Gérecz Attila forradalmár költőt méltatlanul elfeledte a magyar irodalom és történelem. A rendszerváltoztatás előtt nem volt szabad beszélni róla, azt követően pedig ugyan megjelentek kötetei, de mégsem sikerült olyan hírnevet szereznie, amit megérdemelt volna – mondta el Hajnal Géza.

Gérecz Attila a nagyváradi magyar királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola tanulójaként 1945-ben bekapcsolódott a II. Világháborúba, ahol francia hadifogságba esett, ahonnan 1946-ban tért haza. Egyetemre nem járhatott mérnök édesapja első világháborús vitézi címe miatt, azonban aktívan sportolt, a magyar öttusa-válogatott kerettagja lett. 1950-ben, összeesküvés vádjával letartóztatták és 13 év fogházra ítélték és a Váci börtönbe került, ahonnan a nagy árvíz idején szökött meg és a Szentendrei-szigeten menekült. Bár elkapták és újra zárkába került, 1956-ban kiszabadult és részt vett a szabadságharcban. A Rókus kórháznál miután kilőtt két szovjet tankot az oroszok agyonlőtték, mindössze 27 éves volt.

Gérecz Attila a váci börtönben verseket írt, valamint német, angol és francia költők költeményeit fordította. Hajnal Géza elmondta 45 verse és 15 műfordítása maradt fenn az utókor számára.

Hajnal Géza prózai előadásához többségében Szentendrei-szigeti együtteseket kért fel.  A műsorban közreműködött Fehérváry Lilla előadóművész, a Tahitótfalui Szigethangja kórus, a Szigeti Veszedelem Zenekar, az Abajdóc énekkar, valamint a Mocskonyiné Nagy Emese által vezetett Zöldsziget Táncegyüttes, amelynek tagjai most nemcsak tánccal, hanem versmondással is szórakoztatta közönséget.

Hajnal Géza elmondta kötetének kiadását és a Gérecz-est létrehozását a Szigetmonostori Önkormányzat pályázatára, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta. Az zenés irodalmi műsort a Szentendrei-szigeten kívül Leányfalun, és a költő szülővárosában Dunakeszin is bemutatták. Hajnal Géza kiemelte ezt követően összeállít Gérecz Attalia verseinek változataiból, valamint a fellelhető fotókból és dokumentumokból egy-egy kötetet. Bízik abban, hogy a Gérecz-estek és a könyvek hatására felfigyel a költőre a magyar társadalom.