miatt házi karanténba helyezettek száma jelenleg több mint 106 ezer. Kedd reggelig 2132-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, az utóbbi 24 óra alatt 227 új esetet regisztráltak, ami 39 esettel több az előző napi növekménynél. Öt új halálesetet jegyeztek, így eddig összesen 31 beteg hunyt el. Az elérhető adatok szerint eddig tizenketten gyógyultak fel Lengyelországban.
    Csehországban átlépte a háromezret az új koronavírussal fertőzöttek száma. Az új fertőzések napi növekedése ugyanakkor az utóbbi időben lelassult és tíz százalék alá csökkent.
    Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent hivatalos kimutatás szerint kedd reggelre 3002-re nőtt a fertőzöttek száma, ami 165-tel magasabb a hétfő reggeli adatnál. A járványban eddig 24 személy halt meg, döntően nagyon idős emberek, akik különféle krónikus betegségekben szenvedtek, s a koronavírus végzetessé vált számukra. A COVID-19 betegségből kigyógyultak száma hétfőn este 25 volt Csehországban.
    Laboratóriumi tesztet eddig összesen 48 811 személyen végeztek, hétfő reggel ez a szám még 43 498 volt. A tesztek száma az utóbbi időben napi 4-5 ezerre emelkedett. Roman Prymula az országos válságstáb elnöke korábban azt mondta, hogy szeretnék a tesztek számát napi tízezerre emelni. "A tesztelések száma kulcsfontosságú a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából" - szögezte le Prymula a cseh közszolgálati televízióban.
    A prágai kormány hétfőn este úgy döntött, hogy a válságstáb új elnöke Jan Hamácek belügyminiszter lesz. Prymula pedig, aki járványügyi szakorvos, ezentúl az úgynevezett intelligens karantén rendszer országos bevezetésével foglalkozó munkacsoportot fogja irányítani. A fertőzési láncolatok minél gyorsabb feltárását célzó rendszer kipróbálását hétfőn kezdték meg Dél-Morvaországban, s bevezetésétől azt várják, hogy jelentősen mérsékelni lehet majd Csehországban a gazdasági és közéletet korlátozó járványügyi intézkedéseket.
    Szlovákiában újabb 27 személynél diagnosztizálták a Covid-19 betegség kórokozóját, így 363-ra emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma - jelentette be pozsonyi sajtótájékoztatóján Igor Matovic miniszterelnök. Matovic kijelentette, hogy amennyiben Szlovákia hosszabb időn át is érvényben tudja tartani a koronavírus-járvány megfékezésében hatékonynak bizonyult intézkedéseit, úgy a világjárványt legsikeresebben kezelő öt ország között lehet.
    Az országban az elmúlt napokban nem sokkal húsz felett volt az újonnan regisztrált fertőzöttek napi száma. A hétfőn diagnosztizált fertőzöttek egyharmada idősebb 60 évesnél. Hétfő délig közel 8200 vírustesztet végeztek el Szlovákiában, ezek közül 7857 bizonyult negatívnak.
    Anze Logar szlovén külügyminiszter azt kérte a külföldön élő és dolgozó szlovénoktól, hogy ne utazzanak haza a húsvéti ünnepekre, hogy elkerüljék a torlódásokat és az egyéb problémákat a határokon.
    "A legnagyobb mértékben maradjanak ott, ahol vannak, biztos vagyok benne, hogy ott biztonságos" - mondta a tárcavezető hozzátéve, hogy tartsák be annak az országnak a járvány megfékezésére hozott intézkedéseit, amelyben éppen tartózkodnak.
    A miniszter sajtótájékoztatóján jelezte: az elmúlt időszakban ezer szlovén állampolgár térhetett haza, ebből 360-an olyan országokból, amelyeket súlyosan érint a koronavírus-járvány.
    A kormány a kimentett állampolgárokat egy múlt pénteki rendelet szerint nem engedi többé otthoni karanténba vonulni, hanem közös, hatósági karantént rendel el számukra. Közülük azóta többről is beigazolódott, hogy fertőződtek az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2).

