Cookie Consent by Free Privacy Policy website
Kultúra 2020 Okt 26 07:23

A zebegényi iskolások is beneveznek a Hévízgyörki Népdaléneklési Versenyre

Idén először indultak zebegényi iskolások a Hévízgyörki Népdaléneklési Versenyen. A nyolcadikos lányok a Havas Boldogasszony templomban énekelték el azokat a dalokat, amelyeket a versenykiírás alapján a Hévízgyörki népdalok című könyvből választottak ki. Az elmúlt 65 évben a tudományos és helyi kutatók által végzett munkát összegző kötetben 110 adatközlő helyi énekes 215 népdalát találhatjuk 270 oldalon keresztül. A kutatómunkát kilenc népzenekutató végezte az ötvenes évek közepétől kezdődően. Kiss Lajos, Kertész Gyula, Tímár Sándor, Lázár Katalin, Hintalan László, Martin György, Erdélyi István, Halmos István, valamint Terék József kutatói munkáinak köszönhetően dokumentálva lettek a korabeli és jelenlegi gyűjtések. Valamennyien a MTA BTK Zenetudományi Intézet Népzenekutató Csoportjának tagjaiként jártak a Galga mente szívében és örökítették meg a helyi népdalokat, gyermekjátékokat, a helyi szokásokat.

A versenyt immár harmadszor rendezik meg, ezúttal azonban a járvány miatt online lehet leadni a nevezéseket. Ezért készült a videófelvétel a templomban, melyet a mai napon juttat el az iskola a zsűrihez. A nyolc zebegényi diákot, Gellai Ildikó, a Szőnyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanára készítette fel. A Katona Zsófia Virág, Ledvényi Rita, Nyakas Andrea, Orbán Zselyke, Szabadkai Hanna, Szabó Borbála, Valentin Flóra Júlia és Zoller Viktória alkotta kórus hat népdalt énekelt el. A Danubia televízió által készített felvétel hamarosan megtekinthető lesz itt a honlapon illetve facebook oldalunkon is.

Előző Áprily Lajos Emléktúra 2020 2020 Okt 19 Következő A halloweeni és a sütőtök közti különbségre hívja fel a figyelmet a NAK 2020 Okt 26
Hozzászólás { 0 }
Komment írása
Pipáld be

Támogatók: