A gyerekek előzetes feladata az volt, hogy beleéljék magukat egy szituációs helyzetbe, elő kellett adniuk, mintha egy másik ország követeként érkeztek volna Mátyás király visegrádi palotájába és be kellett mutatniuk miket láttak, tapasztaltak, ettek, ittak ott. A második feladatban egy írásbeli feladatlapot kellett kitölteniük, amelyben Mátyás kora és a visegrádi palota története volt középpontban. Végül a csapatok a palotában barangolva keresték meg a válaszokat a kapott kérdésekre, amelyben Hlavács Bettina múzeumpedagógus korhű ruhában, udvarhölgynek öltözve volt segítségükre.

A zsűri tagjai a szakma neves képviselői voltak, Gróf Péter a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeum főmuzeológusa régész-történész, Dr. Schmidtmayer Richárd múzeumigazgató, régész, történész, és Dr. Szabó Ferenc Visegrád Város Jegyzője.

A nyertesek értékes díjakkal térhettek haza, például szállodák és intézmények által felajánlott szabadidős tevékenységek és kulturális programokkal, könyvjutalmakkal és a Mozaik Kiadó által biztosított online platform használatával.