 

 

RÖVIDHÍR - Koronavírus - Hétévi szabadságvesztéssel sújthatják a karantén megsértését Oroszországban

    Moszkva, 2020. március 31., kedd 11:44 (MTI) - Hét évig terjedő szabadságvesztéssel és kétmillió rubeles (több mint 8 millió forintos) bírsággal büntethetők az orosz parlament alsóháza által kedden megszavazott törvénytervezet értelmében azok, akik a járványügyi karantén megsértésével gondatlanságból több ember halálát okozzák.

    Egy ember halálának okozása vagy fertőzésveszély szándékos okozása esetén a kiszabható szabadságvesztés öt évig terjedhet. Ha a karantén megsértése gondatlanságból tömeges megbetegedést okoz, a felelőst egymillió rubeles bírsággal, vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy bizonyos beosztásoktól és munkavégzéstől való háromévi eltiltással sújtható.
    Oroszországban keddre félezer fővel, 2337-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A halottak száma 17, a gyógyultaké 121.

 

 

Koronavírus - Diabetes társaság: a cukorbetegek maradjanak otthon és folytassák a kezelést

    Budapest, 2020. március 31., kedd 11:29 (MTI) - Fontos, hogy minél több cukorbeteg otthon maradjon és folytassa a tablettás, illetve az inzulinos kezelést, valamint ellenőrizzék vércukor szintjüket - hívta fel a figyelmet a Magyar Diabetes Társaság elnöke kedden, a kormány Facebook-oldalán közzétett videójában.

     Kempler Péter hangsúlyozta, a cukorbetegek különleges helyzetben vannak a járvány esetén, azonban a megfelelő vércukor beállítás, a diabetes jó anyagcserehelyzete segíthet abban, hogy minél kisebb eséllyel kapják el a koronavírus-fertőzést.
    Az innovatív kezelésekre, inzulinkezelésre vonatkozó szakorvosi javaslatok érvényessége a veszélyhelyzet idején meghosszabbodik, ezekért a papírokért nem kell elmenni a diabetológushoz - tette hozzá.
    Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a videóban elmondta, hogy Magyarországon több mint egy millióan élnek cukorbetegséggel.
    Nekik különösen fontos, hogy koronavírus idején otthon maradjanak - emelte ki.
    A videó végén a megbízott megköszönte a diabetológusok, valamint a diabetessel foglalkozó szakmai- és betegszervezetek munkáját, és arra kért mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra.

 

 

A koronavírus foglalkoztatási hatása az európai autóiparban:

autoipar.jpg

 

 

Koronavírus - Újabb orosz régiók utasítják otthonmaradásra a lakosságot, Ukrajna a karantén enyhítését mérlegeli

    Moszkva, Kijev, 2020. március 31., kedd 10:22 (MTI) - A 85 oroszországi régióból keddre már kéttucatnyi jelentette be, hogy a Moszkvához hasonlóan "önizolációra", otthoni karanténban maradásra utasította lakosságát. Ukrajnában ugyanakkor a karantén enyhítésén gondolkodnak a gazdaság újraindítása érdekében.

    A régiók által követett orosz főváros lakosai számára hétfőtől határozatlan időre kötelező házi karantént rendeltek el. Az emberek csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el otthonaikat. Az orosz főváros és környéke lakóit arra kötelezték, hogy nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.
    Az orosz parlament a nap folyamán törvénycsomagot fogad el a koronavírus-járvány elleni védekezés segítésére és a következmények csillapítására. Az intézkedések a karantén megszegése miatt kiszabható büntetések szigorításától a kis-és középvállalatok megsegítéséig terjednek. A jogszabályokat kedden az elfogadáshoz szükséges mindhárom olvasatban meg fogja szavazni a duma.
    Ukrajnában kedden közölték, hogy egy nap alatt kettővel, 13-ra emelkedett az új koronavírus eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 69 esettel 549-re. A betegségből eddig 8-an gyógyultak fel.
    Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn az ICTV televízió műsorában ígéretet tett arra, hogy kormánya megvizsgálja a karantén esetleges enyhítésének lehetőségét a gazdaság élet újraindítása érdekében, de ezt függővé tette a járványhelyzet alakulásától.
    "Ukrajna nem olyan gazdag ország, amely megengedheti magának, hogy hat hónapig ne dolgozzon, és a tévét nézze a kanapéról" - fogalmazott.
    Egy minap közzétett felmérés szerint az ukránok 57 százalékának bevétel nélkül egy hónap után elfogy a pénzügyi tartaléka.

