Soproni Sándor római korral foglalkozó régész, a szentendrei Ferenczy Múzeum régésze, később igazgatójának neve közismert a Dunakanyar régióban. Elsősorban a pannoniai limes kutatásával foglalkozott, melynek eredményeit több tanulmányban és egy monográfiában tette közzé. Emlékét, munkásságát a visegrádi Soproni Sándor Egyesület folytatja. Céljuk, hogy a Dunakanyar római emlékeit programok, rendezvények és kiadványok segítségével életben tartsa.

Pales az ókori római vallásban a pásztorok, nyájak és jószágok istensége volt. Egyes források férfinak, mások nőnek tekintik, a Pales latinul lehet egyes vagy többes szám, és legalább egyszer utal egy istenségpárra.

Pales ünnepét, a Pariliát április 21-én tartották. Ezen a napon máglyákon hajtották át a marhákat. Pales és a Parilia szorosan kötődött Róma alapításához, amelyre az ünnepük napján került sor. Marcus Atilius Regulus templomot épített Palesnek Rómában, miután Krisztus előtt 267-ben győztelmet aratott a salentini felett. A hódításokat azonban meg is kellett tudni tartani. Ezért épült ki az erős római határvédelem, a limes, amelyet az őrtornyokból vigyáztak a római katonák. A Dunakanyarban szép számmal maradtak ránk ezekből a római őrtornyokból.