A Dunakanyar Művészeti Fesztivál ünnepélyes megnyitójára egy sajtótájékoztató keretében került sor a Duna Event hajón. Eöry Dénes, Visegrád polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót dr. Vitályos Eszternek, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárának, Pest megye 3. számú választókerülete elnökének. Dr. Vitályos Eszter elmondta, minden idők legnagyobb fejlesztése vehette kezdetét azzal, hogy a kormány kiemelt jelentőségűnek tartja a Dunakanyar turisztikai térségbe tartozó településeket és elfogadta az itt megvalósítandó fejlesztési programokat. Ehhez társul, hogy az eddig elzárt uniós források is megjelenhetnek a Pest megyeiek számára.
"Stratégiai célunk az, hogy az idelátogató külföldi turisták is úgy döntsenek, hogy meghosszabbítják az itt tartózkodásuk idejét, ennek érdekében is születtek már döntések, megtettük a szükséges lépéseket, 2030-ig 300 milliárd forintos úgynevezett Kisfaludy-szállásfejlesztési konstrukcióval készülünk."
A visegrádi térségben várható fejlesztések között említette az államtitkár a Nagyvillám-sípálya korszerűsítését, a Mogyoró-hegyi tematikus játszótér megépítését, az autós panorámapontok kialakítását és a 15 vízitúra megállóhely megújítását. Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, országgyűlési képviselő hozzátette, a turisztika mellett a vidékfejlesztési program kedvezményezettje is a térség.
"Egy élhető magyarország nem csak az infrastrukturális fejlesztés az utak, közutak, középületek megújítása fontos, hanem hogy minőségi életet élhessenek az itt élők, én azt tudom ígérni, hogy ez a kormányzat mindvégig ennek a talaján állt eddig és a jövőben is ezt fogja tenni, és mindegy, hogy uniós vagy hazai forrásról van szó, azon fogunk dolgozni, hogy a vidék is ugyanúgy megkapja a lehetőséget, mint a nagyváros. "
Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese a kulturális élet újraindításáról, az előadóművészeknek nyújtott állami segítségről beszélt.
" Nagyon sok művész olyan támogatást kapott mentőövként az elmúlt hónapokban, amelyekkel előre az állam megváltott jegyeket, olyan jegyeket, amelyek nyilván a járvány lecsengése után, tehát most beválthatók. Korábban megkapták a díjazást a művészek és most amikor véget értek a korlátozások, most kerülnek színpadra azok a produkciók, amelyek segítették a művészeket a bban, hogy anyagilag is fenn tudjanak maradni a járvány időszakában, így is tehát a kulturális élet indulásának egy dömping időszakát érehzetjük és ennek a forrsását a jövő évi költségvetés is tartalmazza."
Spányik Gábor ügyvezető kiemelte, a Mahart PassNave Kft-nek, mint állami vállalatnak a társadalmi felelősségvállalás jegyében kell részt vállalnia az újraindításban, ezért vállalták fel a programsorozat megszervezését.
"Ez igazából nem a profilunk, de azt gondoljuk, hogy ha van hossz á lehetőségünk, ezsközünk és infrastrutrának, akkor ebben részt kell vennünk, hogy ténylegesn újrainduljon a gazdaság, újra tudjonaka indulni a műávészeti ágak, ennek helyt tudunk biztosítani.
A Mahart ügyvezetője hozzátette, elindult a turizmus, és június 24-én megérkeznek az első nemzetközi hajók is Magyarországra. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy jó eredményeket érjenek el, de ez a városok, falvak nélkül nem lehetséges, hiszen nagyon sokat tesznek a megfelelő körülmények, a rend és tisztaság megteremtéséért.
Ez látszódott a tavalyi évben amikor közel 120 ezer turista látogatta meg a Dunakanyart és hajózott, bízok benne, hgoy idén még nagyobb számokról tudunk majd beszámolni. Az együttműködésünk a MÁV-val, HÉV-vel, VOLÁNBUSZ-szal mindenkinek lehetőséget kínál arra, hogy ki tudjon jutni a 72 dunakanyari településre.
A rendezvénysorozatban lesznek művészbeszélgetések, zongoraestek, koncertek, borkóstolóval egybekötött verses estek, színi előadások. Az autósport szerelmeseinek jó hír, hogy Szalay Balázs autóversenyző, az Opel Dakar Team pilótája több alkalommal is szerepel a rendezvényosorzaton, melyet autusztus végén egy Opera Fesztivál zár. A részletes program megtekinthető a dunakanyar-fesztival.hu weboldalon.