A zöld kereszttel jelölt Spartacus-ösvény bejárását elsősorban olyanoknak ajánlják akik megfelelő bakanccsal érkeznek ide és nem tériszonyosak. Az út különlegessége, az a páratlan kilátás, amely az arra haladókat fogadja. A felújítást a parkerdő gazdaság végezte, információs táblákat is kihelyezett, a jelzések felfestésében pedig a váci Fitt-Fut Alapítvány Túraszakosztálya is részt vett.

A rövid ismertetőt követően a turistákból, természetjárókból és újságírókból álló társaság elindult a Jenő kunyhó felé. Jelentős szintkülönbséggel nem kellett megbirkózniuk, mivel a Spartacus ösvény másik különlegessége, hogy a két végpontja között alig van szintkülönbség. Azok, akik ezt az útvonalat választják figyelniük kell a lábuk elé, mert három helyen nagyon elkeskenyedik az ösvény és ott, ahol évekkel ezelőtt hegyomlásvolt szintén nagyon körültekintően kell áthaladni.

A túrát prezentációval és kerekasztal beszélgetéssel egészítették a szervezők. A Pilisi Parkerdő székházában az igazgató, Zambó Péter köszöntője után Lomniczi Gergely szóvívő beszélt a Pilisi Parkerdő Zrt működési területéről és az utóbbi két évben végzett közjóléti fejlesztéseiről, Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök pedig arról, hogy milyen további fejlesztési tervei vannak a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek. Ezt követően a megjelentek, akik zömében természetjáró egyesületek tagjai voltak elmondták javaslataikat illetve kérdéseket tettek fel a Pilisi Parkerdő szakembereinek, akik a rendezvény végén vendégül látták a megjelenteket a Jenő kunyhónál.