 

 

Koronavírus - Németországban lassul a terjedés, Hollandiában újabb korlátozásokról dönthetnek

    Berlin, 2020. március 31., kedd 10:04 (MTI) - Németországban lassuló ütemben terjed az új típusú koronavírus, legalábbis a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel - 7,1 százalékkal - több azt egy nappal korábbi 62 435-nél.

    Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem.
    Azonban a vírus okozta betegségben (Covid-19) elhunytak száma az utóbbi napokban gyorsuló ütemben növekszik, hétfőről keddre is nagymértékben, 541-ről 645-re emelkedett a halottak száma.
    Ez összefüggésben állhat azzal, hogy míg a járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg, például olaszországi vagy ausztriai síeléskor, újabban az idősebb korosztályban is felütötte a fejét a vírus. Ezt jelzi, hogy néhány idősotthonban drámai folyamatok indultak be, egy würzburgi otthon 13 lakójával, egy wolfsburgi intézményben pedig 17 fertőzöttel végzett a Covid-19.
    A kórházak országos szövetségének (Deutsche Krankenhausgesellschaft - DKG) kedden ismertetett adatai szerint országszerte nagyjából 7000 embert ápolnak kórházban a Covid-19 betegség miatt, 1500 páciens van intenzív osztályon, közülük 1100 ember szorul gépi lélegeztetésre.
    Hollandiában a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírus tesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek száma lassan eléri a négyezret, ezen belül az intenzív osztályon kezelt betegek száma 1072. Diederik Gommers, az intenzív ápolás országos tagozatának elnöke szerint jelenleg nem több, mint 1500 intenzív férőhely van még az országban.
    "A holland egészségügy nem fogja tudni ezt a helyzetet kezelni. Nemcsak azért mert fogyatkoznak a férőhelyek, hanem azért is, mert nem áll rendelkezésünkre elég szakképzett ember" - mondta Gommers a helyi sajtónak.
    A holland kormány várhatóan kedden dönt az érvényben lévő korlátozó intézkedések meghosszabbításáról, és esetleges újabbak bevezetéséről.
    24 óra leforgása alatt 93-an haltak bele a fertőzésbe, így az elhunytak száma 864 az országban.
    Luxemburgban egy nap alatt 38 új fertőzést regisztráltak, amely két hét óta a legalacsonyabb szám. Az azonosított fertőzések száma, azonban aránylag magas, 1988 a félmillió lakosú nagyhercegségben. Paulette Lenert egészségügyi miniszter a helyi sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy 200 ember kórházi, ezek közül 31 intenzív ápolásra szorul. Hozzátette, hogy teljes egészségügyi újjászervezésre lesz szükség az országban, mivel a fertőzötteken kívül más páciensek is vannak az országban, akik eddig járóbeteg ellátásra szorultak. Luxemburgban 22-en haltak bele a betegségbe, az áldozatok több mint fele idősotthonban élt.

 

 

Koronavírus - Már minden nyugat-balkáni országban kijárási tilalom van

    Belgrád, Pristina, Szkopje, Podgorica, Szarajevó, 2020. március 31., kedd 10:03 (MTI) - A többi nyugat-balkáni ország után Montenegró is kijárási tilalmat vezetett be keddtől.

    Hétköznapokon este 19 és hajnali 5 óra között, hétvégenként pedig 13 és 5 óra között lesz tilos az utcán tartózkodni Montenegróban. A 620 ezres Adria-parti államban keddre 91-ről 105-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma. A kormány korábban lezárta a szárazföldi, légi és tengeri határokat, megtiltotta a tömeges rendezvényeket és bezáratta az iskolákat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta járvány megfékezése érdekében.
    Koszovóban hétfőről keddre 94-ről 106-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A múlt szerdán megbukott pristinai kormány már semmilyen elővigyázatossági intézkedést nem tud foganatosítani, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, mikor lehet új kormánya a nyugat-balkáni államnak. Sajtóinformációk szerint az államfő már megkezdte az egyeztetést a pártokkal.
    Bosznia-Hercegovinában már kilenc halottja van a Covid-19 betegségnek, és egy nap alatt 323-ról 368-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.
    Észak-Macedóniában hétfőn 259, kedden már 285 igazolt fertőzött volt, a halottak száma hét.
    Szerbiában egy nap alatt 741-ről 785-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és már 16-an haltak bele a betegség szövődményeibe. A kormány gazdaságmentő intézkedéseket fontolgat, elővigyázatossági intézkedésként pedig várhatóan napokon belül 24 órás kijárási tilalmat vezetnek be.

