Közélet
2017 Jan 09 16:21
Évbúcsúztató disznótort rendeztek Visegrádon

Verőfényes, de rendkívül hideg időben ünnepelték együtt az év végét a Rendezvénytéren a Visegrádiak. 2009-ben a „Millenniumi Év” rendezvénysorozatát sváb tradíciók szerint zajló disznóvágás és tor zárta, amely azóta hagyománnyá vált a városban.
A program Szilvesztert megelőző napon kora reggeltől délutánba nyúló mulatozásra ad lehetőséget a helyi lakosok és a környező településről érkezők valamint a turisták számára. A város apraja nagyját a szabadba csábító közösségi esemény nagyobbrészt önkormányzati finanszírozásból, civil szervezetek munkájának és adományoknak köszönhetően valósult meg. Az idei évben a disznókat a Szent György Lovagrend és a Visegrádi Ifjúsági Sziget Egyesület mellett a „Zónás Lányok”, valamint a Visegrádi Yetik csapata dolgozta fel - sváb hagyományok szerint. Reggel nyolc órától rotyogtak az üstök, sercegtek a sültek alatt a serpenyők, ínycsiklandozó illatok szálltak a levegőben. Az ételek elkészültéig a várakozás izgalmát és a nagy hideget a szervezők rézüstben készült meleg italokkal, teával, forralt borral enyhítették. A gyerekeknek süteménnyel is készültek. Pék Dudás Zsuzsi kecskedudán játszott dallamokkal szórakoztatta a legkisebbeket. A délelőtt folyamán a visegrádi Yetik munkaasztala körül a gyakorlatban is nyomon követhették a látogatók a sertésfeldolgozás folyamatát. Az érdeklődők megfigyelhették a disznó tisztítását és szétbontását, majd a különféle ételkészítő és - tartósító műveleteket. A sváb hagyományok alapján készült hurkát és ennek visegrádi változatát a Sziget egyesület standjánál ismerhették meg a látogatók. A jellegzetes visegrádi hurkában tehát van egy kis zsemle és egy kis rizs is. A Szent György Lovagrend képviselői orjalevest, Töltött káposztát, sült kolbászt és hurkát készítettek. Délre a legtöbb étel elkészült. Az ebéd jó hangulatához a Visegrádi Német Nemzetiségi Fúvószenekar térzenei koncertje is hozzájárult.
Hozzászólás { 0 }
Komment írása
Támogatók: