Oroszország-járvány-egészségügy
Koronavírus - A moszkvai főpolgármester a digitális forgalomellenőrzési rendszer országos kiterjesztését javasolta

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:
    Moszkva, 2020. április 22., szerda (MTI) - A Moszkvában bevezetett digitális forgalomellenőrzési rendszer egész Oroszországra való kiterjesztésére tett javaslatot szerdán Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere, aki egyben a kormány járványellenes koordinációs tanácsának is alelnöke.

    Szobjanyin egy, az oroszországi régiók vezetőinek részvételével megtartott videotanácskozáson rámutatott, hogy a rendszer országossá tétele lehetővé tenné az emberek régiók közötti mozgásának ellenőrzését a forgalom korlátozása nélkül. Rámutatott, hogy az önizoláció és a vírus terjedésének megakadályozás szempontjából fontos modell a légi, a vasúti és a távolsági autóbuszközlekedésben is alkalmazható.
    Moszkva szerdán tért át a városi közlekedésben április 15. óta megkövetelt digitális forgalmi engedélyek automatikus ellenőrzésére. A legalább május 1-jéig hatályos szabályozás értelmében a fővárosi közösségi közlekedés kizárólag az előzetes kódigénylésben megjelölt sorszámú bérletkártyával vagy szociális igazolvánnyal vehető igénybe. A személyhez nem kötött, egyszer használatos vonaljegyek érvényességét felfüggesztették.
     A gépkocsiforgalomból térfigyelő kamerák szűrik ki azokat az autókat, amelyek rendszámához üzemeltetőik nem szereztek be előzetesen digitális közlekedési engedélyt. Kódot kell igényelniük a kerékpáron vagy más, rendszám nélküli kerekes járművön, sőt, a taxival közlekedőknek is. Aki ezt elmulasztja, arra bírságot szabnak ki.
    A Rosszija 24 hírtelevízió nap közben arról számolt be, hogy a nap folyamán Moszkvában 15 olyan gépkocsivezetőt tartóztattak fel és szállítottak mentővel kórházba, akinek koronavírus-fertőzés vagy annak gyanúja miatt házi karanténban kellett volna tartózkodnia. A járványellenes védekezés fővárosi operatív törzse közölte, hogy az automatizált kontrollra való áttérés nem okozott fennakadást. Bérletükhöz 1,7 millióan, autójukhoz pedig több mint 3 millióan igényeltek előzetesen kódot.
    Az önizoláció szabályainak megsértése miatt a nap folyamán a moszkvai rendőrök az elmúlt nap alatt csaknem 1400, a fokozott készültség bevezetése óta pedig több mint 20 ezer jegyzőkönyvet vettek fel a fővárosban. Az arcfelismerő rendszerrel összekötött térfigyelő kamerák egy nap alatt 48 Covid-beteget vagy velük egy háztartásban élő embert azonosított a fővárosban, akiket megbírságoltak és egészségügyi megfigyelő központokba szállítottak.
    Az előírások betartását 13 ezer rendőr, 3 ezer nemzeti gárdista és ezer önkéntes járőr felügyeli.
     Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a Covid-19-fertőzés jelentős nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, mert a világ befolyási központjai között kiéleződött a küzdelem jövőbeni vezető szerepért.
    "Sajnos, a koronavírus nemcsak hogy nem simította el, hanem inkább felerősítette és felgyorsította ezt a folyamatot. Elmélyül a megosztottság, amely nagy nemzetközi potenciális konfliktusok létrejöttéhez, a nagyhatalmak közötti összeütközéshez vezethet" - mondta a diplomata.
    Szavai szerint a világban továbbra is fennáll a nukleáris háború kockázata. Rjabkov elmondta, hogy előkészületek folynak az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja videokonferencia keretében tartandó csúcstalálkozójának megrendezésére. Az esemény időpontját nem árulta el, témájaként a világjárványt nevezte meg
    Dmitrij Peszkov elnöki szóvivője közölte, hogy a Kreml nem mondott le az alkotmánymódosításról szóló országos szavazás megrendezéséről, amelyre az eredeti tervek szerint szerdán kellett volna sort keríteni. Mint mondta, a voksolás új időpontjáról vannak már elképzelések, de ezeket nem kívánta megosztani.
    A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet szerdán közölt felmérése szerint a részvételi szándék 70 százalékos

 

 

Németország-járvány
Koronavírus - Az összes német tartományban bevezetik a maszkviselési kötelezettséget

    Berlin, 2020. április 22., szerda (MTI) - Az összes német tartományban maszkviselési kötelezettséget vezetnek be a koronavírus-járvány miatt, a sor szerdán vált teljessé.

    Szerdán döntött a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozását szolgáló szabály bevezetéséről a legnépesebb tartomány, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália kormánya, és másik négy tartomány vezetése. Tizenegy tartományban már korábban döntöttek a járványlassító intézkedések fokozatos lazítását kiegészítő óvintézkedésről.
    A kötelezettség az ország legnagyobb részén április 27-től érvényes. A szájat és az orrot takaró maszk - vagy sál, kendő, egyéb házilagos készítésű vagy kisipari gyártású alkalmatosság - viselése a közösségi közlekedésben és a kiskereskedelmi üzletekben kötelező.
    A tartományi kormányok vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy a március közepén bevezetett korlátozásokkal sikerült lassítani a vírus terjedését, de a veszély nem múlt el, a járványhelyzet törékeny, ezért csak a maszkviselési kötelezettséggel és a fertőzéshigiéniai szabályok következetes betartásával együtt lehet ismét szélesebb teret engedni a társadalom és a gazdaság működésének.
    Ugyancsak érvényben marad a társas távolságtartás szabálya, ami a német tartományokban szokásos meghatározás szerint azt jelenti, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.
    Tartós veszélyre figyelmeztet a Robert Koch országos közegészségügyi intézetet (RKI) is, számításaik szerint Németország továbbra is a járvány erősödése és lassú lecsengése közötti határon áll. Ezt jelzi, hogy a vírus reprodukciós rátája (R0) - amely megmutatja, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót - változatlanul 0,9, vagyis majdnem minden fertőzött megfertőz még valakit.
    A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint kéthetente értékelik a járványhelyzet alakulását, és döntenek a további teendőkről. A legutóbbi tanácskozást április 15-én tartották, a következő április végén lesz.
    A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig országszerte 145 694 ember szervezetében mutatták ki, ami 2237 esettel több az egy nappal korábbinál.
    A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett.
    A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg, ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit.

 

 

Egészségügy-járvány
Koronavírus - Csütörtöktől kötelező a szájmaszk a miskolci buszokon, villamosokon

    Miskolc, 2020. április 22., szerda (MTI) - Miskolcon is kötelező lesz a maszk, vagy valamilyen más, a szájat takaró ruhadarab, sál, kendő viselése a tömegközlekedési eszközökön csütörtök reggeltől - közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-vel szerdán.

    Tájékoztatásuk szerint a szabályozás betartását a tömegközlekedési eszközökön a városi közlekedési cég ellenőrei segítik, ellenőrzik, illetve felhívják a figyelmet az intézkedés fontosságára. Az ellenőrök egyelőre nem szankcionálják a maszk hiányát.

 

 

Olaszország-egészség-járvány
Koronavírus - Túllépte a 25 ezret a halottak száma Olaszországban Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 2020. április 22., szerda (MTI) - Négyszázharminchét fővel 25 085-re emelkedett az elmúlt huszonnégy órában a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban - közölte szerda este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma országos szinten az egymást követő harmadik nap csökkent, a járvány gócpontjának számító Lombardiában viszont emelkedett.

    Az egy nap alatt elhunytak száma majdnem százzal csökkent az egy nappal korábbi 524-hez képest.
    Az aktív fertőzöttek száma az utóbbi huszonnégy órában országosan tíz fővel csökkent, ami jelenleg 107 699 beteget jelent.
    A gyógyultak száma egy nap alatt túllépte a kétezerkilencszázat, ami az eddigi legmagasabbnak számít. Ezzel a gyógyultak létszáma meghaladta az 54 ezret.
    A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 187 327.
    Lombardiában szerda estig 1161-gyel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 960 és a két nappal korábbi 735 után. A tartományban a legtöbb fertőzöttet, 480-at Milánó városában azonosították.
    Az emelkedést a polgári védelem a megnövekedett számú vírustesztekkel magyarázza: országos szinten mintegy egymillió vírustesztet végeztek, minden 18,7 tesztre 1 beteg jut, ami 5,3 százalékos fertőzöttségi szintnek felel meg.
    Az olaszországi régiók közül a legtöbb igazolt fertőzöttet - több mint 34 ezret - jelenleg Lombardiában regisztrálják, Piemontban több mint 15 ezer, Emilia Romagnában több mint 13 ezer a számuk. A legkevesebb aktív fertőzöttet Basilicata és Molise tartományban diagnosztizálják, tartományonként valamivel több mint kétszázat.
    Eddig 143 orvos veszítette életét a járványban.
    A Közegészségügyi Hivatal (Iss) bejelentése szerint Róma és Milánó szennyvízhálózatában is azonosították a Sars-Cov-2 vírust. Az Iss ezzel egyidőben leszögezte, hogy az ívóvíz biztonságos.

 

 

EU-járvány-diplomácia
RÖVIDHÍR - Koronavírus - Borrell: köszönet illeti a visegrádi országokat a Líbiának biztosított támogatásért

    Brüsszel, 2020. április 22., szerda (MTI) - Köszönet jár a visegrádi országoknak (V4) - Szlovákiának, Csehországnak, Lengyelország és Magyarországnak -, amiért 35 millió eurós támogatást ajánlottak fel Líbiának annak érdekében, hogy fejleszteni tudja egészségügyi felkészültségét a koronavírus okozta járvány elleni küzdelemben - jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben szerdán.

    Josep Borrell az uniós tagállamok külügyminisztereinek videókonferenciáját követően tartott online sajtótájékoztatóján szomorúnak nevezte, hogy az összecsapások a járvány kitörése ellenére folytatódnak és fokozódnak az észak-afrikai országban.
    Kijelentette: azonnali tűzszünetre van szükség, és mihamarabb stabilizálni kell a líbiai helyzetet, ellenkező esetben a növekvő migrációs nyomás kockázatával kell számolni Európában.
    "Ha nem sikerül Líbiát stabilizálni, akkor nem lesznek előremutató eredmények sem a migráció kérdésével kapcsolatban" - emelte ki.

 

Egészségügy-járvány
Koronavírus - Újabb védőeszközökkel segíti az operatív törzs az idősotthonokat

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - Újabb védőeszközökkel segíti a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs az idősotthonokat - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

    Azt írták: két hete volt már hasonló kiszállítási kör. Most újabb készleteket küldenek az intézményekbe, összesen 1,3 millió maszkot és 365 ezer gumikesztyűt. A védőeszközöket a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóságok megyei kirendeltségein vehetik át az idősotthonok, legyenek azok állami, önkormányzati, egyházi vagy civil fenntartásúak.
    A Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő 21 idősotthon számára is küldenek újabb védőeszközöket: összesen 175 ezer sebészi maszkot és 49 ezer gumikesztyűt. Ebből a tömeges fertőzéssel érintett Pesti úti idősotthon 5700 darab sebészi maszkot és 4500 gumikesztyűt kap - írták a kormányzati oldalon.

 

 

Kormány-járvány
Koronavírus - Kormányszóvivő: a kormány csomagja komolyan érinti a kertészeti ágazatban dolgozókat is

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - A kormány gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási akcióterve komolyan érinti az agráriumot és azon belül például a kertészeti ágazatban dolgozókat - mondta a kormányszóvivő szerdán, a Facebookon közzétett felvételen.

    Szentkirályi Alexandra kifejtette, a kabinet pontosan tudja, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet nem csak egy egészségügyi problémát jelent, hanem emellett nagyon súlyos gazdasági következményei vannak. Emberek ezreinek, tízezreinek munkahelyét érinti - húzta alá.
    A kormányszóvivő elmondta, éppen ezért a kormány egy nagyon komoly gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási akciótervet dolgozott ki, amelyek azokat a szektorokat érintik, amelyeket a leginkább megvisel ez a mostani helyzet.
    A felvételen megszólalt Nagy István agrárminiszter is, aki hangsúlyozta: mindent elkövetnek azért, hogy biztosítsák a stabilitást az ágazatban, hogy mindazon munkálatok, amelyeknek most van itt az ideje, azok el legyenek végezve, hogy amikor a járvány elmúlik, már aratni is lehessen.
    "A munkahelymegőrzésben jártunk elől és eltöröltük a dísznövénykertészeknek is a járulékfizetést" - mondta a tárcavezető, majd hozzátette, ezzel is biztosítani kívánták azt, hogy megmaradjanak a munkahelyek és megmaradjanak az érintett a gazdaságok.
    Nagy István megjegyezte, a nélkülözhetetlen alapvető élelmiszerek előállítása mellett fontosak a mindennapi élet szépségét, komfortérzetét növelő virágok és növények is.
    Az agrárminiszter mindenkit arra kért, figyeljenek arra, hogy magyar virágot vásároljanak, mert akkor ez a szektor is képes lesz a túlélésre és sok ezer magyar munkahelyet lehet megőrizni, sok magyar családnak örömet és boldogságot okozva.
    Szentkirályi Alexandra a felvétel végén bemutatott egy tulipántermesztő vállalkozást, amely a kormány közvetítésén keresztül több mint 300 virágot ajánlott fel idősotthonoknak.

 

 

 

EU-járvány-jog-világgazdaság
Koronavírus - Az EU-tagországok jogszabályt fogadtak el a kohéziós alapok rugalmasságára

    Brüsszel, 2020. április 22., szerda (MTI) - Az Európai Unió (EU) tagországai a kohéziós politika alapjául szolgáló uniós strukturális alapok felhasználására vonatkozó jogszabály módosítását fogadták el, aminek értelmében a még fel nem használt uniós források a koronavírus-járvány okozta válság hatásainak mérséklésére lesznek fordíthatók - közölte az Európai Unió Tanácsa szerdán.

    A módosítások révén az Európai Unió ideiglenesen felfüggeszt a különböző alapokból finanszírozható nemzeti programok hatályára és prioritásaira vonatkozó néhány szabályt, illetve átmenetileg felfüggeszti a régiók támogathatóságára vonatkozó feltételeket is.
    Ezen rugalmasságnak köszönhetően a források igény szerint átcsoportosíthatók lesznek a három kohéziós alap - az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az Európai Szociális Alap és a Kohéziós Alap -, valamint a különböző kategóriákba sorolt régiók, és az alapok egyes kiemelt célterületei között. Ez azt jelenti, hogy a 2020-ra előirányzott strukturális alapokban meglévő tartalékokat fel lehet használni a járvány hatásainak kezelésére.
    Rendes körülmények között a kohéziós politika keretén belüli programok finanszírozása közösen, azaz az EU költségvetéséből és a tagállamok hozzájárulásaiból történik. Ezzel szemben a tagállamok a 2020. július 1. és 2021. június 30. közötti időszakra 100 százalékos pénzügyi támogatást igényelhetnek az EU költségvetéséből. Az intézkedések enyhíteni kívánják a nemzeti költségvetésekre nehezedő terheket az által, hogy célzott beruházásokat tesznek lehetővé az egészségügybe, a problémákkal küzdő kis- és középvállalkozásokba, valamint az ideiglenes foglalkoztatási rendszerekbe.
    A mezőgazdasági termelők legfeljebb 200 ezer euróig (mintegy 71,4 millió forint) kedvezményes kölcsönökben és garanciákban részesülhetnek, ami megoldást kínál likviditási problémáikra, illetve kompenzálja veszteségeiket is.
    A kezdeményezés várhatóan április 24-én lép hatályba.

 

 

 Jótékonyság-gyerekek
Koronavírus - Védőfelszereléseket kapott az UNICEF Magyarországtól több gyerekvédelmi intézmény

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - Az UNICEF Magyarország megkezdte védőfelszerelések és más adományok kiszállítását a hazai gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési és gyermekgyógyászati intézményeknek. A szervezet várja további támogatók csatlakozását a kezdeményezéshez.

    Az UNICEF Magyarország munkatársai és önkéntesei az intézmények igényeinek megfelelően összesen 6200 darab sebészmaszkot és 1570 darab speciális maszkot (FFP2) adtak át a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet, az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Rehabilitációs Osztálya, több vidéki gyermekotthon, valamint egy fővárosi anyaotthon dolgozóinak - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
    Pár nappal korábban az UNICEF Magyarország Kilátó programjában résztvevő gyermekotthonok kézfertőtlenítőből, lázmérőkből és maszkokból álló csomagokat vehettek át, de a támogatók segítségével élelmiszert, tisztítószereket és játékokat is sikerült eljuttatni rászoruló, bevételüket elveszítő családoknak, valamint nehéz helyzetben lévő gyerekeknek.
    A kiszállítások a következő napokban folytatódnak. Az igénylista hosszú és napról napra frissül, így az UNICEF Magyarország várja vállalatok jelentkezését, hogy akár természetbeni, akár pénzbeli adományaikkal csatlakozzanak a közös fellépéshez.
    Az UNICEF Magyarország az elmúlt hetekben számos, gyermekek ellátását végző intézménnyel, bentlakásos gyermekotthonokkal, anyaotthonokkal, gyermekkórházakkal, kórházi gyermekosztályokkal, köznevelési intézményekkel vette fel a kapcsolatot országszerte, hogy kiderüljön, miben szenvednek hiányt. Az igénylista alapján egészségügyi védőfelszerelésre, számítástechnikai eszközökre, vitaminokra, tartós élelmiszerre, játékokra, tisztítószerekre és mentális támogatásra van szükségük.