 

 

Koronavírus - Tállai András: négyhavi járulékot nem kell befizetnie több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozásnak

    Budapest, 2020. március 31., kedd 9:54 (MTI) - A globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetnek leginkább kitett szektorok azonnali segítséget kaptak a kormánytól a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében; a szakmunkás minimálbért kereső munkavállaló után mintegy 71 ezer forintról mond le havonta az államkassza, csak azért, hogy az érintett vállalkozások megőrizhessék dolgozóik állását - nyilatkozta Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára kedden az MTI-nek.

    Az elmúlt két hét gazdaságvédelmi intézkedései csaknem 90 milliárd forintot hagynak a magyar gazdaságban - emlékeztetett az államtitkár hozzátéve, hogy a kormány jelenleg minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagján dolgozik.
    A gazdaságvédelmi intézkedések közül a nehéz helyzetbe került cégek négyhavi járulékmentességét emelte ki. Közölte, az azonnali segítségre szoruló mintegy tizenhárom ágazatban, így a turizmusban, a taxis és belvízi személyszállításban, a vendéglátó-, szórakoztató-, média- és filmiparban tevékenykedőkre, továbbá a szerencsejáték-, előadóművészi, rendezvényszervezői, fizikai közérzet javító és sportszolgáltatást nyújtó gazdálkodókra, speciális szabályokat hozott a kormány. Ezekben az ágazatokban márciusra, áprilisra, májusra és júniusra vonatkozóan a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetni 7710 forintos legmagasabb összegben - sorolta az adóügyi könnyítéseket az államtitkár.
    Tállai András leszögezte: az adócsökkentés jelentős segítséget nyújt a koronavírus-világjárványnak leginkább kitett gazdasági szereplőknek. Az államkasszának nem kell megfizetni a 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót és a másfél százalékos szakképzési hozzájárulást, illetve a munkavállalótól is csak a személyi jövedelemadót, illetve maximum 7710 forint járulékot kell levonni. Így egy szakmunkás minimálbért kereső munkavállaló után mintegy havi 71 ezer forintról mond le a költségvetés azért, hogy megvédje az érintett szektorban dolgozók munkáját - magyarázta.
    A kormány a munkahelyek megvédése mellett a lehető leggyakorlatiasabb segítséget nyújtja a vállalkozásoknak - tért ki a jogi szabályozásra az államtitkár. A koronavírus világjárvány hatásának leginkább kitett mintegy tizenhárom ágazatban tevékenykedőknél nem a papír (vagyis a bejelentett tevékenység) számít, hanem az elmúlt fél évben valójában és ténylegesen végzett tevékenység. Így például nem mérvadó az, hogy szerepel-e a cég társasági szerződésében vagy más nyilvántartásában a járulékkedvezményre jogosító tevékenység vagy sem. Csak az számít, hogy a március 24-ét megelőző hat hónapban melyik tevékenységből szerezte a vállalkozás a legtöbb bevételét. A mentesség akkor jár, ha az úgynevezett tényleges főtevékenységből származó összeg meghaladta az összbevétel harminc százalékát, és ha a tevékenységi kör a járulékkedvezményre jogosító tevékenységek között szerepel - húzta alá az államtitkár.
    Tállai András elmondta, hogy a négyhavi járulékmentesség nemcsak az általános szabályok szerint adózó egyéni vállalkozókat és cégeket érinti, hanem a kivásokat is, hiszen a járulékkedvezménnyel érintett kivások esetében a kisvállalati adó alapjába nem kell beleszámítani a személyi jellegű kifizetések összegét.

