A meghívás előzményeihez tartozik az az Angol Ifjúsági tábor, amelyet a baptista gyülekezet szervez a településen. Magyarország számos településén tart hasonló nyelvkurzusokat a Baptista egyház, melyeket a helyi gyülekezetek tagjai önkéntesen bonyolítanak le. A nyelvtanítást Angliából és Amerikából érkező testvérek végzik. A tahitótfalui táborba minden évben Texasból, egy Dallasi külvárosból – McKinney-ből jönnek az oktatók.

Sajtos Sándor polgármester elmondta, hogy ez számára nem egy magánjellegű utazás volt, hanem Tahitótfalut képviselte vele. Útja során megfigyelte az ottani államigazgatási metódusokat, melyek akár például szolgálhatnak a hazai gyakorlatban is.

Steiner József kitért arra is, hogy az utazáson részt vett a Baptista Szeretetszolgálat elnöke Szenci Sándor és alelnöke, a Tahitótfaluban élő Szilágyi Béla is. Az út elsődleges célja ugyanis a Szeretetszolgálat ottani stratégiai partnereivel való egyeztetés volt, ebbe illesztették bele azt, hogy megmutassák a polgármesternek azt, hogy milyen tevékenységeket végeznek a baptisták a világban.