Mészöly Miklós feleségével a szintén író, pszichológus Polcz Alainnel a hetvenes évektől sok időt töltöttek kisoroszi nyaralójukban, ahol gyakran megfordultak más neves írók is, köztük Esterházy Péter, Nádas Péter, valamint Kukorelly Endre, aki a konferencián egyik résztvevője volt. A rendezvényt Nádasdy-Csontos Elek polgármester nyitotta meg, aki a helyszín egykori tulajdonosáról - Újvár Ignácról, illetve annak műterméről és hagyatékáról beszélt, majd a szervezet ügyvezető alelnöke Szkárosi Endre költő, művészeti író, műfordító köszöntötte a megjelenteket. A Mészöly Miklós Egyesület tiszteletbeli alelnöke Jankovics József irodalomtörténész elmondta, bár sokat olvasott Mészölyékkel kapcsolatban Kisorosziról, de most először járt a településen. 

Mészöly Miklós munkássága csaknem 60 évet ölelt fel. Nemrégiben a Jelenkor kiadó egy új életműsorozatot indított köteteiből. Nagy J. Boglárka szerkesztő elmondta, a Jelenkor 1995-ben kezdte el kiadni az író műveit. Mészöly Miklós saját maga állította össze a 22 könyvét tartalmazó sorozatot, amelynek utolsó kötete az idei könyvhéten jelent meg. Az új kiadás abban különbözik a régitől, hogy új borítót kaptak a könyvek. A szerző Saulus és Film című regényei már ebben jelentek meg Nádas Péter fotóival.

Nagy J. Boglárka elmondta jövő évben Az atléta halála című regény kiadását tervezik, őszre pedig, bár nem a sorozat részeként, de szeretnék megjelentetni Mészöly Miklós és Polcz Alain levelezését.

A beszélgetés folyamán elhangzottak kisoroszi vonatkozású történetek, érdekes események. Lengyel Rita grafikusművész arról mesélt, hogyan ismerte meg a házaspárt, és megosztott számos személyes élményt a jelenlévőkkel. Nádasdy-Csontos Elek polgármester is beszélt Polcz Alainnel való találkozásáról és egy filmről, amelyet az írónő narrált.

A konferencián az is szóba került, hogy az egyesület és Kisoroszi önkormányzata tervezi a főtéren egy Mészöly szobor felállítását. A rendezvény zárásaként a jelenlévők megbeszélték tavasszal ismét összejönnek Kisorosziban Mészöly Miklós helyi emlékét gondozva.