 

 

Koronavírus - Szijjártó: 257 Észak-Amerikában rekedt magyarért indult két gép

    Budapest, 2020. március 31., kedd 9:34 (MTI) - Kanadában és az Egyesült Államokban rekedt 257 magyarért indult két repülőgép kedden - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

    A tárcavezető kifejtette: "Magyarország történetének legnagyobb hazatérési akciója zajlik", eddig több mint 5500 magyar állampolgár hazatérését segítették.
    Közölte: az észak-amerikai kontinensen is több százan vannak, ezért kedden két repülőgép indult el értük. A két gép öt városból szedi össze az ott rekedt magyarokat, és e két gép összesen 40 ezer kilométert fog megtenni - magyarázta.
    Kiemelte: végül 257 Kanadában és az Egyesült Államokban rekedt magyar állampolgár kért segítséget, rajtuk kívül 18 szlovák állampolgárt is hazahoznak a közép-európai, illetve visegrádi együttműködés jegyében. Ráadásul az egyik repülőgép, amely Torontóban is leszáll, egy négyezer maszkból álló adományt is elhoz, amely itthon az egészségügyi dolgozókhoz jut, így hozzájárul az egészségügyi védekezés sikeréhez - mondta. Hozzátette: a gépek várhatóan április 2-án délután landolnak Budapesten.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta: még több ezren vannak önhibájukon kívül külföldön rekedt magyarok, "tehát dolgozunk tovább".

 

 

Koronavírus - Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

    Budapest, 2020. március 31., kedd 9:02 (MTI) - Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvény keddtől hatályos, hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt.

    A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.
    A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja - rögzíti a hétfőn az Országgyűlésben sürgőséggel megszavazott jogszabály.
    A veszélyhelyzetben a kormány az alaptörvény vonatkozó bekezdése szerinti rendeleteinek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbíthatja.
    A törvény az Alkotmánybíróság folyamatos működésének biztosításával és választásokkal kapcsolatos rendelkezéseket is tartalmaz. Kiegészül a büntetőtörvénykönyv is a járványügyi védekezés akadályozására, valamint a rémhírterjesztésre vonatkozó szabályozással.

 

 

Koronavírus - Koronavírus - Változik a magyarországi adatok közlése

        Budapest, 2020. március 31., kedd 9:02 (MTI) - Keddtől változik a koronavírus-járvány magyarországi adatinak közlése, látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is, a technikai átállás miatt néhány órára a www.koronavirus.gov.hu honlap nem lesz elérhető - közölte az MTI-vel a Koronavírus Sajtóközpont. A beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek.
        Az elhunytakról szóló adatközlés informatívabb lesz, mert kiolvasható lesz belőle, hogy a koronavírus-fertőzés mely korosztályra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb. Egyúttal nyomon követhető lesz az is, hogy az elhunytak közül hányan vannak olyanok, akiknek halála úgy következett be, hogy nem volt ismert krónikus betegségük.

        Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelik, hogy összességében tehát átláthatóbb lesz, hogy az elhunytak közül hányan ismert  krónikus betegek, akiknek állapotát súlyosbította a koronavírus-fertőzés és hányan magában a koronavírus-fertőzés okozta vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ismert krónikus betegség nélkül.
        A beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a tényleges koronavírus-fertőzöttek száma akár a többszöröse is lehet a beazonosított koronavírus-fertőzötteknek, hiszen már a járvány csoportos szakaszában járunk, ezért is fontos az ajánlások és a kijárási korlátozások betartása.
    492 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és  elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő  beteg
    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 492-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt egy újabb több krónikus betegséggel küzdő 59 éves beteg. Az elhunytak száma ezzel 16 főre nőtt. Emellett 34  főről 37 főr nőtt a gyógyultak száma is.
    A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért a atóságok nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

 

 

Koronavírus - Florida egyelőre nem engedi kikötni a halottakat és betegeket is szállító üdülőhajót

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. március 31., kedd 5:53  (MTI) - Egyelőre nem engedélyezik annak a holland üdülőhajónak a kikötését Floridában, amelyen halottak és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésben szenvedő betegek is vannak - jelentette be Ron DeSantis, floridai kormányzó hétfőn este.

