Soltész Miklós a Sváb Emlékezet Centrum épületének átadásán arról beszélt, hogy a magyarországi németek éltek a kedvezményes mandátum lehetőségével, így ma már országgyűlési képviselőjük is van.     Hozzátette, hogy ma már 65 köznevelési intézményt tartanak fenn az országban, és emellett sok intézményben anyanyelvi oktatás is folyik.     Az államtitkár úgy fogalmazott: mindannak a fennmaradásáért, amit őseik ide hoztak Magyarországra, "csak a huszonnegyedik órában tudtunk tenni", de a kultúrájuk, a nyelvük "vissza fog térni", és fennmarad.     Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, arról beszélt, hogy az emlékezetközpont az egész Dunakanyar svábjai számára kulturális központ lesz, ahol a történeti emlékek mellett a most élő sváb közösségek kulturális életét is meg lehet szervezni.
    Hozzátette: Soltész Miklós államtitkár segítségével több mint 45 millió forintnyi állami támogatást sikerült elnyerniük a központ megvalósítására.     A Sváb Emlékezet Centrum a magyar kormány támogatásával és a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv alapján valósult meg és a környékbeli sváb települések történeti anyagának ad helyet, valamint kulturális feladatokat is felvállal. 

 screenshot-2020-10-12-download-aspx-jpeg-kep-5568-3712-keppont-atmeretezett-23.jpg

Magyarország Kormánya támogatásából valósul meg a Kismarosi Falumúzeum Alapítvány által kidolgozott terv, a kismarosi és a környékbeli sváb települések történeti anyagának helyet adó, kulturális feladatokat is felvállaló Sváb Emlékezet Centrum (SEC).

Az első épület, amelyben az intézmény megkezdheti munkáját Kismaroson, a Kossuth Lajos út 21. szám alatt található. A támogatás I. ütemében megvásárlásra került az 1800-as évek végén épült tanítói lakás. E ház előtt volt a település első kútja ma díszkút emlékeztet rá.

 

Ebben a házban élt a település utolsó kántortanítója is az óbudai sváb származású Riener Rezső. A pályakezdő tanító a 1920-as évek elején költözött Kismarosra feleségével. Három gyermekük már ott született. Rendkívüli muzikalitását nem csak az iskolában kamatoztatta, de ameddig megtehette, a templomi kórust is vezette. Színdarabokat írt, zenésített meg és rendezett.

A Riener szülők halála után a még élő leszármazottak tulajdonába került az épület. Egyikük azonban Budapesten, a másikuk külföldön talált otthont, emiatt közel negyven évig jószerével üresen állt a tanítói lakrész. A lepusztult lakást Urbán Péter és Urbán Zsuzsánna vette meg, korszerűsítette és újította fel 2018-2019-ben. Felismerve azonban, hogy milyen jelentős az épület a falu történetében, a Falumúzeumnak felajánlották megvételre.

A Sváb Emlékezet Centrum megvalósításához a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat vállalta a pénzügyi lebonyolító szerepét. A Kismarosi Falumúzeum Alapítvány gyűjteménye pedig a centrum szellemi örökségét biztosítja.

A Falumúzeum Alapítvány és a Német Nemzetiségi Önkormányzat a volt tanítói lakást 2020. október 10-én délután 16:30-kor mutatja be a nagyközönségnek, küldetésükhöz híven egy Riener-emlékkiállítás keretében.

 

Forrás: MTI, Kismaros Önkormányzatának honlapja

MTI fotó: Máthé Zoltán

Címlapfotó: Kismaros Község Önkormányzatának honlapja