Az ünnepség elején az önkormányzat, az intézmények és civil szervezetek valamint a politikai pártok képviselői megkoszorúzták a Hősök terén álló emlékművet. A tiszteletadás után a község lakossága átvonult a sportcsarnokba, ahol Dr. Sajtos Sándor polgármester ünnepi megemlékezése és az általános iskolások műsora mellett, immár hetedik alkalommal került sor a Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Közhasznú Alapítvány Ifjúsági Díjainak átadására. Dr. Sajtos Sándor polgármester beszéde közben egy 1930-ban kiadott vaskos kötetet tartott kezében, melyben Petőfi Sándor feleségének Szendrey Júliának levezései, gondolatai és titkai kerültek kiadásra.

"Magyarország 1848-ban megelőzte Európát, kitartásával elszántságával példát mutatott más, szintén az önállóságuk elérésére törekvő nemzeteknek. Ez a könyv a történelem folyamán sokszor becsukódott, de újra és újra kinyílt. Így volt ez 1956-ban és 1989-ben is" – elékezett Dr. Sajtos Sándor.

Az ünnepség folytatásaként Zákányi Bálint vezetésével, Kőrösmezei Varga Zsuzsanna zongorakísérete mellett a Vox Isulae Sziget Hangja Ökumenikus Kórus Verdi Nabuccójából a Rabszolgák kórusát adta elő.

 

Immár hét éves hagyomány a településen, hogy a március 15-i megemlékezés keretén belül a Tegyünk Együtt Tahitótfaluért Alapítvány képviselői átadják a Tahitótfaluért Ifjúsági Díjat az alapítvány és a tantestület által arra érdemesnek talált, a tanulás, a sport, a tudomány és a közösségi élet területén kimagasló teljesítményt nyújtó diákok számára. A díjakat a TETA nevében Takács Györgyné és Bozóki Sándorné adta át. 2011-ben a Tahitótfaluért Ifjúsági Díjra 3 fiatalt, Gäff Dorinát, Kecskés Szulamitot és Ecker Adrást jelölte az alapítvány és a tantestület.

 

Az alapítvány a három diák részére Tahitótfaluért Ifjúsági Díj Elismerő Oklevelet, 10-10 ezer forintos könyvutalványt és egy-egy Fekete Júlia ötvös-ékszerész által készített ezüst falucímert adományozott. Az ünnepség során két másik díj kiosztására is sor került. A Pollack Mihály Általános és Zeneiskola képviseletében idén januárban Leányfaluban a Dunakanyar legrangosabb prózamondó versenyén, a Fábián Zoltán Emlékversenyen Rátkai Amanda és Podlovics Laura első illetve harmadik helyezést értek el. Emmellett a két lány évek óta szép eredményeivel öregbíti az iskola jó hírnevét.

A március 15-i megemlékezés második részében az általános iskola 6. osztályos diákjai adták elő ünnepi műsorukat. Mellettük Gellért Gabrialla, Juhász Dániel, Marosi Ágnes és Szendrei Dóra közreműködött. A műsort Balla Mária tanárnő, Fónagy Gáborné és Lindtner Andrea tanította be.