    A Zandaam nevű üdülőhajó a floridai Fort Lauderdale kikötőjében készült horgonyt vetni, de a helyi hatóságok némi habozása után Ron DeSantis kormányzó hétfőn este bejelentette: "nem engedhetjük meg, hogy partra szálljanak itt olyan emberek is, akik nem is floridaiak". A kormányzó azzal érvelt, hogy a külföldi turisták "kimerítenék azokat az értékes forrásokat, amelyekkel Florida az új típusú koronavírus járványa ellen küzd".
    Az ódzkodás oka, hogy a holland üdülőhajón koronavírussal fertőzött betegek és a kórba belehalt áldozatok vannak. A hajó parancsnokának hivatalos jelentése szerint pénteken négy ember halt meg, és legalább ketten vannak, akik a Covid-19 kórral küzdenek, még többen a fertőzöttség tüneteit mutatják.
    A hajó 1800 utassal és a személyzettel a fedélzetén március elején indult útnak Argentínából, majd megkerülve a Horn-fokot, Chile felé hajózott. Panamaváros a hét végén csak némi habozás után adta meg az engedélyt a hajónak, hogy átzsilipeljen a Panama-csatornán, de azzal a feltétellel, hogy sehol nem áll meg. A Zandaam hétfőn már a Karib-tengeren járt, és este kellett volna kikötnie Fort Lauderdale-ben.
    Hétközben a hajótársaság mentőhajót küldött: a Rotterdam nevű hajóra 400 utast menekítettek át. Az ott elvégzett vírustesztek mindenkinél negatív eredményt mutattak.
    A Fort Lauderdale közelében várakozó hajó utasai között többségében amerikaiak és franciák vannak. Hétfő esti nyilatkozatában DeSantis kormányzó úgy fogalmazott: "szeretnénk, ha orvosok mennének fel a hajóra, s ezt a hajózási társaság szervezné meg". Kiemelte azt is, hogy mielőtt érdemleges döntést hozna az ügyben, alaposan meg kell vizsgálnia, hogy a floridaiak számára megvan-e a megfelelő számú kórházi ágy.
    Az első sajtóinformációkkal ellentétben a Zandaamért küldött mentőhajó nem távozott az utasokkal, hanem végig mellette hajózott. Így lényegében két hajó várakozik Florida partjainál.

 

 

Koronavírus - Donald Trump: eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
    Washington, 2020. március 31., kedd 5:05 (MTI) - Eddig több mint egymillió amerikain végeztek vírustesztet - közölte Donald Trump amerikai elnök szokásos napi sajtókonferencián hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében.

    Az elnök a számot "a koronavírus elleni háború történelmi fordulópontjaként" méltatta. Alex Azar, a humánerőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter - aki szintén a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket irányító munkacsoport tagja - ugyancsak azt emelte ki rövid beszédében, hogy az Egyesült Államok "az első ország", amely ilyen sok emberen végzett tesztet, és immár naponta több mint 100 ezer embert tesztelnek.
    Donald Trump kifejtette, hogy az elkövetkező 30 nap rendkívül fontos lesz a járvány megfékezése szempontjából. "Mindegyikünknek megvan a maga feladata, hogy megnyerhessük ezt a háborút. Minden állampolgár, család és vállalkozás tehet azért, hogy leállítsuk ezt a vírust" - fogalmazott. "Ez közös hazafias kötelességünk" - mondta hozzátéve, hogy az eddig érvénybe léptetett szabályokat tovább szigoríthatják.
    Bejelentette, hogy telefonon egyeztetett Giuseppe Conte olasz kormányfővel, és megígérte neki, hogy az Egyesült Államok mintegy százmillió dollár értékű védőfelszerelést küld Itáliába. Közölte azt is, hogy az Egyesült Államok is kapott más országoktól segítséget. Oroszországot és Kínát említette.
    Az elnök arról is tájékoztatott, hogy az élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) jóváhagyta olyan berendezés használatát, amellyel a speciális orvosi maszkokat fertőtleníteni lehet. Egyetlen ilyen berendezés naponta 120 ezer orvosi maszk fertőtlenítését végezheti el, és a maszkokat összesen húsz alkalommal lehet újra sterilizáltan felhasználni. Ilyen berendezés már dolgozik New Yorkban, Ohióban, a szövetségi fővárosban - Washington DC-ben -, és nemsokára munkába állítanak egyet az északnyugati Seattle városában is.
    Trump úgy vélekedett: az elkövetkező néhány hétben sikerül biztosítani, hogy minden beteg, bárhol éljen is az Egyesült Államokban, lélegeztetőgéphez jusson.
    Az amerikai tagállamok egyébként egymás után jelentik be növekvő igényeiket a lélegeztetőgépekre. Phil Murphy, New Jersey kormányzója újabb kétezer, John Bel Edwards, Louisiana kormányzója pedig 12 ezer lélegeztetőgépet kért a szövetségi kormányzattól hétfőn. New York városa új halottasházak létrehozásához kért szövetségi segítséget.
    Közben több tagállamban ugrásszerűen nőtt a regisztrált fertőzöttek és a Covid-19 halálos áldozatainak száma. Kaliforniában hétfőn több mint 5700 újabb fertőzést állapítottak meg, az egész országban pedig további 502 halálos áldozatot jelentettek hétfő estig.
    Anthony Fauci járványtani professzor az újságíróknak azt mondta: arra számít, hogy ősszel az új típusú koronavírus újabb járványával kell számolni. Trump hozzáfűzte: nagyon reménykedik abban, hogy ez nem következik be.

