A tálalást tányérmelegítő, hideg-meleg ételtárolók, vitrines salátáshűtők segítik. A piszkos poharakat, tányérokat, evőeszközöket korszerű mosogatógéppel mindössze három perc alatt tisztítják meg. Az étkező kialakítását, berendezését Fogarasi Dia belsőépítész tervezte meg. A gyerekek zárható szekrényekben tudják elhelyezni táskáikat, majd a kézmosó helyiségen áthaladva lépnek be az ebédlőbe. Az eddigi 50 helyett 200 gyermek tud egyszerre étkezni a tágas, ízlésesen berendezett ebédlőben, amelynek tisztántartásához még egy takarítógépet is vásárolt az önkormányzat. Az új közösségi konyha és étkező ünnepélyes átadásán megjelenteket a baptista fúvószenekar játéka után Ferenczi Barbara pályázati referens köszöntötte, aki munkájával jelentősen hozzájárult a fejlesztés megvalósításához. Elmondta, a 600 adagos konyha és 200 férőhelyes ebédlő 227 millió forintból épült meg, melyből 167 millió forintot hitelből finanszíroz az önkormányzat.  Az ünnepélyes átadáson jelen volt Hadházy Sándor országgyűlési képviselő, aki segítséget nyújtott abban, hogy a település a hitelfelvételhez megkapja a kormányengedélyt. Dr. Vargha László, a Szentendrei Járási Hivatal vezetője elismeréssel szólt a falu vezetőiről, elmondta látszik az, hogy Tahitótfaluban a közösség érdekében folyamatosan gondolkodnak, fejlesztenek. Dr. Sajtos Sándor polgármester egy mondatban örömét fejezte ki a megvalósult beruházás miatt és máris az új tervekre, célokra tért át.

Ezek között említette meg az ebédlő szomszédságába tervezett iskolaépületet, továbbá azt a nyolc pályázatot, amelynek benyújtásán vagy éppen már a megvalósításán dolgoztak a nyár folyamán. A konyha-étkezdével kapcsolatban is vannak közeli és távoli terveik. A közeljövőben szeretnének egy kis focipályát kialakítani az étkező mellett a gyerekek számára, a távolabbi elképzelések szerint pedig a konyhát megnyitják a falu közösségei, lakói számára is, hogy rendezvényeket, vagy akár családi ünnepeket, esküvőket is befogadjon az épület. A polgármester ünnepi beszédét követően Steiner József baptista lelkész a 127. zsoltár 1. versét idézve hangsúlyozta, a zsoltár jó értelmezése az, ha nem csak Istenre bízzuk a cselekvést, hanem magunk is teszünk az elérni kívánt cél érdekében.

Árvavölgyi Béla református lelkipásztor mondott ezt követően hálát azért, hogy Isten megáldotta a kezek munkáját, van kinek építeni, vannak fiatalok, vannak, akik üzemben tartják az épületet, és kérte az Urat, hogy a fiatalok becsüljék meg az ételt, legyenek jó nevelői a következő nemzedékeknek, a helyi és országos vezetőket pedig az Istentől való bölcsesség és erő vezesse döntéseikben.

Erdős Attila plébániai kormányzó egy étkezés előtti ima gyanánt is szolgáló zsoltárt idézett az egybegyűlteknek, majd arra kérte az Urat, hogy azoknak, akik majd itt étkeznek jusson eszükbe, hogy ez a hely nem csupán evésre, hanem az együttlétre is szolgál. Kérte az Urat, hogy ne felejtsenek el, vagy szégyelljenek imádkozni étkezés előtt és után az ide betérők, és minden étkezés a test erején kívül a lelkek gyógyulását is elősegítse. Az új ebédlő megáldása és megszentelése után Hadházy Sándor országgyűlési képviselő, dr. Varga László, a Szentendrei Járási Hivatal vezetője, dr. Sajtos Sándor, Tahitótfalu polgármestere és Németh Péter a kivitelezést végző Cserkúti Generál Kft. ügyvezetője átvágták a szalagot, majd a vendégek megtekintették belülről is az épületet.