Ahogy arról korábban hírt adott a Szentendrei Rendőrkapitányság, Budapest felé a 11-es útra akart jobbra kanyarodni 2022. április 6-án reggel a Szentendre, Dobogókői útról egy kisteherautó. Egy autóbusz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe. A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött. Mindkét jármű megrongálódott a kár több százezer forint volt.

Az autóbuszon 40 gyermek - 20 kislány és 20 kisfiú - utazott öt óvónő kíséretében - a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet. Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 51 éves, pilisvörösvári vezetője először nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett. Később részletes beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekményt beismerte. Védekezésében elmondta, zokon vette, hogy a buszsofőr nem engedte besorolni, viselkedését nem tartotta igazságosnak, mert szerinte nem volt segítő a magatartása. Ideges lett, besorolt a busz elé és folyamatosan lassította, fékezte a tehergépkocsiját, aminek következtében a két jármű összeütközött. Tettét azóta megbánta.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértő véleménye alapján az 51 éves férfi alkalmatlan arra, hogy közúton bármilyen gépjárművet vezessen, érvényes gépjárművezetői jogosítvánnyal rendelkezzen. Legkorábban három év múlva lehet vezetői alkalmasságát értékelni, és eldönteni, vezethet-e. Vezetői engedélyét visszavonták.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az 51 éves férfi ellen a közúti veszélyeztetés bűntettének, valamint 2 rendbeli rongálás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

 

bali1-3.jpg bali4-2.jpg