A kormány nevében Vitályos Eszter, az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkára, parlamenti képviselő október 3-án nyitotta meg a tanácskozást Visegrádon, kiemelve ennek a tapasztalatcserének a jelentőségét.

Az Európa Tanácsnak több szervezete van, ezek között a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa az önkormányzati szintet összefogó szervezet, 7 magyar delegálttal. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat elnökének, Gémes Lászlónak  meghívására tartotta a Kongresszus elnöksége Magyarországon a soron következő ülését.

Az Európa Tanács 47 európai országot összefogó hivatalos nemzetközi szervezet. Tágabb tehát, mint a 27 tagot magába záró Európa Parlament. Az Európa Tanácsnak tagjai például a kaukázusi országok és Törökország is. Magyar Anna tíz éve a magyar delegáció tagja  a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa elnökségének.

Eőry Dénes, Visegrád polgármestere jó házigazdaként kalauzolta végig a magas rangú európai politikusokat Visegrád majd összes nevezetességén. A vendégek hajókiránduláson ismerhették meg a Dunakanyar szépségeit, és autentikus lovagi tornán azt a korszakot, amikor Visegrád az ország királyi fővárosa volt.