 

 

Jog-bíróság-járvány
Koronavírus - OBH: másfélszeresére nőtt a bírósági távmeghallgatások száma egy hónap alatt

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - Csaknem 60 százalékkal nőtt a koronavírus-járvány időszakában egy hónap alatt a távmeghallgatások száma a bíróságokon - tudatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a bíróságok honlapján szerdán.

    Az országos távmeghallgatási rendszer kiépítése 2019 végére készült el, összesen 184 végponttal, most már az ország minden járásbíróságán, törvényszékén, ítélőtábláján és a Kúrián is van legalább egy, telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem, minden bírósági épület elérhető videokonferencián - írták.
    A közlemény szerint a távmeghallgató rendszer kiépítése óta egyre gyakrabban használják az eszközöket. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Via Video rendszer jelentős szerepet játszik a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások zökkenőmentes lebonyolításában.
    Távmeghallgatással személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a bírósági kihallgatások, meghallgatások peres felek, vádlottak, tanúk, szakértők esetében, úgy, hogy a helyszínek között biztosított a folyamatos, ellenőrzött, valós idejű kép- és hangkapcsolat. A távmeghallgatás segíti a bírók munkavégzését, speciális felkészülést nem igényel.
    A rendszer létjogosultságát számadatok is alátámasztják. Februárban 834, márciusban már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást bírósági eljárásokban. A rendszert alkalmazó bírák száma 287-ről 350-re emelkedett. Márciusban a bíróságok számos szakértő, alperes és felperes mellett 1169 vádlottat, 131 tanút és 58 szabálysértési eljárás alá volt személyt hallgattak meg. Nyolc esetben külföldi helyszínen tartózkodott a meghallgatott. A legtöbb távmeghallgatást a Fővárosi, a Miskolci és a Gyulai Törvényszéken bonyolították le - olvasható a honlapon.

 

 

Németország-járvány
Koronavírus - Elkezdődhet az első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelése

    Berlin, 2020. április 22., szerda (MTI) - Kiadta az engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni első németországi fejlesztésű oltóanyag emberi tesztelésére szerdán a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI)

    A mainzi központú BioNTech és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat közös klinikai vizsgálatában nagyjából 200 emberen, 18 és 55 év közötti egészséges önkénteseken tesztelik az oltást. Az anyag hatékonysága és biztonsága mellett azt is vizsgálják, hogy mekkora adag szükséges belőle.
    Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott BioNTech Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztése arra irányul, hogy a vírus úgynevezett tüske proteinjének örökítőanyagát hordozó ribonukleinsav (RNS) felhasználásával alakítsák ki az emberi szervezet ellenálló képességét.
    A tervek szerint a vizsgálat második szakaszában a fertőzéssel vagy a fertőzéssel keletkező betegség (Covid-19) súlyos lefolyásával veszélyeztetett csoportokba tartozó embereken tesztelik az oltást. Ehhez azonban újabb vizsgálati adatokat kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz - közölte a PEI.
    Az intézet kiemelte, hogy az új típusú koronavírus elleni küzdelem egyik legfőbb célja a hatékony és biztonságos védőoltás kifejlesztése. Ezért a PEI korán megkezdi a fejlesztési projektek követését és széleskörű szakmai támogatását, hogy felgyorsuljon a hatósági engedélyezési folyamat, de teljesüljenek a tudományos követelmények.
    Így sikerült elérni, hogy a BioNTech esetében négy nap alatt lezárták az első klinikai vizsgálathoz szükséges eljárást - áll a közleményben.
    A BioNTech és a Pfizer a tesztek elindításáról tájékoztató közös közleményükben aláhúzták, hogy a vártnál korábban kezdhetik meg az oltóanyag emberi tesztelését. Hozzátették: arra számítanak, hogy rövidesen az amerikai szakhatósági engedélyt is megszerzik, így a globális fejlesztési programjukban az Egyesült Államokban is elkezdhetik a klinikai vizsgálatokat.

 

 

Koronavírus - Virtuális ülést tartott a brit parlament

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. április 22., szerda (MTI) - Történelmében először virtuális ülést tartott szerdán a brit parlament az új koronavírus okozta járvány miatt. Az ülésen elhangzott, hogy Nagy-Britanniában már eljutott a tetőzés szakaszába járvány.

    A londoni alsóházban március 25. óta először volt vitanap, amelyen Dominic Raab külügyminiszter válaszolt a képviselők kérdéseire. Raab a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnököt helyettesíti hetek óta.
    Az előző este elfogadott, egyelőre május 12-ig érvényes új eljárásrend értelmében a 650 fős alsóházi ülésteremben csak Raab, valamint a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Sir Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke és néhány tucat képviselő tartózkodott, a többi képviselő videókapcsolaton keresztül, otthonról tette fel kérdéseit. Ehhez nagyméretű képernyőket helyeztek el az alsóház üléstermében.
    A törvényhozókat az alsóházi elnök felszólította arra, hogy otthonaikból is megfelelő öltözékben - tehát ne például háziköntösben - vegyenek részt a virtuális ülésen.
    A brit parlamentben nincs elektronikus szavazás, így voksolásokat egyelőre nem tartanak.
    A szerdai vitanap kizárólagos témája a koronavírus-járvány volt.
    Matt Hancock képviselői kérdésre válaszolva elmondta: Nagy-Britanniában a járvány már eljutott a tetőzés szakaszába, és innentől az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek számának csökkenése várható.
    Az egészségügyi miniszter közölte: ebben döntő szerepe lesz, hogy a kormány hamarosan tömeges mértékben kiterjeszti azoknak a felkutatását, akik a koronavírus-szűréseken fertőzöttnek bizonyuló páciensekkel a szűrés előtt kapcsolatba kerültek.
    Hancock elmondta: nemsokára elkészül az ezt lehetővé tévő alkalmazás, amelyet az állami egészségügyi szolgálat (NHS) használ majd.
    A miniszter kijelentette: továbbra is az a kormány célja, hogy a hónap végéig százezerre emelkedjen a koronavírus-szűrések napi száma Nagy-Britanniában.
    Hozzátette: jelenleg napi 40 ezer szűrés elvégzésére van kapacitás, de a kormány a korábban kidolgozott terveknél így is előbbre tart a szűrési kapacitások fejlesztésével.
    Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint több mint 17 ezren haltak meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 betegségben.
    A brit kormány naponta közölt halálozási statisztikájában a kórházakban elhunyt koronavírus-fertőzött betegek száma szerepel. A Financial Times szerdai kiadásában ugyanakkor közölte: saját extrapolációs modellszámításai - amelyekhez a brit statisztikai hivatal (ONS) teljes halálozási összesítését használta - azt mutatják, hogy a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak tényleges száma 41 ezer körül lehet.
    A londoni üzleti napilap közölte azonban azt is, hogy számítási alapján a járvány okozta halálesetek számát mutató görbe már április 8-án tetőzött, és azóta a halálozási ráta fokozatosan lefelé tart, annak ellenére, hogy a napi halálozási statisztikákban még előfordul egy-egy kiugró növekedés.

