Herr Tamás, a dunabogdányi Német nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette a 2017-ben megvalósult programokat.

Gräff Albertné, az óvoda igazgatója elmondta, hogy a nemzetiségi foglalkozások mellett minden évben nemzetiségi tematikus hetet is tartanak. Az intézményvezető kiemelte, német mesék előadása sváb nyelven, régi ételek főzése, sütése, múzeumlátogatás, kézműves-foglalkozás, régi játékok megismertetése, idős emberek meghívása előadóként mind-mind szerepelt az elmúlt évek programjaiban. Természetesen a zene és a tánc is szerepet kap, helybeli nemzetiségi előadók rendszeres fellépő vendégei az óvodának.

Spáthné Faragó Éva iskolaigazgató a nemzetiségi oktatás kapcsán elmondta, hogy a törvény nagy lehetőséget ad a nemzetiségi lét megélésére, az elmúlt évtizedekben anyagilag is ösztönözte azokat az intézményeket, amelyek élni kívántak a nemzetiségi nyelv emelt óraszámú oktatásával. Azonban ez sosem volt kényszer egyes gyerekek esetében.

A csoportbontás kapcsán sokáig a megfelelő szakképzettségű pedagógus hiány volt a gond, mára a tanteremhiány okoz nehézséget. Az igazgatónő kifejtette: Ma a diákok 82 %-a tanul német nyelvet, s noha a nemzetiségi oktatás valamelyest más módszertanában, mint a német, igen korszerűek a jelenleg használt tankönyvek. Az utóbbi időszakban a német nyelv iránti érdeklődés megnőtt, ami annak is köszönhető, hogy a jó környezet mellett más településről az intenzív német nyelvoktatás miatt hozzák Dunabogdányba a gyermekeiket.

A művészeti csoportok részéről a vezetők ismertették a 2017-es fellépéseket és projekteket. Az immár 27 éve működő Svábzenekar tevékenységéről Bánáti Bence tartott ismertetőt, az 5 éves fennállását ünneplő nemzetiségi tánccsoport, a Donauknie Tanzgruppe munkájáról Leschinszkyné Lang Krisztina beszélt, végül Vogel Norbert a nemzetiségi dalkör, a Bogdaner Singkreis tevékenységét ismertette. A művészeti csoportok a helyi rendezvényeken való szereplésen túl számos alkalommal más településeken is képviselik Dunabogdányt és élő közösségként is működnek.