Nyitrai Zsuzsa, a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet képviselője beszélt ezután a hallgatósághoz. Elmondta, szervezetük 2013-ban alakult azzal a céllal, hogy a térségben összefogják a helyi termelőket, piacra vigyék a termékeket. Most azon dolgoznak, hogy részt vegyenek az e-kereskedelemben és egy helyi termék boltot is létrehozzanak.

Ezt követően Horváth Zoltán, az Ister-Granum helyi termékek programjának vezetője, az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke szólalt fel, aki aktívan részt vett például annak a kiadványnak a szerkesztésében, mely 90 termelőt és 15 kézművest mutat be, akik az Ister-Granum régióban találhatók. Beszélt arról, hogy Esztergomban működtetik az úgynevezett kiskosár bevásárló közösséget, ez egy jó példája annak a lassan építkező lavinává váló fejlődésnek, ami azt bizonyítja, hogy  az emberek ki vannak éhezve a helyi termékekre.

A rendezvény folytatásában Nyitrai Ákos vidékfejlesztő szólalt fel. Elmondta, szerinte a Szentendrei-sziget egy olyan hely Budapest közelében, amely Európa egyik bemutatópontja lehetne. Majd beszélt arról, hogy a "fenntartható vidék" fogalma tulajdonképpen azt a közösséget jelenti, amelynek tagjai együttműködnek a termékek előállításában és fogyasztásában. A helyi tudatos fogyasztókat is jelenti, akik biztosítják az előállított termékek piacát. Az előadásokat követően röviden bemutatkoztak a megjelentek, majd témakörönként rendezett asztaloknál, kötetlen formában beszélgettek az érdeklődők a helyi termékek előállításával és értékesítésével kapcsolatos lehetőségekről.