 

 

Kína-járvány-társadalom
Koronavírus - Hongkongi lap: a kínai társadalom sajátosságai miatt működhettek a szigorú intézkedések Vuhanban

    Peking, 2020. április 22., szerda (MTI) - A kínai társadalom sajátosságai miatt működhettek a szigorú intézkedések a közép-kínai Vuhanban, ahol a vesztegzár feloldását követően is alkalmazzák a lakókat ellenőrző közösségi felügyeleti rendszert - derül ki a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap szerdai cikkéből.

    Vuhant, a közép-kínai Hupej tartomány székhelyét január 23-án helyezték vesztegzár alá. Ezt követően a kerítéssel körbevett lakónegyedek lakóit a Kínában népszerű WeChat közösségi alkalmazáson létrehozott csoportokba rendezték a tájékoztatás, valamint a felügyelet céljából. A SCMP-nak nyilatkozó, 75 éves Csiang Hung elmondta: a negyedekben található lakóépületeket lezárták, a lakók egyetlen, éjjel-nappal őrzött kapun át közlekedhettek csak ki és be. Korábbi híradásokból pedig kiderült: a lakónegyedet csak heti néhány alkalommal hagyhatták el az egy háztartáson belül arra kijelölt - jellemzően fiatal és egészséges - emberek, míg a veszélyeztetett csoportokba tartozókat egyáltalán nem engedték távozni. Kívülállók pedig csak különengedéllyel léphettek a lakónegyed területére.
    Bár Vuhanban a vesztegzárat április 8-án feloldották, a közösségi ellenőrzési rendszert változatlanul alkalmazzák a városban. Ennek megfelelően az ott élőknek naponta kell jelenteniük a testhőmérsékletüket és a hollétüket a lakónegyedüket felügyelő hivatalnokoknak. A felügyelőknek pedig jelentést kell tenniük bármilyen "szokatlan" eseményről. Mivel a lakónegyedek ellenőrzését végző hivatalnokok felelősek egyúttal az ott élők ellátásáért is, a szabályok be nem tartásával a lakók azt kockáztatják, hogy esetleg nem jutnak hozzá a megrendelt élelmiszerekhez - írja a SCMP.
    A cikk egy, a vesztegzár idején Vuhanban rekedt nőt idézve említi továbbá, hogy a lakónegyedekben minden családnak kijelöltek egy időszakot, amikor az udvaron sétálhatott, a felügyelők pedig ellenőrizték, hogy egyszerre valóban csak egy háztartásban élők tartózkodnak a kertben.
    A közhangulat javítására a lakónegyedek felügyeleti bizottságai különböző programokat - egyebek mellett virtuális zászlófelvonást, valamint internetes karaoke- és fitnesszversenyt - szerveztek a lakóknak.
    A SCMP rámutatott: miközben egyes nemzetközi járványszakértők megkérdőjelezték a csaknem 60 millió embert érintő kínai karanténintézkedések hasznosságát, az országban március 17-e óta alig - illetve egyes napokon egyáltalán nem - jelentettek újabb, belföldi fertőzésből eredő megbetegedéseket. Megfigyelők szerint a Vuhanban, illetve Hupej tartomány többi részén életbe léptetett szigorú intézkedések kulcsszerepet játszottak a vírus terjedésének megfékezésében, de a kínai mintát más országokban lehetetlen lenne átvenni, egyrészről a kínai társadalmi ellenőrzési rendszer egyedülállósága, másrészt pedig amiatt a kulturális sajátosság miatt, hogy Kínában a közösség érdekét előbbre valónak tartják az egyéni szabadság és a magánélet értékeinél. Steve Tsang, a Londoni Egyetem Kína Intézetének vezetője a lapnak úgy nyilatkozott: "Nagyon nehéz lenne ugyanezt egy demokráciában megvalósítani. Az egyén jogait és a magánéletet sértő elemek miatt egy ilyen rendszert csupán néhány demokráciában, és egy világosan meghatározott időkorláttal fogadnának el sürgősségi intézkedésként."
    Vuhanban a hivatalos adatok alapján 50 333 ember betegedett meg az új koronavírus-fertőzés következtében, közülük 3869-en veszítették életüket, jelenleg pedig még 97 páciens áll kezelés alatt.

 

 

Közlekedés-Budapest
Koronavírus - BKK: hétfőtől csak maszkban vagy az arcot eltakaró kendőben, sálban lehet utazni a fővárosban

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - A fővárosi közösségi közlekedésben jövő hétfőtől életbe lépő új utazási feltétel betartását elősegítendő Budapest tíz forgalmas csomópontján 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a következő napokban - tudatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.

