Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális előrejelzése alapján a Társaság szolgáltatási területén - különösen Pest megye térségében -, a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére, ezzel egyidejűleg a több hete tartó csapadékhiányos időszak folytatódására kell készülni. Az előbbiek mellett a Duna vízállása is folyamatosan csökken, ugyanakkor a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre nem várható a vízgyűjtő területen csapadék-utánpótlás.
A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség.
A kánikula időtartamára Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések - Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm - Önkormányzatait és az ott élő Felhasználókat az alábbiak betartására kérik:
- Törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencetöltés, autómosás)!
- Mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve)! A kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!
- Kérik továbbá az Önkormányzatok közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezésének minimalizálását!
Jelenleg a Társaság vízellátó rendszerei a nap 24 órájában kiélezetten működnek. Szolgáltatási területükön egyelőre sehol sem alakult ki vízhiány.
Az utóbbi napokban a vízellátó rendszerek adatai alapján, a vízfogyasztás egyértelmű növekedése látható a teljes szolgáltatási területen. A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja, amelynek következtében nagyobb kiterjedésű területen nyomáscsökkenés vagy átmeneti vízhiány alakulhat ki.
Lokális vízhiány esetén a Társaság haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít az érintett területen.