Az egymás mellett található Leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Tündérkert Óvoda gyakorlókertjeinek átadásán Nagy István agrárminiszter kiemelte: csodálatos összefogás valósult meg Leányfalun, melynek a szülők is aktív részesei voltak. Számos helyszínhez hasonlóan a leányfalui kertnek is egyik fontos eleme az a - kis helyigényű - komposztáló berendezés, amely a komposztálás folyamatának elsajátításához nyújt segítséget.
    A tárcavezető felidézte: az Agrárminisztérium 2018 őszén karolta fel az iskolakert-mozgalmat, mert az iskolakertek gondozása közben a gyerekek megtanulják a természeti környezet helyes és tudatos használatát, a gyakorlatban is kipróbálhatják a tanultakat, és alapvető természettudományos tapasztalatokra tesznek szert. Az Országos Iskolakert-fejlesztési Programot tavaly hirdette meg a minisztérium, közösen az Iskolakertekért Alapítvánnyal, a Váci Egyházmegyei Karitásszal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK).
    A kezdésként elindított Iskolakerti Alapozó Alprogramot rendkívül nagy érdeklődés kísérte, 334 pályázóval nyolcszoros volt a túljelentkezés. A felhívás nagy sikerére tekintettel a program 2019 őszén folytatódott, s a kimaradt pályázók közül újabb 17 iskola kapott támogatást. Nagy István beszámolt arról, hogy a programot kidolgozó szervezetek példaértékű szövetsége új taggal bővült, és idén már az Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is aktívan segíti a program sikeres megvalósítását.
    A miniszter tájékoztatott arról is, hogy megnövelték a 2021. január végéig tartó program forrását, amelyből 100 kertet támogat a tárca mintegy 74 millió forinttal, hozzáfűzve, hogy ebben az évben már óvodakertekre is kiterjesztették a felhívást.
    A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy az iskolakert-hálózat helyi pilléreiként kijelölt mentorkerteknek fontos szerepük van, többek között nyílt iskolakertként fogadják majd az érdeklődőket, a fenntartási időszak öt esztendeje alatt pedig évente egy iskolakerti szakmai műhelynapot is tartanak.
    A világjárvány igazolta, hogy mennyire fontos az önellátás képessége - mondta Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója, kiemelve azt is, hogy a jövőt csak a gyerekeken, az oktatáson keresztül lehet elkezdeni.
    Adorján András polgármester egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a két köznevelési intézmény szervesen együttműködve, ideális természeti környezetben alakította ki a tankerteket, nem messze Móricz Zsigmond hajdani kertészetétől.
    Az eseményen jelen volt Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára is.

forrás: MTI

fotó: Pelsőczy Csaba