    A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte az arcot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselését Budapesten a közösségi közlekedési járműveken április 27-től - emlékeztettek az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Mint írták, az intézkedés betartásának elősegítése érdekében, illetve hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a tömegközlekedési járatokon, a BKK és a Főpolgármesteri Hivatal mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóközönségnek és a fővárosban közlekedőknek a következő napokban.
    Az új utazási feltétel életbe lépését megelőzően és azt követően tíz forgalmas csomóponton, hetente többször, reggel 7 és 9 óra között 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a BKK munkatársai.
    A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak - közölte a BKK.
    A közleményben kitértek arra is, hogy a környező európai fővárosok közül Bécsben és Prágában már korábban bevezették a közösségi közlekedési eszközökön való maszkviselést a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében.
    Budapesten továbbra is naponta fertőtlenítik és takarítják a járművek minden közösen használt felületét - beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, az ablaknyitókat - és a járművezetői állást is - írták.
    A közleményben idézik a BKK vezérigazgatóját, Varga Ivettet, aki azt hangsúlyozta: "ha odafigyelünk magunkra és embertársainkra, illetve betartjuk az intézkedéseket, csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, és a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választást jelenthet a fővárosi utazásokhoz".
    Az intézkedés betartására a közterületi FUTÁR-kijelzők, a járműveken pedig hangbemondás és a kihelyezett tájékoztató anyagok figyelmeztetik majd az utasokat.

 

 

Pénzügy-hitel-MFB
Koronavírus - Az MFB-csoport 1500 milliárd forinttal segíti a gazdaság újraindítását

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a hozzá tartozó vállalatcsoport összesen 1490 milliárd forint keretösszegű finanszírozási csomagot bocsát a magyar vállalkozások rendelkezésére összehangolt hitel-, tőke- és garancia programokon keresztül. A koronavírus járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, illetve a gazdaság újraindításának elősegítésére kidolgozott programok egyaránt célozzák a vállalkozások likviditási problémáinak megoldását, a munkahelyek megőrzését, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzését és a cégek hazai kézben való megőrzését - tájékoztatta a bank szerdán az MTI-t.

    A közlemény hangsúlyozza, az MFB-csoport a teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érintő csomagot dolgozott ki, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számára célzott módon biztosítja a működés fenntartásához, munkavállalóik megtartásához, illetve beruházásaik megvalósításához szükséges forrást. Az újonnan kidolgozott, illetve jelentősen átalakított három hitel, kettő garancia és négy tőkeprogram révén az MFB-csoport összesen 1490 milliárd forint összegű finanszírozási megoldást nyújt a vállalkozások számára.
    Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az MFB-csoport gazdasági csomagja kapcsán elmondta: "a gazdaság újraindítására készített finanszírozási csomag elfogadását megelőzően a kormány széles körű egyeztetést végzett, számos javaslatot és véleményt vizsgált meg. A program-csomag, melynek gerincét az MFB-csoport összehangolt termékei képezik, nem csak arra biztosít lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy átvészeljék ezt az időszakot, hanem arra is, hogy sikeres résztvevői legyenek a gazdaság újraindulásának és további fejlődésének. Ennek érdekében a vállalkozásokat állami kezességvállalás, valamint kamat- és díjtámogatás segíti a csomag egyes termékein keresztül".
    Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója a csoport legerősebb gazdaságélénkítő csomagjaként jellemezte a programokat. "A hitel, tőke és garancia eszközök együttes hatására épülő program mentőöv a bajba jutott cégeknek, ugyanakkor fontos eszköz a fejlesztések, beruházások, jelentős méretű projektek megvalósításának ösztönzésére is. Feladatából adódóan az MFB-nek ebben a helyzetben széles körben elérhető eszközökkel és magas kockázattűrő hajlandósággal kell szerepet vállalnia, ez tükröződik a csomag finanszírozási termékeiben is" - közölte.
    Az MFB a hazai és európai uniós forrású hitelprogramokon keresztül forrást biztosít a vállalkozások számára - összesen 439 milliárd forint keretösszegig. A programok mind az elérhető hitelösszeg, mind a hitelcélok tekintetében széles körben nyújtanak megoldást a cégeket érő kihívásokra.
    A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis hitel, amely pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető. A hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5 százalékos éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra - ideértve a likviditás finanszírozást is.
    Az MFB Versenyképességi hitelprogram elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozások számára jelent hatékony eszközt. A hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás finanszírozására, illetve likviditásfinanszírozásra is. Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1 százalék kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai április 30-tól igényelhetők.
    Az MFB az európai uniós forrású Ginop-hiteltermékek keretében még szabad források többségének átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot bocsát rendelkezésre, Mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram (GINOP-8.3.5-18) elnevezéssel. A kkv technológia hitelprogram néven a vállalkozások körében már ismert program beruházások és likviditás finanszírozására is igényelhető az MFB Pontok hálózatában - továbbra is nulla százalékos ügyfélkamat mellett.
    A hitelezés mellett minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgarancia program indul, Krízis garanciaprogram néven az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. Az év végéig meghirdetett program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást. Ezen túlmenően, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tevékenységének további bővítését pedig 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret-emelés is segíti. Az MFB emellett - a Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére - létrehozta az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely 5 milliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát.

 

 

Gazdaság-EU
Koronavírus - Varga Mihály: 100 milliárd forintnyi uniós forrás számolható el a következő hetekben

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - A következő hetekben várhatóan 100 milliárd forintnyi fejlesztést számolunk el az Európai Unióval (EU), és mivel ezeket a beruházásokat Magyarország saját forrásból megelőlegezte, a beérkező összeg a magyar költségvetést erősíti. Idén az uniós források összege elérheti az 1300 milliárd forintot - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban.

    A miniszter közölte, hogy a pénzügyi akciócsoport ülésén áttekintették a költségvetés és az uniós elszámolások helyzetét.
    Varga Mihály hozzátette: bár az EU-ból továbbra sem érkezik konkrét támogatás a járvány elleni védekezéshez, Magyarország jelentős operatív fejlesztéseket valósít meg. Ezekhez ebben az évben eddig 300 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett, és a következő időszakban is mintegy 100 milliárd forintra várnak. Ebben az évben mintegy 1300 milliárd forintnyi eredményesen elszámolható összeg érkezik majd be. Magyarország megelőlegezi ezeket a támogatásokat, így a beérkező források a magyar költségvetés stabilitását erősítik.
    "A cél továbbra is az, hogy minden forrást biztosítani tudjunk a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához, és a fejlesztéseink is  megvalósuljanak majd, a pénzügyi akciócsoport ezen dolgozik" - jegyezte meg.

