Németh József ismertette, hogy a törvény számos lehetőséget ad az önkormányzatnak a szabályozásra, a jegyző a közterületek és ingatlanok tisztántartását, a közterülethasználatot, a hulladékelhelyezés valamint gyűjtés kérdését, valamint a környezet és értékvédelem területét emelte ki.

A tűzgyújtási szabályozással kapcsolatban a tűzgyújtási tilalmi időszak tapasztalatairól beszélt a jegyző, megköszönve a többség jogkövető magatartását. Hozzátette, hogy a jövőben szankcionálni is fog a hivatal, ha ez szükséges.

Németh József a szeptember 1-jén Tahitótfalun (Tahiban) nyílt kormányablak működésével kapcsolatban elmondta, hogy szélesebb körű ügyintézésre nyílik lehetőség, mint a Visegrádon megszűnő okmányirodában, de két területen a helyi polgármesteri hivatalban célszerűbb ügyet elindítani, a lakóhely változtatási valamint az anyakönyvi ügyek területe. Németh József az utcanév-változásokról is tájékoztatta a falu nyilvánosságát. Beszélt arról, hogy az érintettek levélben kapnak értesítést a lakcímkártya cseréjének szükségességéről. A zártkerti ingatlanok művelésből történő kivonásának egyszerűsített lehetőségét ismertette a jegyző. A rendelettel a jogalkotó célja egyszerű és olcsó eljárással a jelenlegi tényleges helyzetnek megfelelő állapot rögzítése.

Németh József expozéjának zárásaként a közteherviselés fontossága kapcsán az adómorál javításának szükségességét hangsúlyozta. Az emiatt történő intézkedéseket nemcsak az elmaradt bevételek beszedése miatt tartja szükségesnek a hivatal, hanem az adófizető polgárok iránti igazságosság okán is.