Három vis maior pályázatot nyújtott be az önkormányzat, ebből egy támogatást nyert, kettőnél pedig még várják a döntést. 2015. júniusában az esőzések következtében a Házas-pataknál partfalomlás következett be. A 44 és fél millió forintos támogatás lehetőséget nyújt arra, hogy a 10-11 méter magas partfalat megerősítsék mintegy 60 méteres szakaszon, továbbá a patakmederbe acélcsövet helyezzenek el. Jelenleg a közbeszerzési folyamatnál tartanak, egy ajánlat érkezett, a kivitelezővel folytatott tárgyalásokat követően derül ki, pontosan mennyibe fog kerülni a beruházás. A határidő elég szűk, november végéig kell elszámolni a költségeket a támogató felé.

A két bírálatra váró vis maior pályázat közül az egyik a Villám-patak Tompa Mihály úti átereszének javítására lett benyújtva 7,2 millió-, a másik pedig a Mátyás király utcai partfalomlás helyreállítására 38 millió forint értékben.

A gyermekétkeztetéshez kapcsolódóan két pályázatról tájékoztatott Ferenczy Barbara. Ismeretes, hogy jelenleg zajlik egy saját beruházásban megvalósuló 224 millió forintos, 600 adagos, 200 férőhelyes étkező-konyha építése a Papkertben, mely a napokban fejeződik be. A műszaki átadás július 8-án történt meg, ezt követően a használatbavételi eljárás veszi kezdetét. Ezzel függ össze az a 37 millió forintos önkormányzati étkeztetési feladatokhoz kapcsolódó pályázat, mely csökkentheti a költségeket.  Az elbírálás szeptember 15-ig történik meg. A másik pályázat a jelenlegi konyha helyén, Tahiban az Almásy utcai óvodában két csoportszoba és a hozzájuk tartozó kiszolgáló helyiségek kialakítását teszi lehetővé mintegy 23 millió forint értékben. Ezt az összeget már elnyerte az önkormányzat. A kivitelezésre két ajánlat érkezett, a tárgyalások után dől el véglegesen a beruházás költsége.

Ezt követően a pályázati referens arról tájékoztatta a képviselőket, hogy az orvosi rendelő fejlesztésére is benyújtott pályázatot az önkormányzat bruttó 29 millió forint értékben. A miniszteri döntés augusztus 5-re várható. Amennyiben sikerül a támogatást elnyerni, úgy új nyílászárók, tető és héjazat, valamint hőszigetelés kerül az épületre. A gyermek és felnőtt orvosi rendelőben komplett fűtéskorszerűsítést hajtanak végre, megújul a homlokzat, a világítás, légkondicionálót kapnak a rendelők, átépítik, akadálymentessé teszik a bejáratot és egy-egy mosdót is kialakítanak a mozgássérültek számára.

A Hősök tere, Kossuth Lajos utcai járdafelújításra közel 15 millió forintot nyert el az önkormányzat. A munka egy része elkészült, a kivitelezés második szakasza van hátra, melynek során az iskolától a Duna-partig épül meg a járda a nyár folyamán, valamint parkolókat alakítanak ki.

A legnagyobb összegű pályázat előkészítése most van folyamatban, tájékoztatott Ferenczy Barbara. 189 millió forint értékben épületenergetikai fejlesztésre szeretne pályázni az önkormányzat, mely a népház, a sportcsarnok és az Almásy utcai óvoda bölcsődei részének energetikai korszerűsítését tenné lehetővé. 24 millió forintból a népház, közel 100 millió forintból a sportcsarnok és mintegy 13 millióból az óvoda hőszigetelése, nyílászáró korszerűsítése, padlásának szigetelése valósulna meg, sőt egy, a sportcsarnokra szerelt napelemes rendszer is csökkentené a rezsiszámlákat.

Összesen 378 millió forint értékű pályázaton dolgozik tehát a tahitótfalui hivatal, amelynek 18 millió a saját költségvetést terhelő része. Az eddig elnyert támogatás pedig 75 millió forint - foglalta össze tájékoztatóját Ferenczy Barbara pályázati referens.