A szilvalekvár lesz az alapanyag a következő évi Gőzgombóc fesztiválon, valamint a faluközpontban is értékesítik a főzés másnapján. Ez egy valóban közösségi esemény, hangsúlyozta a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Az egész falu összefog ilyenkor, az iskolások és a tanárok már délelőtt elkezdik a gyümölcs megtisztítását, az atya megáldja, a szülők, nagymamák, turisták pedig részt vesznek a főzésben, kavarásban. Kora este kerül az üstökbe a gyümölcs, és addig főzik, amíg a víz el nem párolog. Cukrot, tartósítőszert nem tesznek az édes finomságba. Általában másnap reggelig fő a lekvár, akkor az odaérkező asszonyok, fiatalok üvegekbe töltik és árusítják a délelőtt folyamán. A munkában résztvevő önkénteseket paprikáskrumplival vendégelték meg a szervezők, a jó hangulatról Kovács Ferenc gitáros-énekes gondoskodott. A lekvárfőzésnek idén is jótékonysági célja volt, üstöt vásárolt belőle a Német Nemzetiségi Önkormányzat a további főzésekhez, továbbá az Ausztriából kapott iskolai padok Zebegénybe szállítását finanszírozza a bevételből – tájékoztatott Faludi Károly elnök.