 

 

Nyugat-Balkán-járvány
Koronavírus - Tovább enyhítenek az elővigyázatossági intézkedéseken a nyugat-balkáni országok

    Belgrád/Pristina/Szkopje/Podgorica/Szarajevó, 2020. április 22., szerda (MTI) - Tovább rövidül a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítását célzó éjszakai kijárási tilalom a nyugat-balkáni országokban, és sok helyen a tömegközlekedés is újraindul.

    Szerbiában egy nap alatt 6630-ról 6890-re nőtt a vírussal fertőzöttek igazolt száma. A járványügyi szakértők szerint május közepére vagy végére várhatóan megszűnik a komolyabb járványveszély, és visszaállhat valamilyen, normálisnak mondható rend az országban. Néhány elővigyázatossági intézkedésre viszont a továbbiakban is szükség lesz, figyelni kell a távolságtartásra és a rendszeres kézmosásra, fertőtlenítésre.
    Koszovóban az utóbbi 24 órában 598-ról 604-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök egy online gazdasági fórumon szólalt fel kedden, ahol kijelentette, országa gazdasági válságba süllyedése elkerülhetetlen, hiszen az egészségügyi válságra, amelyet az új típusú koronavírus-járvány okozott, nem lehetett számítani, így Koszovó teljesen felkészületlen volt. Emellett az ország belpolitikai válságba süllyedése is elkerülhetetlen volt, hiszen a kormány megbuktatását előre eltervezték.
    Észak-Macedóniában keddről szerdára 1225-ről 1231-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A kormány szerdai ülésén döntenek az elővigyázatossági intézkedések enyhítéséről. A tervek szerint a kijárási tilalom a jövőben nem 16 és 5, hanem 19 és 5 óra között lenne érvényben, fokozatosan visszaállítanák a tömegközlekedést, ám a járműveken kötelező lenne a maszk viselése.
    Montenegróban egy nap alatt 312-ről 313-ra nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az Adria-parti államban is lerövidítik a kijárási tilalmat, szerdától 23 és 5 óra között tilos az utcára lépni az országban. Ezzel párhuzamosan a korábban rövidített munkaidővel dolgozó üzletek is visszaállhatnak a rendes munkarendre.
    Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1309-ről 1342-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni országban a külföldről érkezők számára kijelölt, sokat bírált és szigorú, 28 napos kötelező karantént 14 napra rövidítették le.

 

 

Egészségügy-járvány
Koronavírus - Szabadalomra vár az első magyar koronavírus-specifikus lélegeztetőgép

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - Megkezdődött az első magyar, hordozható koronavírus-specifikus lélegeztetőgép szabadalmi eljárása - erősítette meg a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Székely Imre mérnök, ötletgazda.    

    Elmondta, tíz nap alatt fejlesztették ki a működő prototípust, és újabb húsz nap alatt a gép műszaki hátterét - például a szervízelhetőségét - is kialakították. Beadták a klinikai tesztek engedélyezésére és a szabadalomra vonatkozó kérelmeket, és az ötletgazda szerint elképzelhető, hogy rövid időn belül elkezdhetik a sorozatgyártást.
    A Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetem segítségével fejlesztette ki a gépet, amely a koronavírus miatt súlyos állapotba került betegeken is segíthet.
    A szerkezetet könnyen és nagy mennyiségben lehet gyártani, kevés alkatrészből áll, kicsi, kompakt és egyszerűen kezelhető. Rendelkezik egy összetett szűrővel is, amely a kilélegzett levegő vírustartalmát semlegesíti, így az egészségügyi személyzetet is védi.

 

 

Gazdaság-járműipar-Suzuki
RÖVIDHÍR - Koronavírus - Jövő héten újraindul a termelés az esztergomi Suzuki-gyárban

    Tatabánya, 2020. április 22, szerda (MTI) - A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében április 29-én újra elindítja a gyártást - közölte a társaság kommunikációs vezetője szerdán az MTI-vel.

    Bonnár-Csonka Zsuzsanna tájékoztatása szerint a termelést fokozatosan indítják, kezdetben egyműszakos munkarendben dolgoznak. A vállalat átszervezte működési folyamatait, hogy minden tekintetben biztosítsák a megfelelő távolságtartást, valamint a teljes bel- és kültéri higiéniát.

 

 

Járvány-gazdaság
Koronavírus - Tuzson Bence: újabb 2700 munkahely jön létre a gödi Samsung gyárban

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - Gödön - ahol a kormány az első gazdasági övezetet kijelöli - a Samsung gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet a ott foglalkoztatottak száma - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

    Hozzátette, hogy a rendelet értelmében a kijelölt gazdasági övezetből származó adóbevételeket elsősorban a terület környékére kell költeni, így a Gödön, Csomádon és a Dunakeszin élők érdekeit is figyelembe kell venni. A kérdés arról szól, hogy ezt az összeget ki fogja elkölteni, a városvezetés vagy a "nagyobb kitekintéssel rendelkező" megye, vagyis komplexen kell kezelni ezt a kérdést- jegyezte meg.
    Arról is beszélt, hogy amikor Magyarországon ezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, nagyon fontos, hogy azokat a helyeket a kormány megpróbálja megerősíteni, ahol új munkahelyek jönnek létre. Erről szól a kormány gazdaságvédelmi akcióterve, amely a nemzetgazdaság 18-20 százalékát "megmozgatja" - hangsúlyozta.
    A Samsung-gyár fejlesztése 400-500 milliárd forintba kerül, ezzel ez az egyik legnagyobb fejlesztés az országban. A beruházás egyben technológiai váltást is jelent, hiszen elektromos autókhoz gyártanak akkumulátorokat az üzemben - ismertette.
    Kérdésre elmondta azt is, a különleges gazdasági övezetek létrehozása egy lehetőség, amivel a kormány segíteni tud azokon a területeken, ahol munkahelyteremtés zajlik. Ez egy gazdaságvédelmi lépés - hangsúlyozta.
    Hozzátette, egyelőre egy ilyen övezet van, de a lehetőség nyitva áll, hogy továbbiak jöjjenek létre.
    Az államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta azt is, egyéni politikai érdekek sem írhatják felül a munkahelyteremtés fontosságát. Hozzátette, hogy Gödön jelenleg kaotikus politikai viszonyok vannak, hiszen az ellenzéki polgármester - korrupció vádjával - feljelentette a két alpolgármestert, és viszont.
    Ez nem kedvez a munkahelyteremtésnek, és 4600 ember megélhetése nem kerülhet veszélybe emiatt - fogalmazott Tuzson Bence.