 

 

Koronavírus - Szijjártó: hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből

    Budapest, 2020. március 31., kedd 2:17 (MTI) - Négy autóbuszból és a közel 150 személygépkocsiból álló konvojjal hazatért hétfő éjjel 502 magyar a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzésében.

    A konvoj "ezekben a percekben érkezik a határra" - írta a miniszter röviddel éjfél után.
    Emlékeztetett arra, hogy Ausztria Tirol tartományának öt települését március 13-án két hétre karantén alá helyezték, hogy lassítsák a koronavírus terjedését a régióban. A lezárt területen több mint félezer magyar tartózkodott munkavállalás céljából, és így valamennyien vesztegzár alá kerültek.
    Szijjártó Péter emlékeztetett arra is: az eredetileg március 28-án lejáró karantént a tiroli tartományi kormányzat április 13-ig meghosszabbította, azonban szigorú kikötések mellett a tünetmentes külföldi állampolgárokkal kivételt tettek.
    "Magyarország természetesen vállalta a kiszabott feltételeket, így nyilatkoztunk arról, hogy állampolgárainkat visszafogadjuk, és gondoskodunk hazaszállításukról" - szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.
    Hozzátette: a hazatérőkre két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár, "azonban most már itthon vannak, és ez a legfontosabb".

 

 

Koronavírus - Benkő: ötvenegy kórházban katonák lettek a kórházparancsnokok

    Budapest, 2020. március 31., kedd 0:17 (MTI) - Száznyolc kórházból 51-ben katonák lettek a kórházparancsnokok - mondta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, ahol azt is közölte: a héten további vállalatokat választhatnak ki, ahol megjelennek majd a honvédelmi irányító törzsek.

    Benkő Tibor hozzátette: a katona kórházparancsnokok több megyében teljesítenek szolgálatot.
    Veszélyhelyzetben kiemelt fontosságú, hogy egységes irányítás alatt történjen a vírus elleni védekezés, központilag legyen irányítva az anyaggazdálkodás, és ellenőrizve az anyagfelhasználás - hangsúlyozta.
    Elmondta: a kórházparancsnoki feladatkört a belügyminiszter irányítása alatt országos kórházparancsnok koordinálja. A kórházparancsnokok közreműködőként, támogatóként vannak jelen, orvosszakmai, egészségügyi szakmai kérdésben nem döntenek.
    Az 51 kinevezett katona parancsnoknak az a dolga, hogy az észrevételeket, igényeket, kéréseket eljuttassák az országos kórházparancsnokhoz, aki mellett azokat egy törzs feldolgozza és megküldi a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzsnek.
    A miniszter kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt létrehozott, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport - amelynek ő a vezetője - felmérte az ország működését biztosító létfontosságú vállalatokat. Ezek többek között az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, az oxigénellátást, az infokommunikáció, az energetika szektorából valók.
    Kiemelte: több száz létfontosságú vállalat van. Közülük első körben 139-et választottak ki. Mostanáig 84 vállalatnál kezdték meg a munkát a honvédelmi irányító törzsek. A héten további vállalatokat választanak ki - közölte.
    Benkő Tibor kérdésre válaszolva úgy értékelt: a magyar lakosság örömmel fogadta a katonák megjelenését a városokban.