Az első, ma már müncheni központú Oktoberfestet  I. Lajos király  és Terézia Sarolta házasságkötése ünnepeként 1810. október 12-én rendezték meg. A sörfesztivál hamarosan össznémet ünneppé vált, így a hagyományokat, a gyökereiket erősen tisztelő visegrádiak is – igaz, csak harmadjára – Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő fővédnökségével sörfesztivált rendeztek. Kellett ehhez egy kétszáz négyzetméteres sörsátor ahol , több mint ötszáz ember elfér egyszerre, kellettek különböző sváb-szlovák-magyar folklórcsoportok, akik énekelnek, táncolnak, és fúvósaik fergeteges hangulatot teremtenek.   A Duna-kanyar mindkét partjáról érkeztek előadók és színvonalas előadásukkal elbűvölték a publikumot.

A délutántól éjfélig tartó fesztiválon az esti sváb-bált a Szomorer Jungs banda talpalávaló zenéje tette emlékezetessé. A fellépők a nap során egymást váltották a színpadon, visegrádi Fellegvár Óvoda tánccsoportja, az Áprily Lajos iskola gyermekcsoportja, a visegrádi férfi Dalkör, a német nemzetiségi fúvószenekar, a nagymarosi Die Blumen tánckar, a verőcei Őszikék tánckar, a Nógrádi Hagyományőrző Klub Búzavirág kórusa, a Kindertanzgruppe a baranyai Gerezsdlakról, a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar, a berkenyei Német Nemzetiségi vegyeskórus,, a Tanz mit Herzen tánccsoport ugyancsak Berkenyéről,, valamint a a Pilisszentlszlói Szlovák Nemzetiségi Nefelejcs Népdalkör tagjai tették emlékezetessé a harmadik visegrádi sörfesztivált.

Nem volt hiány a sörből,  kitűnően debütált a Visegrádi Sör is, melyet egy helyi fiatal vállalkozó  készített. Aki bort vagy egyéb italt kért, annak is a kedvében tudtak járni.  Amíg a gyermekek a körhintát, légvárat és az egyéb játszóbútorokat élvezhették, vagy a helyi óvónők segítségével csendben rajzolgattak vagy kézműveskedtek,  a felnőttek a vásárosok színes forgatagában  jöttek-mentek, a  kolbászosok, sajtosok, édességárusok, vattacukros, lacipecsenyés pultok között próbálták kitalálni, melyik finomságból  is válasszanak.  Nagy sikere volt az üstházban főtt  - a pilisi erdőben lőtt- szarvasragunak, és a  töltöttkáposztának is.

Visegrád város önkormányzata  a német kisebbséggel és egyéb civil szervezetekkel karöltve 3 éve határozta el, hogy a bajor ősök mintájára megrendezi a sörfesztivált. Az előző évek sikere arra buzdította a helyi sváb közösséget, hogy összefogva valami ’Igazi fesztivált’ rendezzen. A jelek arra mutatnak: ez idén, 2021-ben beteljesült: Visegrád nemcsak a bajor ősök sörszeretetéről emlékezett meg, de fel is mutatta a város és a környék német nemzetiségének kulturális értékeit. Idén, „igazi” fesztivált rendeztek!