 

 

 

Globális-járvány-vírus
Koronavírus - Emelkedett a fertőzöttek és a halottak száma a világon, de lassult a növekedés üteme

    Budapest/Baltimore, 2020. április 22., szerda (MTI) - Emelkedett a világban az új típusú koronavírus-járvány azonosított fertőzöttjeinek a száma, szerdára 2 564 190-re nőtt, a halálos áldozatoké pedig 177 445 lett, míg 681 842-en felépültek a kórból, a járvány terjedési üteme pedig lassult - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítéséből.

    Továbbra is az Egyesült Államokban haltak meg legtöbben a Covid-19-járványban (45 063-an), utána Olaszország (24 648-an) Spanyolország (21 282-en),Franciaország (20 829-en) és Nagy-Britannia (17 738-an) következik.
    Kedden az Egyesült Államokban 1433 ember hunyt el, az elmúlt két hétben a legkevesebben. A múlt héten ugyanis volt olyan nap, amikor 24 óra alatt 4591 halálos áldozatot követelt a járvány.
    Olaszországban egy nap alatt 534-en haltak meg. A fertőzöttek száma 107 709-re esett vissza a hétfői 108 237-ről. Kórházban 24 134 beteget ápoltak, közülük 2471-en voltak intenzív osztályon.
    Spanyolországban enyhén emelkedett a halálos áldozatok száma, keddre 430-an haltak meg, a fertőzést 3968 páciens szervezetében mutatták ki, ami lassuló tendenciát jelez a hétfői 4266 és a vasárnapi 4218 után.
    Franciaországban a járványügyi illetékes megerősítette, hogy 13. napja csökken a súlyos betegek száma az intenzív osztályokon, ahol 5433-an fekszenek. A kormány kedden jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások feloldása utáni óvintézkedésekről nemcsak vitát, hanem szavazást is tartanak majd a parlamentben. Az ellenzéki pártok elsősorban az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások miatt kérték a szavazást.
    A brit statisztikai hivatal (ONS) tanulmánya szerint az Angliában és Walesben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - a kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben. A vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.
    Oltóanyagot fejlesztett ki az Oxfordi Egyetem az új típusú koronavírus ellen, a vakcina emberi tesztelése a héten kezdődik - jelentette be kedden a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock elmondta, hogy az oltóanyagot csütörtöktől kezdik kipróbálni önkéntes jelentkezőkön.
    Noha kedden ezer alatti új fertőzésről számoltak be az illetékes hatóságok, továbbra is emelkedő tendenciát mutatva, átlépte a negyvenezret az igazolt fertőzöttek száma Belgiumban, a halálos áldozatoké pedig megközelítette a hatezret. Hollandia és Luxemburg a járvány terjedésének jelentős lassulásáról adott hírt kedden.
    Egyre több német tartományban vezetnek be maszkviselési kötelezettséget. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) figyelmeztetett, hogy bármikor ismét elindulhat egy újabb fertőzéshullám, amely nagyobb és pusztítóbb lehet, mint az első. A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust keddig országszerte 143 457 ember szervezetében mutatták ki, ami 1785 esettel több az egy nappal korábbinál, a halálesetek száma kedd estig 4869-re nőtt.
    Ausztriában folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása. Sebastian Kurz kancellár kijelentette, hogy "jó úton vagyunk", az óvintézkedések hatásosak. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése. Ausztriában eddig 14 845-en fertőződtek meg, a halálesetek száma 483.
    Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 48 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el. Az első fertőzés megjelenése óta 801 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.
    Az ukrán egészségügyi tárca a járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek. Ukrajnában a fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, az elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal, 161-re nőtt.
    Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5642-vel 52 763-ra nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, ami 12 százalékos növekedés. Az esetek 45 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 51-gyel 456-ra, a gyógyultaké pedig 427-tel 3873-ra emelkedett.
    Irán a járvány által leginkább sújtott országok egyike maradt. A vírus fertőzöttjeinek száma 84 802, míg a halálos áldozatoké 5297.
    Törökországban kedden ismét 4500-at meghaladóan, 4611-gyel nőtt a járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, amely így 95 591-re emelkedett. A kis-ázsiai országban immár két hete nem csökkent 3500 alá az esetszám napi növekedésének mértéke, azóta 3782 és 5138 között mozog. A megosztott adatokból az is kiderült, hogy az utóbbi 24 órában 119-cel nőtt a vírus okozta elhalálozások száma, és elérte a 2259-et.

 

 

Egészségügy-járvány
Koronavírus - Meghalt 12 beteg és 2168-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

    Budapest, 2020. április 22., szerda (MTI) - Meghalt 12 idős krónikus beteg, és 70-el nőtt, 2168-ra az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu szerda reggel.

    A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az újkoronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 225-re emelkedett. 295-en gyógyultan távoztak a kórházból.
    Jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.
    A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott bizonyult fertőzöttnek és 28 hunyt el - tették hozzá.
    Kiemelték: a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.
    Kitértek arra is: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.
    Az oldal adatai szerint jelenleg 11 049-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 52 702.
    Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1113 ember) és Pest megyében (305) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (181), Győr-Moson-Sopron megye (75), Csongrád megye (57), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (53). Békés megyében (13) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.